Elizabetka po śląsku nr 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Elizabetka po śląsku nr 7

Post »

Eluniu, pozdrawiam cieplutko ;:3 u Ciebie też sypie i mrozi , przez cały dzień temperatura - 5 a co będzie w nocy ;:202
Na str 65 masz Złotlin - Kerria czy on końcem lata powtarza kwitnienie czy kwitnie tylko wiosną :?: Masz piękne Lilaki
Biały i ciemny lila, Córuchna tak mnie namawia na zakup właśnie bzów , będę musiała znaleźć miejsce dla majowych bzów ;:168
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Dziękuję, że czekaliście na mnie. ;:167
U mnie wszystko na razie dobrze...kontrola 5 września. ;:4
A na zegrodce zimno jak diobli...w domu hajcuja wiela moga na okrągło.
Odpowiem miłym gościom a potem poszukom jakieś fajne wspominkowe fotki (prędzej Jędrusiowa nalewka) ...a niechby nas rozgrzały. :lol:

Lucynko jak będę mieć odrościk z migdałka to na pewno do Ciebie pojedzie. Z takiego odrostu wyprowadziłach sobie migdałek na drzewko. :)
Migdałki mają swój czas i zachwycają swoimi różowymi różyczkami...od małego mi się podobały. Sama jestem ciekawa co u Ciebie na miejscu migdałka wymyślili włodarze. ;:168

Maryśko diobliczek wymiziany a miseczka wieczorem i rano pełna. Sama bym chciała być moim kotem ;:306 ...ten to się ma dobrze....i praktycznie codziennie ma święto kota :;230 Ta zima chyba się nigdy nie skończy.

Cześć Seba i dzięki....aż niemożliwe ale faktycznie tak pięknie było. :lol:
Na 4 zdjęciu jest Pigwowiec właściwy 'Nivalis' Chaenomeles speciosa 'Nivalis'. Na razie młody krzaczek ale pierwsze białe kwiatki już miał.
Z kolei na ostatnim zdjęciu na pierwszym planie psiząb odmiana prawdopodobnie 'Pagoda'. :wit

Gosiu my mamy podobną ziemię a w dodatku mieszkam na przewiewie i strasznie te wiatry wysuszają. Nasadziłam przy płocie od wschodu ale wszystko tak wolno rośnie na lichej ziemi. Róże sobie jakoś radzą ale hosty marniutkie i do razu przypalone słońcem.
Ty już pracowałaś w ogrodzie ;:oj ja dopiero mam zamiar po tych mrozach. Wszystko do cięcia: winogrona, drzewka owocowe, maliny, byliny a potem róże.
Chętnie bym się już tym zajęła. :D

Aniu mizianko dla Fiony ....teraz przy tych mrozach to szczególnie uwielbiają ciepełko.
Jeszcze parę dni jakoś wytrzymamy....a potem wiosna buchnie na całego.

Beatko dzięki...oj bratki koniecznie musza być. Na pewno zajrzę do Ciebie żeby je zobaczyć.

Olu silversnow witaj ;:196 Jak miło Cię gościć :heja
Dziękuję za miłe słowa no i tak jak mówisz czekamy na wiosnę w naszych ogrodach. :tan

Wandziu u nas okropnie zimno, w nocy -11 a najgorszy ten przeszywający wiatr, który sprawia, że jest o wiele zimniej. Zima daje popalić żebyśmy bardziej docenili wiosnę i ciepełko. Kochana złotlin to już historia...na jego miejscu są róże. Powtarza kwitnienie, może nie tak obfite jak wiosną ale dało się zauważyć jego piękne żółte pomponiki. Oczywiście przesadziłam go pod płot bo tam ma dużo miejsca żeby się rozrastać. Lilaki warto mieć w ogrodzie i to w różnych kolorach. Ja jeszcze się rozglądam za Krasawicą Moskwy i jak tylko będzie okazja to sobie kupię. Oczywiście wszystko cisna pod płot coby się osłonić przede wszystkim od wiatru.

W domu hippeastrum ponownie kwitnie. ;:4

Obrazek

;:4
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elusia ;:196 cudnie kwitnie ten hipeastrum taka żywa czerwień .Jak tam pomidorki już wysiałaś ????? Moje niektóre są juz prawie do pikowania ale jednak na razie się wstrzymuje niech się porządnie ukorzenią siewki a mają już pierwsze prawdziwe listki
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Elka jak tam u ciebie z mrozem, bo to ostatni luty, gdzieś mi się za-pałętał twój wątek i dopiero dziś trafiłam... po śladach ;:306 U mnie troszkę jeszcze posypuje, ale i mrozi... twoje wiosenne fotki rozpalają nadzieje na słońce i wiosnę ;:168 Życzę ;:3
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Elżbietko śliczne masz to hippeastrum ...kolor taki miłosny :D
Coś chyba nie doczytałam, bo nie wiem czego kontrola 5 marca, ale życzę pomyślnej kontroli ;:168
Zimno niestety we wszystkich ogródkach i mam nadzieję, że to będą ostatnie podrygi tej dziwnej zimy.
Gdybyś chciała odrosty Krasawicy to mam i chętnie Ci podeślę ;:196
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

;:65 przybiegam i ja się przywitać z Sąsiadką :wit

Jakże mi się tu podoba ;:108 , co prawda nie oglądnęłam jeszcze wszystkiego, bo to lektura na kilka wieczorów :lol: ale i tak jestem zauroczona tym, co zobaczyłam.
A róże to normalnie ;:oj

Będę tu zaglądać z pewnością

Elu życzę zdrówka i samych dobrych wiadomości na kontroli 5 marca - bez względu na to, czego by ta kontrola miała dotyczyć.

Życzę też ;:3 i ciepełka w ten mroźny czas
Pozdrawiam
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:wit

Jadzinko dzięki ;:196 Pomidorki sieja kole 20 marca i to jest dość czasu do wysadzenia na dwór. Zdążą mi jeszcze okna zarosnąć tymi pomidorami ;:306
Mam posiote już papryki, bazylia i kobea...ale one jeszcze nie wschodzą bo kurcze jest za zimno.

Ewko u nas praktycznie bez śniegu, tylko lekko posoliło jak to Beatka juni określo a mróż i wiater paskudny. Biedne te nasze roślinki. Idzie ocieplenie i to najważniejsze.

Maryś ta kontrola to 5 września. Będzie dobrze bo przecież w końcu kiedyś musi być dobrze.
Na szczęście to już ponoć końcówka tej zimnicy i oby.
Co do Krasawicy to spotkałam w sprzedaży i już chciałam kupić ale nigdy nie wiesz czy to aby ona i na chęciach stanęło.
Chętnie się na wiosnę czymś wymienię. ;:196 ;:168

Beatko sąsiadko :wit zachodź kiedy tylko zechcesz. ;:168
Miło, że wpadłaś i zapraszam ponownie.
Ta zima już się powoli kończy i na całe szczęście.

Plany na po niedzieli.
Po niedzieli muszę zrobić rozpiska kiedy co wysiać.
Mam do wysiania różności w tym trawy, zioła i warzywa.....zapraszam Was do pomocy przy planowaniu tych siewów. ;:4

A dziś idę na urodziny do mojej prawdziwej przyjaciółki i już się cieszę.
Prezenty spakowane...oczywiście słoiki z pomidorami ;:306

Zostawiam parę rozpalonych słońcem i upałem widoczków z mojej zegrodki.
Ależ wtedy było gorąco...aż mi tesno do tych chwil.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzmy sobie miłego dnia. ;:136 ;:168
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Elka ale mi zapachniała ta lilia św, Antoniego (a może Józefa nigdy nie wiem ) Szłam z taką do Komunii św. i do tej pory mi się nie udało jej nabyć :oops: U mnie dzisiaj już ;:3 i teraz -6 ... jeszcze ta noc i będzie cieplej ;:333
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Elżuniu kochana jesteś, ;:196 ale ja na działce mam małego migdałka. ;:108 Zadbałam o to zaraz po odkryciu pustego miejsca po ukradzionym. ;:303
Natomiast włodarze miasta przerabiają, przebudowują i obsadzają jakimiś nowymi drzewkami i innymi roślinami cały dość duży obszar, który pełnił rolę tzw. deptaka otoczonego terenami rekreacyjnymi. Przeznaczenia nie zmieniono, a jedynie trwają prace zmieniające wygląd i sposób zagospodarowania terenu. Zaczęli jesienią, mają skończyć wiosną, ale z tego co widać, raczej się nie wyrobią. Trochę mnie to martwi, bo tym deptakiem chodziłam na działkę i droga zajmowała mi max 20minut, natomiast po zamknięciu wstępu na deptak dojście okrężną drogą to już ponad pół godziny. :oops: Jedyny zysk jest taki, że dłuższą drogą idzie się przez ryneczek, gdzie zawsze można znaleźć jakieś ciekawe roślinki. A jedyny warunek: nosić przy sobie odpowiednią ilość pieniędzy. ;:306

Śliczna jest ta biała lilia! ;:215 Przypomniała mi się taka z babcinego ogródka, tylko że krótko tam gościła, pewnie coś zniszczyło jej cebulki. ;:174

Ciepełka ;:3 ;:3 i zdrówka życzę. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Śliczna biała lilia :D
A te kwiaty opuncji zjawiskowe . Uwielbiam te rośliny, czekam aż moje w końcu zakwitną :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Elżbietko zapisz Krasawicę i ja też postaram się zapamiętać, bo zapiski mam wszędzie i mogę ;:124 Bez wymiany też wyślę nawet jak znajdę doniczkę to wyśle dwie kopaną i ukorzenioną. Moja przyjaciółka forumowa ogrodniczka z dużą wiedzą kopała i mówiła że odrost powtarza cechy, a ja jej wierzę. Tą lilią mnie połechtałaś, bo mam w ogrodzie i kiedyś w byle jakim cieniu kwitła chociaż jednym kwiatkiem, a jak posadziłam w słońcu w dwóch miejscach to same liście...może kiedyś przemówi do mnie. Opuncja też rośnie i czekam na jej kwiaty :D
Urodziny pewnie były przednie, więc już nie będę życzyć dobrej zabawy tylko wspaniałej niedzieli ;:196
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:wit
w pełne ;:3 niedzielne popołudnie.
Nareszcie coś drgnęło w moich zasiewach. ;:1

Sałata krucha Doree de printemps (data ważności 10/2017) praktycznie spisana na straty. :wink:
Obrazek

Papryka pomidorowa wydłubana z papryk ze straganu. Wysiew 19 lutego.

Obrazek

Papryka Palermo wydłubana z papryk ze sklepu Pani Biedronkowskiej na początku stycznia. Wysiew 19 lutego.
Obrazek

Bazylia z moich nasion. Wysiew :?: ;:14
Obrazek

A teraz biegnę Wam popisać. ;:138
Ewko rzeczywiście lilia pachnie bardzo mocno a jej zapach jest wyczuwalny z odległości. Trzeba przypilnować żebyś też ją miała. ;:196
W nocy było bardzo mroźno...już ani nie patrza na termometr żeby nie przywoływać mrozu. Na szczęście dziś pięknie przygrzewa i to jest najważniejsze.

Lucyśko ...to dobrze, że masz migdałka bo one na wiosnę są niezastąpione....te cudne różyczki mi się od dziecka podobały.
Nie zazdroszczę przewrócenia do góry nogami deptaka po to tylko żeby posadzić inne rośliny i utrudnić ludziom funkcjonowanie. Na pocieszenie masz możliwość odwiedzenia ryneczku z roślinkami..."tylko popatrzeć" nie zawsze wychodzi ale cóż zrobić, przez przypadek można dostać ciekawą roślinkę czy przypilnować sobie przeceny.
Lilijkę polecam bo jest piękna a zapach rozchodzi się daleko. Ja nie mam nornic tylko krety więc u mnie są bezpieczne....oby ;:224
Da Ciebie też zdrówka i ogrzewającego słonka. ;:168

Seba lilijka dziękuje, kwitnąca opuncja też. :D Dbasz o roślinki więc z pewnością zaskoczą Cię pięknymi kwiatami. ;:215

Maryśko zgadza się z tymi lilakami, moje białe też robią odrosty i już zakwitły u mojej koleżanki więc to pewniaki. Tak się cieszę :heja
Lilijce zapodaj wapna i nawozu na kwiat bo ona to uwielbia i na pewno odwdzięczy się pachnącymi kwiatami. Oczywiście moja posadzona na pełnym prażący słońcu w mega suchym miejscu. Na urodzinach było super...nie ma to jak babskie spotkanie. ;:306 Dzięki. ;:196

Dla moich gości tych piszących i czytających ;:4 ;:167
Mamusia i dzidziuś kwitną. ;:168
Obrazek

Miłego ;:3 niedzielnego popołudnia i spokojnego całego tydnia. ;:138
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Elu aż tyle wschodzą papryki... Nie wiedziałam.. Ja posiałam 27lutego i martwiłam się że nic nie kiełkują.. :lol:
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Papryki masz rzeczywiście mnóstwo, ale potrzebna Ci będzie na przetwory .Ja wysiałam tylko parę nasionek paprykowych od Grażynki to takie pół ostre.Sama jestem ciekawa ich smaku i urodzaju przede wszystkim
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Elka ;:168 Masz już prawie pewność, że coś wyrośnie... U mnie na razie kwiatki pokazują się np. kobea, dziwaczek, cerinte i gazanie... Pomidory i inne smakołyki posieję tak koło 10 -15 marca może wtedy już będzie można uruchomić foliakai przenieść tam kwiatki niech się hartują. Na parapetach (słonecznych ) mam niewiele miejsca + dwa koty co też chcą się grzać do ;:3 ... ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”