Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 9

Post »

Ależ tu ruch siewkowy u Ciebie, Lucynko ;:180
Ja muszę jeszcze czekać z tym głównym sianiem, więc podziwiam co się u Ciebie na parapetach dzieje.
A te celozje to posiałaś niskie czy wysokie? I z czym komponujesz te grzebieniaste?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Beatko [Bazyla] - efekt to będzie, jeśli roślinki dożyją, co wcale nie jest takie pewne. ;:306
Cebule wsadziłam do dużych donic, w których wywierciłam dodatkowe otwory odpływowe po bokach i z tymi donicami wsadzę rośliny do ziemi. Metoda sprawdzona już, bo tak samo kiedyś sadziłam begonie. ;:108
Pięknie dziękuję za dobre życzenia, ;:196 które odwzajemniam i równie cieplutko pozdrawiam. ;:167 ;:196

:wit Beatko [Beaby] - oj, ruch - ruch, ale miejsce straszliwie się kurczy, a jeszcze tyle planów w głowie.... ;:7 ;:7
W tym roku posiałam wysokie celozje. W ubiegłym miałam niskie, z których nie byłam zadowolona, ;:185 bo u mnie na rabatach panuje miszmasz, w którym niskie kwiaty giną.
Grzebieniaste planuję posadzić naprzemiennie z heliotropami wzdłuż chodniczka w towarzystwie znacznie wyższych różyczek (te już tam rosną) oraz delikatnej smagliczki w kolorze białym. ;:108
Prawdopodobnie ostatnie mrozy zdziesiątkowały mi rośliny, więc zapewne będą jeszcze dziury do łatania jednorocznymi, wobec czego możliwa jest zmiana koncepcji. ;:218 Pożyjemy, zobaczymy. ;:204

Dobrej nocy wszystkim, cieplejszej słonecznej niedzieli i szybkiego przybycia wiosenki. ;:4

Obrazek
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Lucynko - ty pracusiu !! bardzo się spieszysz siewki po pikowane , cebule wsadzone ;:oj a ja jeszcze do swoich nie zaglądałam :)
Gdzie trzymasz wszystkie te donice ?? na balkonie ?? och jak chciałabym mieszkać już na działce i tam działać , tutaj nie mam gdzie się rozkładać .
Piękne kolorowe kwiatuszki ;:333
miłej niedzieli życzę ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj, zapachniało mi świeżymi pomidorami :)
Widzę, że przygotowania do nowego sezonu idą pełną parą.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Gratuluję pięknych wysiewów :)
A szczególnie pomidorka, który bardzo ładnie wygląda.
Moje jeszcze nie wysiane :wink:

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko poczytałam o cebulkach i mam wyrzuty sumienia, bo tej zimy nie zajrzałam do moich zbiorów w piwnicy ;:oj Mam tak mało miejsca i niewygodne usytuowanie, że staram się je wcisnąć a potem nie mam nawet jak sie tam ruszyć. Jednak patrząc na kły Twoich cebul wyobrażam sobie moje, szczególnie dziwidło, bo zawsze jak go wyciągam ma ogromnego kła ;:oj Ciepła zima na pewno nie pozwoliła im długo spać.
Piszesz, że nie dużo masz do posiania? zazdroszczę Ci tego, bo ja końca nie widzę. Najważniejsze żeby marzec był w miarę ciepły i ziemia rozmarzła, bo ogrodowych i polnych zaległości mam dużo :wink:
Miłej niedzieli i przebierania w cebulkach ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko :wit . Zima ma się chyba ku końcowi ;:224 . Oby ;:173 . U mnie ostatnie dni słoneczne ale mroźne ;:108 . Twoja kolekcja floksów w dalszym ciągu mi imponuje ;:138 . Ja w zeszłym roku kupiłam kilka odmian ale takich w woreczkach i chyba tylko 2 wyszły ;:222 . Jednak pewniej jest kupić w doniczce albo sadzonkę kopaną z czyjegoś ogrodu . Twoje sieweczki wyglądają super , rosną jak na drożdżach . Cebule garną się do życia a ja nie sprawdzałam jeszcze swoich dalii ;:oj . Jestem ciekawa czy w ogóle przeżyły i czy nie zgniły. Muszę w najbliższym czasie to zrobić. Pozdrawiam i słonecznej niedzieli życzę ;:196 .
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko ja podobnie jak Ty w zeszłym tygodniu robiłam porządki w cebulkach. Jak zobaczyłam szczawiki już kiełkujące to je dzieliłam i sadziłam w nową ziemię i donice. Eukomisy, kalie spotkało to samo. Na razie dalej postawiłam w piwnicy nie podlałam, tak w połowie marca zacznę koło nich chodzić z konewką. Zrobiłam tez porządki z amaryliusami, mam kilka cebulek, żal wyrzucić, a zawsze kwitną mi tylko raz w roku zakupu ;:145
A jaką odmianę pomidorka tak wcześniej wysiewałaś.
Kleome od Ciebie mi już pokazało pierwsze kiełki, teraz widzę jakie kolorki mogą zakwitnąć.
Miłej niedzieli ;:196
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Lucynko, no miejmy nadzieję, że wcale tak nie jest, że będa jakiieś olbrzymie straty w Twoim ogrodzie. ;:168
Będę oczekiwała dobrych wieści ;:215
Wspaniałe plany co do Celozji - no właśnie, ta wysoka na pewno będzie bardzo widoczna na rabacie.
A i tak zmiana koncepcji zawsze musi być brana pod uwagę - czasami w ostatniej chwili przychodzi idealny pomysł aranzżcyjny do głowy.
Już się nie mogę Twoich letnich fotek doczekać z tymi Celozjami. ;:65
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Lucynko to niezłą masz ilość roślinek zimujących w piwnicy ;:oj też miałam kiedyś szczawik, ale przepadł ;:185 Co robisz ze swoim, sadzisz do donicy i trzymasz na parapecie czy wysadzasz na działce?
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Lucynko czyli zaczęło się na dobre. ;:215
Masz sporo roboty za sobą i to cieszy takie zmęczenie. Mam nadzieję, że na dziś zakończyłaś i teraz odpoczywasz szczęśliwa.
Wschodzące nasionka i kiełeczki bardzo cieszą a jak jeszcze słonko przyświeci to radości o tyle więcej.
Dzięki za miłe dla oka zdjęcia z letniego czasu. ;:138
Teraz tylko zdrówka nam potrzeba. ;:168
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko u ciebie cebulowy zawrót głowy ;:215 ... Mam tylko kilka cebulek mieczyków bo innych nie mam gdzie trzymać ... Na następny rok zagospodaruję sobie szafkę w ganku z dwoma szufladami to przynajmniej cebulki będę mieć gdzie przechować ;:131
;:3 życzę.
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie u schyłku zimowych klimatów!
Znalazłam dzisiaj wspaniałą prognozę pogody!!! IDZIE WIOSNA! A od jutra donice z cebulkami pojadą na balkon, bo noce na moim IX piętrze już nie będą mroziły roślinek. Maluczko, a część siewek powędruje do balkonowego foliaka, dzięki czemu zaoszczędzę miejsca na parapetach dla pomidorków, które wkrótce trzeba będzie siać.
Dzisiaj dokończyłam pikowanie i zasiałam kleome, o którym zapomniałabym, gdyby nie Marysia Maska. Zasiałam też po odrobinie aksamitek i dziwaczków. A wielkie oczy zrobiłam na widok kiełkujących już arbuzów, które siałam dopiero co, bo 28 lutego.
Tak więc mogę powiedzieć, choć wstyd się przyznać, że niedziela minęła mi wyjątkowo pracowicie.

Tereniu [TerDob] - donice dziś jeszcze stoją w pokoju, ale od jutra znajdą się na balkonie w foliaczku. Mrozić już nie będzie, a w domu za szybko chciałyby rosnąć. Na balkonie trzymałam donice z czosnkami i smoczą lilią. Wszystkie cebulki spały. Na czas mrozów wyniosłam na hol, wszystkie wystrzeliły, a lilia smocza , której podczas wynoszenia nie było widać, na dzisiaj osiągnęła już wysokość 30cm. Na balkonie przystopuje. Przynajmniej mam taką nadzieję. ;:218
Niedziela miła była. Dziękuję. ;:196

Madziu [Madziagos] - zjadłoby się pomidorka, takiego prosto z krzaczka... Marzenie. ;:7
Trzeba jakoś zapełnić nadmiar wolnego czasu, toteż przygotowuje się coś nie coś na ten nowy sezon.

Seba - ;:180 Wysiałam tylko kilka sztuk jednego gatunku pomidorów i tylko dlatego że napisano na opakowaniu, by siać w lutym. Pozostałe wysieję dopiero w okolicy połowy marca.

Marysiu [Maska] - jeśli w piwnicy jest chłodno, to cebulki śpią. Swoje przechowywałam na balkonie i dopiero na czas mrozów przeniosłam na hol, na którym jest chłodniej niż w mieszkaniu, a one tak bardzo zatęskniły za wiosną, że wszystkie pokazały kły. ;:oj
No, żeby Ci dziwidło w domu nie zechciało zakwitnąć... ;:306
Tak sobie wyobrażałam, że niedużo mam do siania, a gdy wyjęłam koszyk z nasionami, to aż za głowę się złapałam ;:oj
Marzec będzie ciepły, u Ciebie ok. połowy miesiąca może być nawet 19 stopni, u mnie 16 i tylko na krańcach północno - wschodnich temperatury będą oscylować w granicach 3 - 4 stopni. Tak więc kuruj się kochana, byś mogła działać w ogrodzie.
Niedziela była całkiem miła. Dziękuję. ;:196

Ewelinko - o, tak! Zima zbiera już swoje manatki i szykuje się do odejścia.
Ja nie mam aż tak dużo floksów, zaledwie kilka odmian, sześć czy siedem...Wszystkie kupowałam w dwóch sklepach internetowych. Sadzonki przyjechały dorodne i już w pierwszym roku obficie kwitły.
Siewki rosną, co mnie cieszy, choć każdego dnia zaglądam do nich z duszą na ramieniu w obawie o ewentualne szkodniki typu ziemiórki, które w ubiegłym roku zdziesiątkowały mi maleńkie roślinki.
Dziękuję ;:196 Słoneczko pięknie dogrzewało.

Dorotko [korzo_m] - będzie ciepło już za kilka dni, więc zapewne wszyscy wyruszymy do ogrodów i na działeczki. Będzie się działo i będzie wesoło! ;:303
Ja mam podobny problem ze storczykami. W tym roku też miałam chwilowego. Zmarnowałam kolejnego pomimo dobrych rad, z których skwapliwie skorzystałam, a storczyk i tak umarł.
Mam jedną odmianę pomidorka - tę, którą jakiś czas temu diabeł ogonem nakrył - którego kazano siać w lutym, a jest to 'White Beefsteak' - biały owoc.
Kleome zapomniałabym wysiać, gdyby nie Marysia. Wysiałam dzisiaj.
Dziękuję ;:196 Niedziela minęła pracowicie, ale i miło.

Beatko [Beaby] - obyś była dobrym prorokiem, choć boję się, że jakieś straty będą.
Pomysły przychodzą i odchodzą, a na rabatach i tak zawsze mam 'artystyczny nieład'.
Celozje to niezłe modelki ;:333 i lubię je fotografować.

Natalko - ja niestety nie mam chłodnej piwnicy i roślinki zimuję na balkonie. Na czas mrozów przeniosłam je na hol, gdzie od razu ruszyły z kopyta. ;:224 Jutro już wrócą na balkon. Na razie do foliaka.
Szczawik zostanie w donicy i razem z nią wsadzę go do ziemi.

Elżuniu [Elizabetka] - zakończyłam na chwil parę, przede mną jeszcze sianie pomidorków i pikowanie posianych dzisiaj kwiatków.
Wiosna coraz bliżej, to i zajęcia będzie więcej, w dodatku na świeżym powietrzu i w towarzystwie ptasich treli. Tego mi najbardziej brakuje. I, tak, oby zdrowie pozwalało. ;:108

Ewuniu [ewarost] - bardzo dobry pomysł! Na ganeczku cebulkom będzie chłodno, to ładnie się będą przechowywały.
Za słonko pięknie dziękuję, ;:196 bo też i pięknie przyświecało przez cały dzień.

Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Niestety te prognozy czytałam i ja ;:145 A niestety dlatego, że te niskie teperatury dotyczą właśnie mnie. Z tego co widzę, to do końca marca na działkę nie zajrzę. Chyba, że przyciąć hortensje, bo już będzie na nie czas ;:108
Muszę zajrzeć do swoich cebulek, bo już dawno nie rzucałam na nie okiem. A to może się zakończyć, jak u Ciebie ;:224
Sianie i pikowanie roślinek, to czysta przyjemność, a nie praca. Tak więc nie czyń sobie wyrzutów, że była pracowita ;:63 Pogodnego tygodnia ;:196
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko niedziela pracowita ale jaka przyjemna :)
Nie boisz się chłodów na balkonie ;:oj zazdroszczę szkoda ze ja na mój nie mogę liczyć nie dość ze malutki to jeszcze wietrzny.Rozwiązałby częściowo brak miejsca na doniczki z cebulami.
Już bardzo chcę wierzyć w prognozy wiosny i czas spędzany na działce, niestety jeszcze trochę cierpliwości.
Spokojnego i miłego tygodnia ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”