Witam wszystkich odwiedzających i zaglądających bardzo serdecznie nareszcie w MARCU
Na przywitanie jeden z moich zeszłorocznych narcyzów :
Marysiu sparaxis i montbrecje zakładam, że u mnie też będą jednoroczne, ale jako mało doświadczona ogrodniczka chcę się przekonać czy i jak się u mnie udadzą
Kaktusiki to nowy nabytek kupiony w Kau-dzie, bo chociaż nie jestem amatorką tych roślin, to te były tak śliczne, że z córką nie mogłyśmy się oprzeć. Jest to właściwie miks kaktusowy, bo te kolorowe są naszczepione na podkładkę z innego.
Co do grudnika, to też jest u mnie od niedawna, bo dostałam go w prezencie. Jest jeszcze młody, dostałam z wieloma pąkami, ale jak to przy grudnikach bywa przy zmianie miejsca wszystkie je zgubił. Więc grzecznie go ustawiłam w jednym miejscu na parapecie, nie ruszałam, nie obracałam i doczekałam się teraz nowego kwitnienia. Muszę przyznać, że kwiaty i ich kolor bardzo mnie urzekł
Marysiu to dziś specjalnie dla Ciebie, a wiem, że lubisz ostatnio zółty kolor :
Lucynko "szukajcie a znajdziecie" , jak się cieszę, że do mnie powróciłaś , nie gub się już mi proszę
Za komplement o ładzie na działeczce bardzo dziękuję . Faktycznie jest dość uporządkowana, ale że "trawa zawsze jest zieleńsza u innych" to tak, jak Tobie się podoba ład u mnie, to mnie się podobają ogrody w Twoim stylu, dlatego będę podpatrywać i korzystać jeśli pozwolisz
Jeżeli chodzi o nasturcję, to też pokładam w niej duże oczekiwania. Ciekawe, czy mi się uda zebrać nasiona, a jeżeli tak, to czy kolejne pokolenie będzie miało te same cechy
Co do powojnika, to nazwy będę pisać już od wiosny w miarę ich kwitnienia, bo mam roślinki pooznaczane na działce, ale jeszcze ich nie znam na pamięć .
Co do śniegu, a raczej jego braku i mrozów, to już nawet mi się nie chce pisać

- Lucynko masz rację, najważniejsze, że za chwilę
WIOSNA 
i tego się trzymam jak rzep psiego ogona
Lucynko dla Ciebie mam dziś ulubiony przez Ciebie kwiat - lilię:
Moniko bardzo dziękuję za miłe słowa, zawsze serdecznie zapraszam w moje działkowe progi

i ja też z ciekawością do Ciebie będę nadal zaglądać " Niedługo wiosna, zaczynamy!

" - to słowa-miód na moje serce
Moniś witam Cię dzisiaj przepięknym przegorzanem - mam nadzieję, że lubisz niebieski
Elunia pytasz, który to już sezon i ile przed nami na FO ? Jako podglądacz-obserwator jestem z Wami od wiosny 2016, a narodziłam się jako
forumkowicz w lutym 2017, wątek założyłam w lutym 2018 - wiec jak z tego wynika, mój okres adaptacyjny i niezbędny do osiągnięcia kolejnego
lewelu trwa około roku
A ile jeszcze przed nami ? mam nadzieję, że wiele, zarówno na FO jak i w życiu. Niestety mam za sobą trochę zdrowotnych kłopotów z rodzaju tych, przy których nigdy nie ma ostatecznej diagnozy
"że to sobie ne wrati", które wymagają ode mnie ciągłego trzymania ręki na pulsie, ale nie ma co rozpaczać, tylko cieszyć się każdym dniem i brać z życia same pozytywne rzeczy - dlatego też z własnej woli znalazłam się TU - nawet nie Wiecie, nie, no z pewnością Wiecie, bo przecież nie dotyczy to tylko mnie, jak ja TU sobie "ładuję akumulatorki"
Elu, dla Ciebie niosę dziś :
Wszystkie kwiaty dla Was przyniosłam dziś na moich zdjęciach z działki mojej cioci - oczywiście za jej zgodą
Marysiu, Lucynko, Mariuszu cieszę się, że Wam się podobam, właśnie wczoraj specjalnie byłam u kosmetyczki żeby dobrze wyjść na zdjęciu

,
Muszę się jednak przyznać, że zdjęcia chociaż mojego autorstwa, to niestety nie pochodzą z mojej działki a z przesympatycznego Pacanowa. Właśnie wczoraj przeglądałam pliki ze zdjęciami i wpadłszy na nie nie mogłam się oprzeć żeby je wykorzystać

celem rozweselenia moich miłych gości. Mam nadzieję, że wczorajszy post przyjmiecie z przymróżeniem oka

i wybaczycie mi ten mały psikus ze zbyciem automobila

- gdybym napisała z góry, że to nie z mojej działki nie byłoby takiej zabawy
Marysiu to wiklinowe autko także mnie zauroczyło i nie miałabym nic przeciwko, gdyby stało u mnie

- też lubię wiklinę.
Życzę wszystkim zdrówka,

, uśmiechów
Pozdrawiam