Storczyki Jolanty

Zablokowany
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2008, o 17:28

Post »

Witam Jolu cieplutko.
Po prostu zaniemówiłam,tyle storczyków i taka wiedza.Cudnie się ogląda twoje zdjęcia,ja kupiłam trzy pierwsze storczyki w moim życiu z przeceny po przekwitnięciu.Nawet nie wiem jak kwitną,ależ będzie niespodzianka jeśli zakwitną. :lol: Ostatnio zauważyłam na jednym że coś puszcza ale niestety nie wiem cóż to jest.Mam tylko cichą nadzieje ze może doczekam się niedługo kwiatuszka :oops: :lol:.
Twoja kolekcja powala na kolana,i maluszki cudownie wyglądają.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Deissy dziekuje bardzo. U ciebie sie na trzech zaczelo a zobaczymy na ilu sie skonczy :lol:

Jak bedzie sie cos dzialo z twoimi falkami to prosze pokazuj, bo ciekawi mnie niesamowicie. :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2008, o 17:28

Post »

Jolu kochana w moim wątku są zdjęcia moich bidulek i tego który wypuszcza także,nie chciałam wstawiać u Ciebie swoich fotek żeby nie robić bałaganu :wink: I jeśli byłabyś tak dobra i zerknęła na nie będę wdzięczna:-)
A co do ilości storczyków,marzy mi się ich cała gromada,są po prostu piękne,ale ty wiesz to najlepiej :lol:
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Mile Cię oncidium zaskoczyło :)

Widzę, że Twoje też ma takie brązowe korzenie. Ja spanikowałem i przesadziłem moje, myślałem, że ma za mokro i korzenie gniją. Co ile podlewasz swoje oncidium?
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Oncidium kapie raz w tygodniu. Zamaczam je na kilka godzin. :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Poniewaz dzisiaj tak pieknie sloneczko swieci postanowilam kilka fotek zrobic jednego z moich ulubiencöw ktöry kwitnie bardzo, bardzo dlugo. Dostalam go na imieniny w czerwcu od meza. Falek byl caly zaatakowany welnowcami, plakac sie chcialo. Popryskalam , odizolowalam , no i dzisiaj wyglada tak

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na doniczce nie bylo nazwy tego falka. Mi sie wydaje ze to nie falek tylko jeden z miniaturowych Doritaenopsisöw.
Moze ktos z was wie jaka jest jego nazwa ?
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Jolusia pisze:

Na doniczce nie bylo nazwy tego falka. Mi się wydaje ze to nie falek tylko jeden z miniaturowych Doritaenopsisöw.
Moze ktos z was wie jaka jest jego nazwa ?
Jolu, oglądając tego Twojego ulubieńca, stwierdziłam, że chyba mamy to samo, albo bardzo podobne i też jestem tego samego zdania, zobacz tu:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=224

Na doniczce jest, co prawda napisane , że to Phalaenopsis, i podana długa instrukcja obsługi, ale akurat nie koniecznie musi to być prawda z nazwą. W końcu pielęgnuje się obie rośliny podobnie.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Sniezka i ty chyba masz racje. Byloby jeszcze lepiej gdybys z bilska fotke zrobila to moznaby bylo swietnie poröwnac obydwa storczyki :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Jolu, proszę oto fotka z bliska
Obrazek
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Wydaje mi sie ze to ten sam. Dziekuje za fotki. :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mam podobnego Phalaenopsisa, ale jest jasnoróżowy, a nie biały, ale też ma pomarańczową warżkę.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu storczyki powalają na kolana, kolekcja imponująca. Zauważyłam, że masz przedszkole ja też. Wymaga ono więcej uwagi i cierpliwości. Piszesz też, że chcesz się zabrać za butelki. Ja spróbowałam. Około 1,5 roku temu kupiłam doritaenopsisy w słoiku. Dziś po takim czasie mogę powiedzieć, że warto było choć na kwitnienie jeszcze poczekam. a to jeden z mioch doritaenopsisów:
Obrazek
Pozdrawiam Anna
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Aniu ale on piekny i zdrowiutki. Opisz prosze ile ich bylo, ile przezylo i w jaki sposöb podeszlas do ich uprawy.
:lol:
Po twojej wypowiedzi jestem na 100 % pewna ze spröbuje. Mam tez nadzieje ze moge liczyc na twoje doswiadczenia i wskazöwki zwiazane z uprawa przedszkolaköw.
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja bym nie miała tyle cierpliwości, by hodować siewki i czekać długie lata, aż zakwitną. zawsze kupuję dorosłe rośliny, najlepiej kwitnące.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Ja uwazam ze nie jest problemem kupienie pieknej kwitnacej rosliny ktörej kwiatkami mozna sie dlugo cieszyc. Dla mnie interesujace jest obserwowanie jej wzrostu, kazdego listka i korzonka, sposöb jej uprawy itd. Jak to wszystko sie udaje i storczyk odwdzieczy sie pieknymi kwiatkami to dopiero jest sie zadowolonym z osiagniecia. Ja uwazam ze powinno sie spröbowac. Z czasem zwykla uprawa staje sie nudna. W swiecie storczykowym jest tyle wyzwan ze wystarczy sie zdecydowac i do dziela. :lol:

Po jakims czasie uprawy pröbuje czlowiek innych storczyköw, bardziej wymagajacych , bardziej interesujacych, przynajmnie jest tak u mnie. Nie bylabym zadowolona z uprawy tych samych storczyköw, potrzebuje wyzwan. 8)

Storczyki czy male czy duze ucza i tak cierpliwosci.
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”