MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.6

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.6

Post »

Dla moich murarek (500 sztuk "rasowych" - kupionych) zrobiłam domki z rdestowcem - tych nie za grubych części. Niech się na coś przyda, skoro się tak u nas panoszy. Przesyłka z oprzędami już była w drodze, a miałam do rdestowca bliżej niż do trzcin. Później zrobiłam też domek z trzcinami, ale tam się chyba zadomowiło coś innego, bo murarki od jakiegoś czasu były zamurowane. No i niestety popełniłam błąd: trzciny były słabo schowane w domku i ptaki powyciągały słomki i pozjadały co im smakowało. ;:223
Awatar użytkownika
karolkya
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 mar 2017, o 13:15

Post »

klik dzięki :)

Z ciekawostek znalezionych w trzcinkach miałam jeszcze złotolitkę ususzoną razem z innymi trupkami jakiś osówek.

Mój pierwszy rok uważam za udany ze 100 kokonów otrzymałam około 200-300. ;:138
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzisiaj połaziłem po moich bagnach. Uwielbiam to miejsce :D mnóstwo dzików i jeleni, superoza totalna. Miałem oczywiście kąpiel w lodowatej borowinie do połowy uda, ale to tak dla zdrowia raczej :wink: .Jakby ktoś mocno potrzebował trochę trzciny, to po cenie "klubowej" mogę trochę więcej grubasów pociąć. Łażenie po błocie sprawia mi przyjemność, więc będzie taniej z 10-20% jak normalnie. Nie podejmuję się zleceń po kilkaset tysięcy , ale mniejsze ilości chyba dam radę. Szczegóły na priva oczywiście.

akl62 Do dna wszystko wyżarły? Zazwyczaj zostawiają końcówkę nienaruszoną na pociesznie.
Wars
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 kwie 2014, o 03:06

Post »

Wygląda na to, że nazwa "pyłkówka" jest już zajęta. Jest używana do muchówki z rodziny plujkowatych której potomstwo rozwija się dżdżownicach. źródło:Działkowiec luty 2018 str66-67, artykuł "Owady na parapecie" prof.Marka W. Kozłowskiego z SGGW w Warszawie.
klik
1000p
1000p

Post »

Zawieszam przyjmowanie zamówień na trzcinę. Muszę najpierw wywiązać się z tych, które już wpłynęły.
Wars To nie szkodzi, że już zajęta. Mogą być dwie pyłkówki :wink:
ewab1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lut 2018, o 02:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

klik pisze:Zawieszam przyjmowanie zamówień na trzcinę. Muszę najpierw wywiązać się z tych, które już wpłynęły.
Wars To nie szkodzi, że już zajęta. Mogą być dwie pyłkówki :wink:
Witam
A kiedy będą przyjmowane następne zamówienia ? Ja już się piszę. :D :D
klik
1000p
1000p

Post »

ewab1 Witam nową chyba koleżankę :wit Nie wiem, może dopiero w przyszłym sezonie. Nie zajmuję się zawodowo cięciem trzciny. Tnę bardziej przy okazji łażenia po okolicy, niż specjalnie. Więcej czasu zajmuje mi podziwianie okolicy i jej dzikich mieszkańców, niż efektywne cięcie. Mam czas tylko w weekendy itp., itd.
Nie wiem jak jest w tej chwili, ale jakiś czas temu trzeba było natrzaskać 30 postów , żeby nabyć uprawnień do wysyłania prywatnych wiadomości. Jeżeli dalej tak jest, to nawet nie mamy jak przekazać sobie "danych wrażliwych" :wink:
ewab1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

klik pisze:ewab1 Witam nową chyba koleżankę :wit Nie wiem, może dopiero w przyszłym sezonie. Nie zajmuję się zawodowo cięciem trzciny. Tnę bardziej przy okazji łażenia po okolicy, niż specjalnie. Więcej czasu zajmuje mi podziwianie okolicy i jej dzikich mieszkańców, niż efektywne cięcie. Mam czas tylko w weekendy itp., itd.
Nie wiem jak jest w tej chwili, ale jakiś czas temu trzeba było natrzaskać 30 postów , żeby nabyć uprawnień do wysyłania prywatnych wiadomości. Jeżeli dalej tak jest, to nawet nie mamy jak przekazać sobie "danych wrażliwych" :wink:
Klik
Święta racja jestem estem młodą forumowiczką chociaż starsza wiekiem. Od dwóch lat hoduję murarki i uważam że chyba dobrze mi idzie. W tym roku wydłubałam ok. 4000 kokonów a zaczynałam od 500. Niestety mam problem z trzciną. Na zakup większej ilości w normalnych cenach na allegro z mojej emerytury mnie nie stać a trochę ich potrzebuję dla takiej ilości murarki. Zapytam grzecznie gdzie są te bagienka może i ja bym się tam wybrała. Liczę na przyszły rok. ;:65 :heja
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

To i ja się przywitam , jak myślę z Ewą.... :wit co do bagienek - to są w wielu miejscach , ale jak koleżanka uzupełni profil o mniej więcej jakiś rejon gdzie mieszka to będzie łatwiej...

pozdrawiam Marek

:!: wiem że nas tu jeszcze podgląda jeszcze jeden kolega , ale ponoć nie ma odwagi aby się rozpisać ... zapraszamy..... ;:303
ewab1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam
Mieszkam we Wrocławiu a działkę i moje murarki mam w okolicach Trzebnicy. Patrzyłam na trzcinę na łąkach w okolicach Widawy ale niestety jest cieniutka.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
klik
1000p
1000p

Post »

ewab1No daj spokój, we Wrocławiu masz problem?! Kiedyś droczyłem się w tej sprawie z diodas1 on też jest z Wrocka (się nie odzywa facet jeden, normalnie kupę czasu). Na polach irygacyjnych, przy nasypach kolejowych, pod Magnolią, nad Odrą, nad Oławą, nooo kupę miejsc jest. Tylko wyjść i szukać. Nad Widawą też muszą być grubsze.
kmszeryf
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 cze 2013, o 10:58

Post »

Pogoda aktualnie sprzyja zbieraniu trzciny bez ryzyka nadmiernego spocenia się :) Ja w tym sezonie byłem dwa razy i mam chyba trochę ponad tysiąc stosownych słomek. Szkoda, że aktualnie nie mogę wybrać się kolejny raz. Brakuje mi około 500 słomek do minimum dla kokonów a chciałem jeszcze wystawić jedną budkę w całkiem innej lokalizacji celem zbadania obecności dzikusów.
Myślę też nad wykopaniem własnego oczka wodnego. Ciekawe jaka trzcina wyroście "w niewoli".
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Zważywszy na to że rośnie właściwie wszędzie tam gdzie jest woda nie powinno być problemów, mocno podlewać i dać jakiegoś wspomagacza w niewielkiej ilości , ale zalecałbym również ograniczyć jej pole manewru .
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42

Post »

To teraz ja się pochwalę swoim obecnym przychówkiem, świeżo wykąpane w szarym mydle i wysuszone. W zeszłym roku startowałem z 260 kokonami a teraz mam ok 1250 ;:138 , przekroczyłem wreszczie upragniony pierwszy tysiąc. W tym roku będę odważniejszy i najpierw wystawię moje formatki i żadnych trzcinek, jak będą zajęte w 3/4 to dopiero dam im trzcinki ;:108

Obrazek
Pozdrawiam. Jacek :uszy
klik
1000p
1000p

Post »

Dzisiaj po powrocie z pracy całe towarzystwo, wyłuskane i w trzcinkach ,władowałem do nieogrzewanego pomieszczenia. Nic im by się nie stało przy -16, -20 stopniach, ale będę spokojniej spał. To znaczy prawie całe, została na zewnątrz mała partia testowa, to kokony wyjęte we wrześniu z papierowych tutek. Jak widać robię im "crash testy".
kmszeryf Ktoś już dawno temu planował uprawę trzciny, nie chce mi się grzebać i ustalać kto to był. To było w murarkowych początkach markonix'a . Może pamięta kto, a może to był on :wink: ?
toldi Zdaje się, że masz problem z roztoczami, albo się ich obawiasz. Ten patent z szarym mydłem to Twój pomysł, czy zaczerpnięty z netu? Pytam się , bo mycie kokonów jeszcze przede mną. Nie mam jeszcze roztoczy na murarkach, ale to kwestia czasu.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”