Wszystko o pomidorach cz. 14

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 14

Post »

U mnie w tunelu 6 x 3m upchnę pewnie z 80-90 krzaków, w drugim takim samym trochę mniej bo dorzucę tam jakieś papryki.
W tunelu 6 x 3 da się upchnąć 80-90 krzaków pomidorów??? :shock:
Właśnie mam zamiar taki tunel nabyć, ale nie wiedziałam, że on taki przestronny..(!)
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wg mnie to jakaś abstrakcja..

Nie uprawiałem nigdy pomidorów w tunelu ale tak na szybko przeliczyłem ile zmieścił bym w tunelu 6x3 i wyszłoi.max 44krzaki. ;:131

Chyba że metoda 2x1 to można razy dwa zrobić.
Awatar użytkownika
benia_4
50p
50p
Od: 10 lis 2011, o 11:42

Post »

Posiadam tunel 3x6 i maksymalnie jestem w stanie zmieścić 66 krzaczków, prowadzę na jeden pęd, pojedyncze węższe czasem na dwa, ale generalnie jest ciasno. Ścieżkę mam przez środek i nawadnianie, bo konewką ciężko było manewrować, ale wykonalne.
Nie bardzo wyobrażam sobie jak można pomieścić na tej powierzchni 80-90 krzaków, ale chętnie zobaczę w sezonie takie nasadzenie :).
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Od: 22 sty 2017, o 18:38

Post »

W moim tunelu 3x6 będą w tym roku rosły 54 krzaki pomidorów.
Iza
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2015, o 13:22

Post »

Więc już Wam mówię tunel 3x6. ścieżka na środku a po bokach po 3 rzędy pomidorów naprzemiennie i już weszło 72 szt. dodatkowo na samym końcu nie robimy ścieżki tylko cały tył obsadzamy pomidorami kilka szt. też wejdzie. Więc powiedzmy 80 szt. już upchnięte. 2 lata temu zmieściłem jeszcze 20 Mikro Tomów.
Tu było trochę mniej.
Obrazek
A porosły tak:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
benia_4
50p
50p
Od: 10 lis 2011, o 11:42

Post »

Podobnie obsadzam, ale w rzędzie mam 11 krzaczków, bo odstępy po 50 cm i od drzwi również tyle samo.
Jeżeli u Ciebie sprawdzają się takie nasadzenia, nie masz problemów z wentylacją i chorobami grzybowymi to może być taka ilość, jak dla mnie to trochę ciasno.
Pozdrawiam
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ppwolf pisze:Prawie skończyłem przygotowanie tunelu pod pomidorki,wiaderka oczywiście bez dna,ziemia zgryzowana z kurzeńcem.

Obrazek
Te wiaderka są całe? Jeśli tak to dlaczego?
Chcę zrobić podobnie ale wiaderka przeciąć na pół albo nawet na trzy części. Będą tylko po to żeby łatwiej było podlewać i nie deptać ziemi blisko krzaków.
Pozdrawiam. Sławka
Awatar użytkownika
ppwolf
100p
100p
Od: 21 wrz 2016, o 09:41

Post »

Wiaderka są całe tylko bez dna,jeżeli nie masz na tyle wiaderek to oczywiście możesz podzielić.A całe dlatego że mam ich dużą ilość więc nie przecinałem na mniejsze kawałki.
Pozdrawiam Paweł
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Ta Wasza folia zbrojona (z zieloną siatką) to pewnie chińska produkcja i nie ma stabilizatora UV. Moja zbrojona z białą siatką ma stabilizację i się nie rozpada. Pierścienie w uprawie pomidorów stosuje się głównie w celu przyspieszenia upraw (ziemia w pierścieniach szybciej się nagrzewa) tylko, że stosuje się w takim przypadku więcej podłoża. Trzeba sobie poradzić jakoś z podlewaniem bo takie podłoże dość szybko przesycha-wskazane nawadnianie kropelkowe.
Awatar użytkownika
ppwolf
100p
100p

Post »

Przemek ziemia w pierścieniach zostanie uzupełniona przy sadzeniu pomidorków,a co do podlewania o obok tunelu stoi mauzer 1000l napełniany wodą ze studni lub woda deszczową przetłaczaną z takiego samego znajdującego sie pod domem(spust rynny),tunel mam 20m od domu,więc spokojnie dam radę :D
Pozdrawiam Paweł
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Informacja o pierścieniach była raczej dla Sławki. :D Ja też w tym sezonie zamierzam część pomidorów posadzić w wiaderkach. Przy okazji-czym obcinałeś dna gumówką? Nie wiem czy rozłożę u siebie nawadnianie kropelkowe ale być może wierzch wiaderek wyłożę korą. Wiaderka prawdopodobnie postawię na agrotkaninie ale wytnę w niej otwory na wiaderka. Korci mnie biała folia. Ponieważ będę miał kilka sadzonek VP1 prawdopodobnie czeka mnie ich podlewanie 3 x dziennie i to za pomocą konewki. ;:185 No chyba, że zainstaluję w końcu nawadnianie (leży w piwnicy już kilka lat). ;:14
Awatar użytkownika
ogrodnikk
500p
500p
Od: 25 maja 2012, o 23:49

Post »

ppwolf, ja też osobiście dałbym więcej sztuk w tak duży tunel, tym bardziej że masz więcej krzaków które wylądują pod chmurką. Ale wiadomo że każdy robi jak uważa, będziesz widział że jest za luźno to w przyszłym roku zagęścisz :wink: Ja w zeszłym roku zrezygnowałem z doniczek, wykopałem 3 rowki wzdłuż, wyłożyłem folią(nie była w 100% szczelna) i wypełniłem ziemią. Mimo dość małej ilości ziemi bo rowek miał jakieś 25x25cm a pomidory sadziłem co 25cm co daje 15,5l ziemi na krzak nie było problemu z przesuszaniem, a podlewanie szło błyskawicznie. Pomidory udały się lepiej niż w poprzednich latach.
Awatar użytkownika
ppwolf
100p
100p

Post »

To jest mój drugi sezon z pomidorami,w zeszłym roku miałem w nim 40 krzaków plus inne uprawy.Pomidory porosły olbrzymie krzaki.Teraz na próbę zostawiam w nim same pomidory trochę rzadziej sadzone.Do gruntu daje żeby zobaczyć które odmiany gdzie się lepiej udadzą.Mam jeszcze wprawdzie tunel 3x6 ale tam żona chce jakieś nowalijki posiać,trzeci 15x5 mam na papryke,która zresztą sadze pierwszy sezon,może tam jeszcze upchnę jakieś pomidorki,sam robię rozsadę to pewnie będzie tego więcej,na targu już nie kupię,bo jak chciałem bawole serca to dostałem krakowiaki.Jestem pomidorowym nowicjuszem więc mam nadzieję ze rzadziej posadzone będzie mi łatwiej utrzymać w dobrej kondycji.
Pozdrawiam Paweł
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

ppwolf, wygląda ciekawie i na pewno to zwiększy plony ;:333
A trochę podniesiesz poziom ziemi w tych wiadrach nad poziom tunelu?
Jeśli tak zrobisz, ziemia będzie się szybko ogrzewała i pomidorki szybciej będą rosły.
Nie ucierpią też w czasie wiosny z powodu zbyt zimnego podłoża.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Na najwcześniejsze zbiory planuję pomidory posadzić w pierścienie . Resztę
posadzę normalnie . Ziemię w tunelu okryłam włókniną , dzięki temu wiosną
jest cieplejsza i wcześniej można przedplon siać .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”