Moje zielone zakręcenie cz.II

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje zielone zakręcenie cz.II

Post »

Cześć :wit
Piszę w Twoim wątku pierwszy raz :D Masz piękny ogródek, w którym jest mnóstwo roślin. Jest u Ciebie naprawdę kolorowo od wiosny do jesieni ;:173 Po prostu taki raj na leszczyńskiej ziemi :wink: Widzę, że jesteś z mojej okolicy, no może troszeczkę dalszej, ale w Lesznie jestem dość często ;:224 ;:131
Pozdrawiam i życzę udanego sezonu :uszy
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Julcia u mnie również róże zaczęły puszczać nowe przyrosty :( a i liście wszystkie nie spadły. Miejmy nadzieje, że o ostatnia fala mrozów tej zimy !!! Choć najprawdopodobniej najmocniejsza i najdłuższa. Ale nie długo marzec więc słoneczko też swoje będzie robić !!!
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Kasiuno właśnie, strach się bać bo przed nami zapowiadana fala mrozu a rośliny rozhartowane ;:222
Mariuszu no to masz w perspektywie spacer na trzcinowisko, i okazja będzie bo brzegi podmarzną i może się uda z suchą nogą.
Mam problem z murarką, słabo się rozrasta kolonia. W pierwszym roku sąsiadka opryskała swoją śliwę na mszyce w czasie kwitnienia więc kokonów było malutko,tylko te zanim wytruła pszczółki, w ubiegłym roku z kolei późna w i chłodna wiosna tez nie pomogła ;:222 az boję się zajrzeć do trzcinek ;:209 chyba tylko dołożę świeżych ;:145
Marysiu na ten kwiatuszek czekamy niecierpliwie tym bardziej ze nie wszystko w porządku i synowa już tydzień w szpitalu ;:223
i to właśnie ona niedomaga , maluszek w porządku
No i muszę się przyznać do wiosennej choroby o takiej :;230
Obrazek
Lucynko mocno podejrzewam ze jednak to od Ciebie się zaraziłam wysiewami;:196
Widziałam ze już dotarłaś na swoje włości, jednak słoneczko dodaje nam energii do działania , szkoda tylko ze temperatury jednak nie pozwalają nam na dłuższe pobyty na działce.
Jednak ja spokojna o rośliny nie jestem, cały czas było ciepło róże, powojniki, już zaczęły rosnąc, krokusom i innym wiosennym widać kolorowe pąki .Pierzynki śniegowej na lekarstwo ;:185 a róże już jesienią nie były zdrowe, tylko zmęczone czarną plamistością. Nie wiadomo czy kolejny raz dadzą radę. ;:145
Julianie witaj krajanie,i współimienniku ;:oj bardzo mi miło ze zwiedziłeś moją działkę .
może będzie okazja powymieniać się roślinkami zawsze to łatwiej i bliżej .Bardzo jestem ciekawa twojego ogrodu.
Piotrku też mam nadzieję ze to ostatnie podrygi zimy i oby jak najkrótsze , bo już powoli czas na cięcia winorośli i drzew owocowych.
Potem będzie spiętrzenie prac, nadążyć będzie trudno ze wszystkim tym bardziej ze przygotowania do Wielkanocy, wiosenne porządki,pierwsze siewy ;:223 Po pracy czas się gwałtownie kurczy a jeszcze wnuki i tysiąc innych kobiecych obowiązków odciągających
od przyjemnych chwil na działce :cry:
życzę nam wszystkim oby prognozy się nie sprawdziły ;:4
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Julio dziękuję za przyjęcie mnie do Twojego ogrodu ;:180 No zawsze będzie można powymieniać się roślinkami :D Mój ogród jest raczej "standardowy"-"normalny" :roll: nie ma u mnie egzotyków ;:173 no może poza Aktinidią-kiwi ;:131 Może założę wątek ogrodowy, ale to Wiosną 8-) Mam do Ciebie pytanie: Byłaś już w tym roku w sklepie ogrodniczym Farmex :?: Jeśli tak to mają już dużo nasion?
Pozdrawiam :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Serdeczne gratulacje Babciu Juleczko! ;:138 ;:138 ;:138
Nowemu Kwiatuszkowi niech Bozia nieba przychyli ;:118 ;:118 , a Mamuni szybkiego powrotu do zdrowia życzę. ;:167 ;:167

Widzę, że zaraziłaś się chorobą charakteryzującą zielono zakręconych. ;:63 Teraz już musisz zapełnić półeczki foliaczka, bo przecież byłoby Ci głupio, gdyby ziały pustką. :heja
Ja muszę drugi foliaczek postawić w oknie (jeden stoi na balkonie), bo regalik ma za mało półeczek. ;:306
Jutro dzień kwiatowy, więc będę pikować powtórnie niektóre roślinki już do oddzielnych doniczek każdą siewkę, w związku z czym duuużo miejsca będę potrzebowała. :tan

Na mojej działce nie ma w ogóle śniegu ;:185 . Rośliny wystawione są na mróz, bo przecież nie wszystkie okryłam. Wiosną okaże się, co zostanie. ;:108

Zdrówka i słoneczka. ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Julianie w moim ogrodzie też nie ma żadnych egzotyków, nawet aktinidii nie mam :;230
Rośnie tylko to co przetrwa w piachu i na pewno nie jest idealny,mam za to bardzo urozmaicone rośliny i galimatias jakich mało ale mi się podoba ;:131
W sklepie nie byłam, nasiona kupowałam na stronach internetowych firm nasiennych mają swoje e-sklepy,nasiona tańsze niż w sklepie i w większym wyborze nawet koszty przesyłki nie są astronomiczne (oczywiście nie przy jednej torebeczce) i w kolejce nie trzeba czekać a nasionka przyjdą do drzwi, wygodne to to ;:170 a listę zakupów można uzupełniać przez kilka dni .
Lucynkopusty nie będzie te kilka doniczek to dopiero zasiewy i to nie wszystkie a przecież jeszcze pikowanie przede mną.
A na gratulacje jeszcze 2 miesiące muszę zaczekać ;:196
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może bym też coś zamówił ;:224 Twój galimatias jest przepiękny ;:108 Mam w sumie trzy aktinidie, ale owoców jeszcze nie było ;:306 U mnie też piach, chociaż ciemniejszy niż taki piasek ze żwirowni :;230 Właśnie widziałem w Twoim wątku, że masz chryzantemy w ogródku ;:131 Są to te wieloletnie?
Pozdrawiam :uszy
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też muszę się wybrać po trzcine ,.na działkę dotarłam i okryłam w końcu róże,ale chce mi się już pogrzebać w ziemi.Serdeczne pozdrowienia Julciu :wit
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Julianie chryzantemy mam wieloletnie, w sumie trzy odmiany dwie ciemno bordowe i jedną różową. O odmiany nie pytaj bo nie wiem. Jedna z Bordowych zakwita już w sierpniu jest niższa od pozostałych. Dobrze się rozrastają więc jest co dzielić wiosną,zresztą i tak muszę dzielić więc jak będziesz chętny to przypomnij się gdy zrobi się reszcie cieplej.
Tenciu też nie mogę doczekać grzebania w ziemi ;:108 .Moje róże już były przykryte ,ale ze względu na ciepło kopczyki zrobiłam niewielkie a teraz nie mam jak dotrzeć ani ewentualnie czym przykryć bo ziemia zmrożona ;:145 Muszą sobie radzić . Trudno co ma być będzie ;:145 Najwyżej będę miała miała miejsce na coś nowego.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

Julcia życzę zdrówka synowej i maleństwu, by wszystko było ok.
A co do zimy... mam nadzieje, że wiosna w marcu przyjdzie, z opóźnieniem ale przyjdzie . I trzymam kciuki by w tych doniczkach wyrosły upragnione roślinki ;:333 ;:333 ;:333
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Julciu , gratulacje ;:86 .
Widzę , że mamy takie same ozdoby przy drzwiach na balkon ;:224 . Jakbyś dzieliła te chryzantemki , to mogę też się ładnie uśmiechnąć- bo nie mam żadnej ;:145 ?
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To szybką masz już tą chryzantemę ;:oj Ja przed domem zeszłej jesieni miałem dwie takie żółte z Tesco o drobnych kwiatach. Wziąłem je do nieogrzewanego pomieszczenia 8-15 st.C , podlewałem rzadko, a one wypuszczały młode pędy i niedawno patrzę a one jakby zamierały ;:145 Wywaliłem je z ziemi produkcyjnej a tam sam torf ;:219 Może jakoś przetrwają do wiosny... oby. ;:173 Ciągle zapominam, że mam też jedną chryzantemę ;:224 taka różowo-fioletowa, z czasem blaknie ale jest ładna, z oczkiem w środku, jest podobna do chryzantemy "Clara Curtis". Zwabia dziesiątki motyli ;:108 Jesienią naliczyłem koło 18-stu motyli w jednym momencie :tan
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Julio, już szaleje z nasionami. Ja w tym roku skusiłam się tylko na wysianie katalog. Mam nasiona z pobliskiego drzewka :wink:
Pada śnieg więc pierzynka się przyda roślinom.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Julciu elegancko ! szklarenka stoi no i tłoku w niej nie ma to będzie gdzie siać i pikować ;:306 Moja stoi przy oknie to właściwie dwie półki zapełnione no i parapet...ale ja jestem nieobliczalna ;:306
Życie teraz jest pełne stresu więc pewnie synowa martwi się wszystkim i oto efekt. Życzę jej zdrowia i Tobie też ;:196 , bo na pewno nie dość że się martwisz to masz dodatkowe obowiązki. Właściwie to kiedy ich nie masz?
Julciu roślinki przetrwają przecież kiedyś były większe (mroźniejsze) zimy, a róże masz już jakiś czas to nawet jakby co odbiją mocniejsze i zdrowsze.
To czekamy dalej na drugą księżniczkę ;:167
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Julcia szklarenka pierwsza klasa :) przydałaby mi się taka lub chociaż połowa jej, ale nie mam niestety miejsca u siebie na takie cuda :) zostają, mi tylko parapety, widzisz u mnie murarka bardzo dobrze sobie poradziła i 5 krotnie zwiększyła swój stan liczebny :) trochę szkoda, że sąsiadka zabiła Twoje, ale nie martw się odbudują kolonię ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”