Zmiany w ogrodzie Doroty cz. 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zmiany w ogrodzie Doroty cz. 9

Post »

Mrozik -5 st, śnieżek delikatnie sypie, wiatr wieje, nieprzyjemnie na dworze.

Marysiu a ja myślałam, że puste karmniki to wina nowego słonecznika. Musieliśmy dokupić 15 kg, bo wcześniejszy worek 25 kg i miałam swojego tak ze 3 kg ptaszki już zjadły. Ten słonecznik kupowaliśmy i innego sprzedawcy, przyszedł nieciekawy jakiś brązowy to tego mnóstwo paprochów, gałązek w nim, źle oczyszczony. Budki lęgowe już zajęte :roll: to trzeba się cieszyć, jak jest słońce to słychać już inny śpiew ptaków takie ptasie trele zalotne. One czują, że wiosna tuż, tuż jeszcze tylko dwa tygodnie mrozów, a później z górki poleci.
Znalazłam takie stare zdjęcia, pamiętam kupiłam wtedy nasionka wszystkich cynii dostępnych w ogrodniczym, miałam całą gamę kolorków. Przywoziłam do domu całe bukiety do flakonów.

Lucynko dziękuję, obym miała podobną powtórkę cyniową tego sezonu :D Dobrze, że takie energetyczne zdjęcia wprowadzają u Ciebie dobry nastrój. Miłego dnia ;:196

Ewo syp, syp i na nie nawet nie zaglądaj, jak będą miały rosnąć to urosną i Cię zaskoczą swoimi pięknymi kwiatami. Nie wiem jaką masz ziemię, ale u mnie to bym musiała co jakiś czas tylko dać im trochę wody.
Cynie to widoki dawnych rabatek naszych babć, więc do naszych wiejskich ogródków te kwiaty bardzo pasują. Ja teraz żałuję, że więcej kolorków nie kupiłam, jak pomyślę gdzie to wszystko upcham, od razu rozsądek przemawia.

Kiedyś dawno temu udało mi się wyhodować takie brateczki, teraz mi nie wychodzi sianie nie kiełkują, kupuję gotowe sadzonki

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
asikowo
100p
100p
Od: 10 kwie 2016, o 18:22

Post »

Dorotko, do tego stopnia zachwyciłam się Twoimi cyniami że i ja kupię kilka torebek i rozsypię, tym bardziej że też masz ziemię 0iaszczystą o ile pamiętam:) bratki niebieskie urocze. Posadzę podobne w ocynkowanych baliach:)
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu kupuj cynie do Twojego domku będą pasowały, jeszcze widzę tam przy płocie piękne wysokie malwy.
Dobrze pamiętasz u mnie są piaski, staram się je wzbogacać kompostem, ostatnio dostały nawozu od gołąbków, jak sadzę do dołków sypię skoszoną trawę. rośliny jakoś sobie muszą radzić.
Stare ocynkowane balie to jest coś, lubię takie klimaty, a jeszcze jak posadzisz piękne bratki to będzie co podziwiać ;:215
Pozdrawiam Dorota
asikowo
100p
100p
Od: 10 kwie 2016, o 18:22

Post »

Melduję że cynie zakupione w ilości 5 torebek. Dobry pomysł z tą trawą do dołka przed wsadzeniem:) miłego dnia!
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu to będziesz miała pięknie, a jakie kolorki kupiłaś. pomysł z trawą, to nie ja wymyśliłam, doczytałam w jednym z wątków, no i zmałpowałam ;:306 zobaczymy jak się u mnie to sprawdzi, myślę że dwie funkcje spełni nawożenia i będzie dostarczać wilgotności.

Dzisiaj wysiałam pomidorki, trochę rozsądnie starałam się to zrobić, kilka torebek odłożyłam, a do doniczek wysiewałam małą ilość nasionek. Posiałam też 4 odmiany kwiatuszków. Nasion mi przybyło w skrzynce znalazłam list od Marysi- Maski, chyba będę musiała pola wydzierżawić ;:306 ze szczerego serca ;:167 nasypała różności.
Tak jak wcześniej przewidziałam trochę dalii padło, więc już się nie martwię nadmierną ilością, czy do sadzenia dotrwa garstka to się okaże.

A z tymi siewkami mam problem, pikować już czy nie :!: a jak pikować to jak to zrobić aby siewek nie zniszczyć :?:

Obrazek Obrazek

to nasiona wirginii stock- malcomi i motylka
Pozdrawiam Dorota
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to masz zagwozdkę, Dorotko. ;:oj Sieweczki tworzą istną gęstwinę, wyglądają na wyciągnięte, choć może to przekłamanie fotograficzne, a jeszcze za wcześnie je pikować. Nie mniej z uwagi na ich ogromną ilość ja bym zaryzykowała i eksperymentalnie wypikowałabym po kilka czy kilkanaście siewek, dając im po jednej kuwetce. Na pozostałe poczekałabym, aż dostaną listki właściwe. Przy okazji zagęszczone roślinki zostaną przerwane, dzięki czemu będzie im luźniej.
Powodzenia. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dorotko ja bym poczekała na listki właściwe, a potem kępkami pikowała. Dlaczego uśmierciłaś dalie ;:oj one są niezniszczalne.
Nasionka ode mnie siejesz prosto do gruntu więc nie narzekaj kochana, a poza tym i tak część nie wzejdzie, problem będziesz miała jak zbierzesz z nich nasiona, bo potem co z tym zrobić ...wyrzucić szkoda, wyślesz będą narzekać że dużo ;:306 ;:306
Na Rydla nie zdążyliśmy, bo M zapomniał z domu wziąć dokumenty i wracaliśmy się tracąc czas który miałam spędzić na Rydla. No trudno pojedziemy innym razem.
Śnieżek sypie i jest fajnie bo nawet trochę słońca się pokazało ;:3 Wypoczywajcie ;:4
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko dziś siewki dostały trochę słoneczka, od razu stoją pięknie równo, tego im trzeba, tak jak Marysia radzi poczekam troszeczkę jeszcze na pikowanie. Na razie delikatnie podlałam miksturą drożdżową. Rozgrzeszam się, bo nie mam czasu na pikowanie, jutro mam gości więc od rana siedziałam w kuchni, po obiedzie odśnieżanie, teraz na moment łapię przy kompie oddech. Bo za chwilę dalej kuchnia ;:306

Marysiu masz rację poczekam jeszcze kilka dni. Dalie same zaczęły padać, ja im nic nie zrobiłam, przy pikowaniu niektóre miały jeszcze marne korzonki, to nie dały rady, a mnie wcale to nie zmartwiło, bo naprawdę za dużo ich było.
Ja na nasionka nie narzekam, jestem zadowolona ;:196 od przybytku głowa nie boli, poupycham tu i tam ;:306 będzie ładnie ;:215 Zbieraj nadal wszystko nie przejmuj się, zrobimy spotkanie jesienią połączone z akcją charytatywną będziemy rozdawać chętnym nasiona :;230
U mnie rano było -8 st, słońce szybko pokazało się, jak śnieg sypie to za chmurą śnieżną się schowa, za chwilę pokaże promienie i tak na zmianę. Ale jest fajnie temperatura tak koło -1 st.
Tobie też życzę odpoczynku.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko piękne cynie pokazałaś. Gdyby nie to, że obkupiłam się w nasiona w tym roku jak nigdy i naprawdę nie mam już miejsca na nic więcej, to jeszcze pokusiła bym się i o nie :lol:
Bratki w moim ulubionym kolorze ;:167 Jak ja już tęsknię za nimi. Chciała bym, żeby to był już ten czas żeby można było je sadzić.
Dziękuję za rady dotyczące groszku. Spróbuję wcześniej je wysiać, ale w połowie marca to chyba nie da rady. Jeśli prognozy się sprawdzą (oby nie) to musiała bym je siać w śnieg :lol: W każdym razie zrobię to najwcześniej jak się da :wink:
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu masz tak duży ogród, że na pewno znajdziesz miejsce, po cebulowych posiej.
Też lubię bratki w tym kolorze, takie planuję kupić sadzonki, bierze mnie niebiesko- fioletowo. Już chciałabym porobić kilka dekoracji, a tu dziś śnieg wszędzie zrobiło się biało.
Zobaczysz jak pogoda pozwoli, wysiejesz groszek jak najszybciej.
Ja wczoraj wysiałam już pomidorki.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poranek przywitał ostrym mrozem -14 st, śnieg cały czas dosypuje także nie jest źle, słoneczko od wczesnego ranka ładnie świeci, szkoda tylko, że wiatr wieje bo byłby bardzo fajny dzień.
Czekam na gości, kluski śląskie już zrobiłam w ilości 131 sztuk, rosołek pyrka, oby wszystko smakowało. Wiem, że jadą do mnie kolejne nasionka gazetowe, aż jestem ciekawa co tym razem dostanę, na pewno się pochwalę.
Wszystkim życzę miłej niedzieli ;:196
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dorotko to tak jak u mnie i temperatura i słońce, ale śnieg już nie dosypuje! No tak masz mało nasionek :;230 :;230 Baw się dobrze z gośćmi i niech wszystkie kluski zjedzą ze smakiem ;:4
XENOFOBIA25
50p
50p
Od: 23 lut 2018, o 13:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękny ogród- zwłaszcza te azalie..moje chyba tej zimy mocno ofertą:-S
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Cieszę się, Dorotko, że Tobie śnieżek nie sprawił zawodu i okrył roślinki w ogrodzie, u mnie śniegu nie ma, a mróz dokuczliwy i ziąb wspomagany wiatrem. Brrrr....
Tobie niedziela upływa w większym gronie, ja sobotę spędziłam u młodych. ;:333 Odpoczęłam od garów, tylko zmarzłam w drodze powrotnej, która zajęła nam raptem 5 minut. ;:306
Dobrego tygodnia życzę. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mróz jak zawsze rankiem duży dziś -15st. Słoneczko pięknie świeci, drobny śnieżek dosypuje.

Marysiu zima w końcu przyszła, wokół leży biały śnieżek to cieszy, od razu do karmników zleciało się całe stado ptaszków. Fajnie patrzeć przez okno, za chwilę muszę wyjść trochę śniegu pozamiatać.
Nasionek siostra przywiozła nie za dużo, kolejna torebka maków mi przybyła, muszę znaleźć dobrą recepturę na kompocik ;:306 Na pewno wszystkiego nie wysieję, będę sprawdzała zawartość w torebce bo po otwarciu może okazać się, że są śladowe ilości, a jak będzie dużo to podzielę.
Goście wyjechali zadowoleni, o to chodziło. Dziś obiadu nie muszę gotować bo mi zostało z wczoraj. Za chwilę idę odśnieżać, a później jedziemy do biblioteki po nowe książki, a później do Bol...

Xenofobia witam nowego gościa ;:180 dziękuję w imieniu ogrodu ;:196 azalie lubię, szkoda, że tak krótko kwitną. Zapraszam furtka stoi otworem.

Lucynko nie ma zbyt grubej warstwy śniegu, pokrywa cienko, ale zawsze coś. Wiesz dla ziemi piaszczystej jaką ma mój ogród, każdy większy mróz jest zarazą, na pewno nie obejdzie się bez strat roślinnych.
Rzadko kiedy mamy okazję się spotykać w takim gronie, jesteśmy porozrzucani w różne miejsca, także cieszą wszystkie chwile spędzone razem.
Tobie też życzę udanego, mniej mroźnego tygodnia.

To teraz czas na pokazanie co dostałam, niektórych roślin nie znam muszę sprawdzić w necie co zacz.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i moja zakochana para

Obrazek

Obrazek

i Misia rozrabiara

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota