Gaheri przejrzyj dokładnie, nawet przez jakąś lupę, może ja się mylę. Ten liść i tak do wycięcia, to zrób wiwisekcję
Ale.. dlaczego on ma tak rozrośnięte korzenie?? Są bardzo mocno pozwijane dookoła bryły, co mocno utrudnia normalną wegetację. Może używałaś jakiegoś nawozu, który spowodował taki ogromny przyrost korzeni? Są ładne zdrowe ale jak to teraz posadzić? Rozluźnić czy jak? Zobacz na filmie jaki tak wielka roślina ma system korzeniowy w porównaniu do Twojej
https://www.youtube.com/watch?v=2wi8Wio ... u.be&t=218
Nasz ostatnio po nawożeniu bardzo mocno ruszył i moja Ż przesadziła go do nowej ziemi i większej doniczki - ZZ o średnicy ok 14 cm przy ziemi i wysoki ok 60-65 cm nad ziemią jest teraz w doniczce o średnicy ok 20 cm i wysokiej ok 20 cm - posadzony w doniczce dość głęboko, jakieś 4-5 cm poniżej brzegu doniczki.
Korzenie owszem były rozrośnięte, ale te grubsze dopiero zaczynały dochodzić do dna. Niby ZZ lubi ciasną doniczkę, ale już nawet po kilku dniach widać, że roślina czuje się dużo lepiej.
Keramzyt jest kiepskim rozluźniaczem, lepszym jest np perlit + gruby żwirek.Na dno możesz dać dać cienką warstwę keramzytu, ale jak Ty sobie poradzisz z tymi korzeniami?? Bo nie powinnaś przesadzić do większej doniczki i nowej ziemi bez ruszenia tego zawijasa.
Ale się rozpisałem