Ogródek Gosi 17

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi 17

Post »

Ależ cudne widoczki Gosiu. ;:138
Już za niedługo będą nowe kwiatki i nowe fotki będziemy cykać.
Jeszcze tylko poprzeglądać nasionka i za niedługo pora na wysiewy. ;:306
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jakoś zaniedbałam swój wątek. Na usprawiedliwienie powiem, że znowu zaczął się bardzo intensywny czas i w pracy i w domu.

Aniu, Flesz uwielbiał podglądać sąsiadów. Wiem, że to nieładnie, ale jak mu wytłumaczyć ;:306
Nie tylko OBI już mami zakupami. Ja kupuje w zwykłych marketach spożywczych.
U mnie śniegu w ogóle nie ma, mam nadzieję, że mróz nie jest na tyle mocny, żeby uszkodzić jakieś rośliny

Geniu, ja właśnie, ze względu na zapach je kupuję. Nie musza być wyszukane.
Ja cały czas liczę na to, że mimo wszystko roślinom nic nie będzie

Aniu, witam nowego gościa :wit
Flesza już opłakałam, ale cały czas mam wrażenie, że jest z nami. Przy wielu czynnościach go wspominam.
Tło rosło latami :wink:
Mój ogród już jest stary, 18 lat temu to była pustynia. Ale drzewa bardzo szybko rosną, czasem za szybko.
Trzeba przemyśleć zanim się je posadzi. Mniejsze krzewy i byliny można zmieniać do woli, tych dużych raczej nie przesadzisz :D
Cebulowe bardzo często są u mnie jak jednoroczne. Sadziłam 2 lata temu masę, jestem bardzo ciekawa ile z tego wyrośnie, a przede wszystkim zakwitnie tej wiosny

Mariusz, zapewne chodzi Ci o buka Fountaine. Ja go jeszcze dodatkowo tnę, żeby nie był za szeroki, bo mam tam mało miejsca.

Martuś, Flesz był częściej fotografowany niż mój syn, który nie cierpi zdjęć tak jak ja. Flesz dzięki temu będzie ciągle we wspomnieniach nie tylko tych w sercu. On był częścią naszej rodziny i ogrodu. Będzie mi bardzo brakowało jego towarzystwa w ogrodzie.

Milenko, staram się, żeby kolorów nie zabrakło, chociaż są bardzo stonowane ;:173

Aniu, własnie obawiam się tych jednorazowych tulipanów. Nie znam się na nich zupełnie, nie mam pojęcia które kupować, żeby nie musieć sadzić co roku.
Zakupy to mam sporadyczne, szału nie ma, więc nie ma mi czego zazdrościć.
Najczęściej sa to targi rolne w Łącku w maju, potem jadę do Szmita, do Zielonych Progów. No i od czasu do czasu coś tam wypatrzę w ogrodniczych. Całe szczęście ja już nie mam tyle miejsca, żeby szaleć. Wystarczy jedna czy dwie roślinki co jakiś czas. No chyba, ze zmienia mi się całkowicie koncepcja ;:224

Ewelinko, czy Cola już zaczęła rozrabiać? U mnie Flesz nie niszczył tulipanów, tylko w pierwszym roku wyciągał świeżo posadzone roślinki. :roll:
Potem mu to przeszło. Chodził raczej po wyznaczonych ścieżkach, ale jak zauważyłam, że wchodzi często w jakieś miejsce na rabacie, to robiłam tam ścieżkę. W sumie to się przydawało, bo przynajmniej był dostęp do roślin. Ale takich ścieżek na rabacie 25 m było tylko 2, więc chyba nie tak źle.
Cola na razie śpi, bo jest dzieckiem. Potem zacznie się bardziej aktywne życie. Ona doskonale wie, kto ją będzie karmił ;:306
Strasznie tęsknię za tym chodzeniem :?

Elu, zakupiłam jakieś pomidorki, będe siała. Resztę to raczej wysieję do gruntu. Naprawdę potrafię zmarnować siewki. Albo zaleję, albo wysuszę

Popełniłam zamówienie różane. Kupiłam
Schone maid
Crocus Rose
Lavender Ice
Jean Pierre Foucault
Chandos Beauty

Większość pójdzie w miejsce róż, które nie zachwyciły mnie, ale na 2 róże nie mam na razie miejsca.
W ogóle coś mnie ostatnio wzięło na angielki, ale rozsądek powstrzuje mnie przed zakupem, bo przecież miejsca brak

Kolejne zdjęcia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Gosiu, iryski są śliczne a zwłaszcza ten biało niebieski, tak się zastanawiam czy nie wygospodarować kawałek słonecznego miejsca
dla irysków, w maju miałabym kwitnący akcent w ogródku. Może to nie głupi pomysł, ;:224 nornice mi nie wyniosą kłączy irysów jedynie to
musiałabym je pilnować przed ślimakami. ;:138
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu, miło że pokazałaś piękne rabatki - zakątki ze swojego ogrodu. ;:138
Zgromadziłaś kolekcję bardzo ładnych irysów. ;:215
Wysepki z tulipanami ślicznie skomponowane. ;:63 ;:63
Udanej niedzieli dla Was. ;:167 ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Gosiu bardzo dużo słoneczka w twoich fotkach, a czy z niezapominajką jest kuklik ?
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Świetne zakupy poczyniłaś ;:215 . Mam Lavender Ice i jestem zachwycona. Może troszkę mało się zagęściła jak do tej pory ale przecież młoda jest więc mam nadzieję, że podrośnie tego roku. Nawet dokupiłam drugą sadzonkę bo tak mi się spodobały jej kwiaty ;:108 . Cola zaczęła rozrabiać ;:173 . Z tymi tulipanami to mnie trochę pocieszyłaś ale zobaczymy jak to będzie u nas . Obiecałam sobie tego roku nie sadzić zbyt wielu roślin ale też zamówiłam róże i będę musiała sadzić po kryjomu żeby nie widziała ;:218 . Szkoda by było gdyby wyciągnęła i wykopała ;:222 . Fakt, Cola jeszcze jest dzieckiem ale na wakacjach pewnie pokaże na co ją stać bo będzie nastolatką :;230 . Obym to przetrwała bez siwych włosów :wink: . Piękne zdjęcia ;:138 . Ależ już chce mi się tego kolorku ;:224 . Oby wiosna jak najszybciej przyszła . Pozdrawiam ;:196 .
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu widzę, że powiększasz jednak swój ogród o róże :) będą na pewno pięknie się prezentować ;:333 zdjęcia wspominkowe piękne a to ostatnie to kwintesencja wszystkiego i jeszcze ten ptaszek na nim :) super ;:138
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Gosia, przywołujesz wiosnę... Jak fajnie popatrzeć na iryski ;:303
No, i nie oparłaś się zakupom różanym... ;:173
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu, koniecznie wykombinuj jakieś słoneczne miejsce. Ja pokochałam iryski, szczególnie te niziutkie. Ale i te wysokie o dziwo skradły moje serce.
U mnie ślimaki nie atakują irysów. Chyba mają za grube liście. Spokojnie dasz radę

Lucynko, jestem bardzo zdziwiona, że mam ich tak dużo. Jeszcze kilka lat temu nie cierpiałam ich. Co to forum robi z ludzi ;:173
Mam wrażenie, że tulipanów mam nadal za mało. Na razie nie chciałam sadzić więcej, bo planuję poprzesadzać niektóre rośliny, więc dopiero jesienią dosadzę.

Ewo, tak obok niezapominajki rośnie kuklik

Ewelinko, za róże raczej nie będzie się brała, bo mają kolce. Musisz po prostu poobserwować jak zachowuje się Twój pies. Może w ogóle nie będzie rozrabiała?
Musisz dać jej jakieś zabawki dla rozrywki w ogrodzie. Pierwszy rok na pewno będzie trudny, zanim dorośnie ;:173
Ja też własnie dokupiłam Lavender,. bo bardzo mi się podoba, a słabo rozrasta. Postanowiłam ją sztucznie zagęścić :D

Mariusz, kupuję różę, bo postanowiłam wymienić te, które albo słabo rosną, albo mi się nie podobają.
Ale masz oko ;:oj
Nawet ja nie zwróciłam uwagi na tego ptaszka.

Aniu, sama wiesz, że iryski potrafią zachwycić :D
Tak jak napisałam Mariuszowi, wymieniam. Mam róże, które słabo rosną. Albo słaba sadzonka, albo słabe miejsce
Przekonamy się kiedy posadzę nowe... ;:173

Sezon wiosenny uważam za otarty. ;:138
Dzisiaj nareszcie popracowałam w ogrodzie. Oczywiście nie za długo, bo pupa zmarzła, ale mimo wszystko 2 godziny też dało dużo radości
Wycięłam część gałęzi z rabaty z przodu. I wycięłam dolne gałęzie jodły, co odsłoniło sporo miejsca do obsadzenia hostami i paprociami ;:173

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Gosiu :wit
zdjęcia wiosenne cudowne ;:138
Szczególnie zachwyciły mnie: białe epimedium i tiarella. Wprost zjawiskowe !
Na takie kolorowe dywany, to musimy niestety jeszcze trochę poczekać, ale już jest "z górki" :lol:
Ja też pracowałam dzisiaj z Krasnalem w przydomowym ogródku. Powycinałam clematisy i uschnięte badyle na rabatach, a Mała jeździła na hulajnodze.
Słonko tak ładnie świeciło, coraz bliżej już do wiosny, niech tylko minie luty... ;:3
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Zazdroszczę Ci tej pracy w ogrodzie ;:173 . U mnie na razie nic nie da się zrobić i z prognozy pogody wynika ,że jednak nic nie zrobię przed wyjechaniem na turnus z córką ;:131 . Później będę musiała robić wszystko "na szybko" bo prawie kwiecień mnie zastanie. No ale nie ma tego złego , mam nadzieję :lol: . Fakt, róże mają kolce więc liczę, że same się jakoś obronią ;:108 . Cola ma zabawki ale jednak najbardziej pasują jej naturalne gryzaki w formie kości wiązanych. Kupiłam jedną na próbę i zajęła się tym bardzo długo ;:333 . Wczoraj kupiłam całą paczkę i czekam na przesyłkę. W takim razie obie będziemy podziwiały Lavender ;:138 . Piękne zdjęcia pokazałaś ;:108 . Ach jak ja tęsknię już za taką pogodą. Ten przestój zimowy już mnie wykańcza :roll: . Pozdrawiam i słonecznego poniedziałku życzę :wit .
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Gosiu piękne fotki... ale mnie zachwycił Twój płot cegła i drewno ;:215 , no i te kamienne ścieżki, bardzo klimatyczne w połączeniu z piękną roślinnością ;:138
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Gosiu, czy pod ścieżką z Fleszem jest jakiś powojnik? Takie białe, delikatne kwiatuszki? Śliczny ;:63
Irysy też śliczne. Mam ich tylko kilka kwitnących, ale w ubiegłym roku trochę ich dokupiłam, to mam nadzieję, że i u mnie będą takie. W pierwszym roku pewnie jeszcze nie zakwitną, ale w końcu dadzą czadu. Takiego słoneczka chce mi się najbardziej ;:65 Jeszcze troszkę....
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Bialo-granatowy irys wspaniały! Dzisiaj zapisałam sobie w kajeciku, że swoje irysy muszę już przesadzić w inne miejsce, bo ostatnio coś już slabo kwitną.
No i jak obficie kwitła ci ta różowa azalia drobnokwiatowa.
Ścieżka fajnie obrosła z obu stron. Och, jak strasznie chce się do wiosny!!!
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, ja jestem bardzo zawiedziona pogodą. Naczytałam się prognoz, że już zimy nie bedzie i co?
Nawet niczego nie zabezpieczyłam. Wczoraj biegałam po pracy i po ciemku okrywałam co się dało.
Zobaczymy co przetrwa
Fajnie, że wnusia wychodzi z Tobą do ogrodu
Może niedługo będzie Ci pomagała?

Ewelinko, jeśli zasmakowała w kości, to i dobrze. Grunt, żeby nie gryzła czego innego. ;:173
Nie tylko TY będziesz goniła z ogrodem w tym roku. Ja od przyszłej soboty zaczynam kurs, który bedzie trwał do końca czerwca. Będę miała wyjęty co drugi weekend. A jeszcze spotkania? Ale damy radę. ;:215

Ewo, bardzo dziękuję za miłe słowa ;:196
Starałam się dopasować charakter ogrodu własnie do płotu i domu. Mam nadzieje, że mi to wyszło, chociaż aż takiej wagi nie przywiązywałam do tej pory do kompozycji.

Iwonko, czy chodzi Ci o te białe kwiatki?
Jeśli tak, to niestety zmartwię Cię, bo to epimedium. Niziutka roslinka, a kwiatki są niepozorne
Faktycznie irysy wbrew pozorom też muszą się zadomowić. Też mam takie, które zakwitły dopiero po 2 latach.
Mam ich już kilkanaście, ale chyba więcej już nie zmieszczę
No chyba, że Monia Vertigo mnie znowu zauroczy jakimś

Wandziu, sama jestem zdziwiona, że azalia tak zakwitła. Ja mam niezbyt udane doświadczenia z nimi. Zazwyczaj nie przeżywały zimy. Te juz są 2 rok i poprzedniej zimy nieźle sobie poradziły.
Ciekawe jak będzie teraz.
Mam nadzieję, że w tym roku znowu mnie odwiedzisz

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek