Co posadzic pod iglakami
Re: Wysokie białe kwiaty pod sosnę - jakie?
Jukka, może tak,choć ona potrzebuje dużo słońca, żeby ładnie kwitnąć, ale różanecznik przerabiałam i u mnie rósł bardzo słabo. Był taki wynędzniały, że musiałam go przesadzić i w nowym miejscu ożył!
U mnie parzydlo rośnie pod świerkiem, radzi sobie, podlałam parę razy po posadzeniu, a potem już dawalo sobie radę samo.
"Ogrodnik wspiął się - istny drozd w waciak odziany - na szczyt drzewa,
łącząc tym samym niby most to, co dwunogie, z tym, co śpiewa."
Josif Brodski "Ogrodnik"
łącząc tym samym niby most to, co dwunogie, z tym, co śpiewa."
Josif Brodski "Ogrodnik"
-
- 100p
- Od: 11 wrz 2012, o 13:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pod sosnami zawsze będzie kwaśna ziemia, spadające igły będą ją jeszcze sukcesywnie dokwaszać. Jeśli to piaski, to - moim zdaniem - szkoda różaneczników, one lubią wilgoć, a ściółka pod sosnami dodatkowo wysusza podłoże. Jedynie ziemia gliniasta, z dodatkiem ziemi liściowej, uzupełniana kompostem da efekty nasadzeń pod sosnami.
Może więc krzewy borówek amerykańskich, różne odmiany, by kwitły dłużej? Kwiaty białe, ale chyba nie spełnią oczekiwań pytającego
Może więc krzewy borówek amerykańskich, różne odmiany, by kwitły dłużej? Kwiaty białe, ale chyba nie spełnią oczekiwań pytającego

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 lut 2018, o 22:47
Jaka bylina przed siatką między iglakami?
Witam, proszę o radę doświadczonych ogrodników:) Przed siatką, która ogradza działkę rośnie póki co kilka roślin, między innymi róże (niektóre z nich obumarle) i kilka krzaków iglaków. Pielenia jest dużo, bo to długi pasek, a efekt dla oka marny. Planuję zostawić jedynie kilka tych iglaków, resztę usunąć i zasadzić jakąś byline, tak, aby się zagescila i żeby nie było konieczne pielenie co 4dni. Pozdrawiam i proszę o rady w wyborze byliny.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jaka bylina przed siatką między iglakami?
Cześć
Ja mogę polecić Ci przede wszystkim barwinka,flox szydlasty,jakieś niskie trawy,może rojniki i rozchodnik.
Pozdrawiam i dobranoc

Ja mogę polecić Ci przede wszystkim barwinka,flox szydlasty,jakieś niskie trawy,może rojniki i rozchodnik.
Pozdrawiam i dobranoc

Ciekawe jakie warunki, słonecznie.. ? Polecam dosyć uniwersalne liliowce - wybór w odmianach duży, szybko się rozrastają, tworzą zwarte, gęste kępy, które w pasku wzdłuż ogrodzenia, między iglakami, będą ładnie się prezentować, a także polecam przywrotnik, bodziszek. , też tworzą zwarte kobierce, chwasty nie mają szans.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 lut 2018, o 22:47
Miejsce jest nasłonecznione i suche. Dziękuję za odpowiedź 

- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Można posadzić powojniki bylinowe, które będą się płożyć i zadarmiać ziemię, macierzanka?
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Rogownica, bodziszek korzeniasty, dąbrówka.
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kwaśna, sucha gleba plus sąsiedztwo iglaków, które intensywnie pobierają z gleby wodę i składniki pokarmowe, nie wróży nic dobrego wielkiego sukcesu w uprawie jakichkolwiek roślin, chyba, że będziesz teren intensywnie nawoziła i systematycznie podlewała. Płożące odmiany jałowca, borówka brusznica ewentualnie bażyna pospolita poradzą sobie.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
SOSNY i ŚWIERKI - co można pod nimi sadzić ?
Podpowiedzcie proszę : co można z sukcesem posadzić [najlepiej zimozielone] między/pod ok.10 metrowymi iglakami [posadzone w rzędzie co 2-3 m, okrzesane z dolnych gałęzi na min 2,5 m ] aby wyrosło na te min 2m -4m . Taka "plomba" roślinna .
Gleba glina ale piaskowa , półcień od innych drzew, wystawa pd-zach .
Problemy , które [jako totalny amator] widzę to :
1/ kłębowisko korzeni iglaków - utrudnią kopanie dołków / trzeba będzie niektóre zranić /
2/ iglaki wypiją wodę i nawozy
3/ gleba zakwaszona igłami
4/ półcień
ze wzgl. na 4/ --> cis, choina, niektóre tuje ?
ale CO/JAK zrobić żeby to nie padło po 3 latach ? i czy to się w praktyce komuś udało?
Gleba glina ale piaskowa , półcień od innych drzew, wystawa pd-zach .
Problemy , które [jako totalny amator] widzę to :
1/ kłębowisko korzeni iglaków - utrudnią kopanie dołków / trzeba będzie niektóre zranić /
2/ iglaki wypiją wodę i nawozy
3/ gleba zakwaszona igłami
4/ półcień
ze wzgl. na 4/ --> cis, choina, niektóre tuje ?
ale CO/JAK zrobić żeby to nie padło po 3 latach ? i czy to się w praktyce komuś udało?
PYTANIE
Witam. Jestem tu nowy i nie wiem czy piszę w dobrym wątku.
Zacząłem robić drobne, wiosenne porządki ogrodowe. Mam kilka choinek, które mocno się rozrosły. Postanowiłem, że usunę kilka dolnych gałęzi, aby łatwiej im się żyło. Proszę, pomóżcie mi i podpowiedzcie, co mogę teraz pod nimi wsadzić? Myślałem o funkiach lub wrzoścach. Może macie jakieś dodatkowe rady lub jakąś fajną wizję na takie zacienione miejsce?
Pozdrawiam Mat

Zacząłem robić drobne, wiosenne porządki ogrodowe. Mam kilka choinek, które mocno się rozrosły. Postanowiłem, że usunę kilka dolnych gałęzi, aby łatwiej im się żyło. Proszę, pomóżcie mi i podpowiedzcie, co mogę teraz pod nimi wsadzić? Myślałem o funkiach lub wrzoścach. Może macie jakieś dodatkowe rady lub jakąś fajną wizję na takie zacienione miejsce?
Pozdrawiam Mat

Re: PYTANIE
Najlepiej wysypać korę i ustawić sezonowe rośliny w niskich, szerokich donicach.cokolwiek posadzisz w szybkim czasie zmarnieje, albo będzie słabo rosło.
Co posadzić wzdłuż tui brabant?
Tuje brabant posadzone zostały 2.5 roku temu i są formowane na żywopłot (ogród w stylu nowoczesnym).
Poszukuje inspiracji/pomysłu co można by posadzić wzdłuż tych tui. Miejsca nie jest specjalnie wiele dlatego myślałem o jakichś niewielkich trawach czy bylinach. Wydawało mi się że fajnie by było posadzić czosnek olbrzymi, ale raz, że sadzonki są dość drogie, a dwa że szybko usycha. Stanowisko słoneczne do półcienistego.
Poszukuje inspiracji/pomysłu co można by posadzić wzdłuż tych tui. Miejsca nie jest specjalnie wiele dlatego myślałem o jakichś niewielkich trawach czy bylinach. Wydawało mi się że fajnie by było posadzić czosnek olbrzymi, ale raz, że sadzonki są dość drogie, a dwa że szybko usycha. Stanowisko słoneczne do półcienistego.
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Re: Rośliny,kwiaty pod iglaki- jakie posadzić?
U mnie pod iglakami dobrze mają się rośliny ekspansywne tworzące dywany jak barwinki, plekantusy, mam tam też sporo wiosennych prymul, przebiśniegów, konwalii, melisy, mięty, niezapominajki, a teraz dosiewam miesiącznice.
Najlepiej celować w rośliny które są wytrwałe i nie bardzo delikatne ale także dobrze się sieją. Myślę że rudbekia też da radę.
Najlepiej celować w rośliny które są wytrwałe i nie bardzo delikatne ale także dobrze się sieją. Myślę że rudbekia też da radę.