Marchew- wszystko o odmianach i uprawie.Cz.1
Re: Marchew
Aguss85 dziękuję.
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A mnie cały czas ciekawi czemu moja marchew (Odmiana Rumba) jest zdeformowana i wygląda jak jakaś pieść.
Mokry rok a do tego ciężka gliniasta gleba przy której nie chciało jej się iść prosto i głęboko?
Najbardziej jestem przekonany do tego że to nicień guzak północny.
W tym miejscu z 10 lat była tylko trawa koszona 2-3 razy w miesiącu z którą rosło wiele chwastów a niektóre podobno są żywicielami tego szkodnika.
Obok marchwi rosną buraki ćwikłowe które są bardzo ładne.
W przyszłym roku planuje między rządkami marchwi posiać aksamitkę,podobno tępi ona nicienie.
Zastanawiam się też nad posianiem jakiejś marchwi która ma małe korzenie bo takie chyba mniej się zdeformują.
Co o tym sądzicie?
Mokry rok a do tego ciężka gliniasta gleba przy której nie chciało jej się iść prosto i głęboko?
Najbardziej jestem przekonany do tego że to nicień guzak północny.
W tym miejscu z 10 lat była tylko trawa koszona 2-3 razy w miesiącu z którą rosło wiele chwastów a niektóre podobno są żywicielami tego szkodnika.
Obok marchwi rosną buraki ćwikłowe które są bardzo ładne.
W przyszłym roku planuje między rządkami marchwi posiać aksamitkę,podobno tępi ona nicienie.
Zastanawiam się też nad posianiem jakiejś marchwi która ma małe korzenie bo takie chyba mniej się zdeformują.
Co o tym sądzicie?
Ogrodnik88 na ciężkiej ,gliniastej glebie - może lepszą opcją będzie, jak posiejesz marchew na redlinach.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Też mam ciężką gliniastą ziemie i marchewki rosną ładne proste. Jest kilka opcji. Albo faktycznie szkodnik, albo ziemia zawiera sporo kamieni, co nie pozwala marchewce rosnąć prosto, albo ziemia w pewnym momencie przeschła Tobie na kamień i główny korzeń został uszkodzony albo ta odmiana ma tendencje do rozszczepiania korzenia.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Posiałam kilka odmian marchewki na ziemi zasianej uprzednio przez dwa lata nostrzykiem dwuletnim (wcześniej była tam łąka). Po orce jesiennej, wiosną mąż przejechał ziemię glebogryzarką spalinową. Ziemia była gruzełkowata i po wybraniu wyznaczonych ścieżek, grabkami wyrównałam.
Mam grządki ok. 140 cm szerokości a pomiędzy nimi głębokie bruzdy/ścieżki. To są moje "grządki wzniesione" i wszystkie uprawy na nich dobrze rosną.
Nigdy nie miałam takiej ładnej marchewki
.
Mam grządki ok. 140 cm szerokości a pomiędzy nimi głębokie bruzdy/ścieżki. To są moje "grządki wzniesione" i wszystkie uprawy na nich dobrze rosną.
Nigdy nie miałam takiej ładnej marchewki

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- Ogrodnik88
Ziemia nie przeschła a kamieni jest dużo mniej niż na polach znajomych którzy mają ładną marchew.BobejGS pisze:Też mam ciężką gliniastą ziemie i marchewki rosną ładne proste. Jest kilka opcji. Albo faktycznie szkodnik, albo ziemia zawiera sporo kamieni, co nie pozwala marchewce rosnąć prosto, albo ziemia w pewnym momencie przeschła Tobie na kamień i główny korzeń został uszkodzony albo ta odmiana ma tendencje do rozszczepiania korzenia.
A na te szkodniki pomoże jak między rządkami marchwi posieje aksamitkę albo jakaś inną roślinę na nicienie?
- BobejGS
- Kontakt:
na pewno pomoże ale musisz wybrać odmiane bardzo niską, żeby marchwi nie zagłuszyć. A i możesz też dodać między marchew cebule.
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gorczyca siana na poplon ogranicza nicienie w glebie do 50%. U mnie marchew się poprawiła od kiedy zaczęłam używać gorczycy, ale może tez być inny powód. 100% gwarancji nie daję.
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
- Ogrodnik88
A żeby taka aksamitka pomogła to powinienem posiać ją o tej samej porze co marchew czy może najpierw zasiać aksamitkę a tydzień później marchew żeby korzenie aksamitki rozwinęły się przed marchwią?
- BobejGS
- Kontakt:
Nie wiem czy ta aksamitka skiełkuje w takim czasie co marchew. Ona chyba więcej ciepła potrzebuje niż marchewka. Może faktycznie najpierw na poplon posiej te gorczyce, a później pomyśl na może pojedyńczych sztukach aksamitki, co powiedzmy 0,5m w międzyrzędziu i jeszcze pomiędzy aksamitke wsadz może cebule z dymki albo z dwie. To będziesz miał podwójną ochrone od szkodników w sezonie. Ale aksamitka to chyba rozsada w domu. U mnie sadzonki kiepsko rosły wysadzone nawet na początku maja.
W tym roku miałam wysiane wszelkie kolory plus okrągłą .
Niektóra zakwitła , raj miały pszczółki , dużo zamroziłam w mieszankach i przez cały sezon się jadło a jeszcze kupę wykopałam .
Zdrowa , ładna , smaczna .
Szkoda, że nie położyłam czegoś do porównania jak duża urosła
jedyne co to por który tam leży był na tyle duży że ledwo mieścił się na szpadelku , nie mikro a normalnym

Niektóra zakwitła , raj miały pszczółki , dużo zamroziłam w mieszankach i przez cały sezon się jadło a jeszcze kupę wykopałam .
Zdrowa , ładna , smaczna .
Szkoda, że nie położyłam czegoś do porównania jak duża urosła

- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Skoro por to gigant, to te żółte i białe marchewki to potwory 

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
Jeśli można wiedzieć jaka urosła moja marchew?
Zastanawiam się nad zasianiem w tym roku marchwi na redlinach. Zawsze sieję współrzędnie z cebulą. O ile cebula zazwyczaj rośnie duża i piękna, to marchew jest taka sobie.
Jak to zrobić: na jednej redlinie siać marchew w jednym rządku, a obok w drugim rządku cebulę? Czy dwa rządki marchwi na redlinie, a w dołku pomiędzy redlinami cebulę?
Może ktoś ma zdjęcia takiej uprawy?
Jak to zrobić: na jednej redlinie siać marchew w jednym rządku, a obok w drugim rządku cebulę? Czy dwa rządki marchwi na redlinie, a w dołku pomiędzy redlinami cebulę?
Może ktoś ma zdjęcia takiej uprawy?