Marchew- wszystko o odmianach i uprawie.Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Marchew

Post »

Aguss85 dziękuję.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

A mnie cały czas ciekawi czemu moja marchew (Odmiana Rumba) jest zdeformowana i wygląda jak jakaś pieść.
Mokry rok a do tego ciężka gliniasta gleba przy której nie chciało jej się iść prosto i głęboko?
Najbardziej jestem przekonany do tego że to nicień guzak północny.
W tym miejscu z 10 lat była tylko trawa koszona 2-3 razy w miesiącu z którą rosło wiele chwastów a niektóre podobno są żywicielami tego szkodnika.
Obok marchwi rosną buraki ćwikłowe które są bardzo ładne.
W przyszłym roku planuje między rządkami marchwi posiać aksamitkę,podobno tępi ona nicienie.
Zastanawiam się też nad posianiem jakiejś marchwi która ma małe korzenie bo takie chyba mniej się zdeformują.
Co o tym sądzicie?
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Ogrodnik88 na ciężkiej ,gliniastej glebie - może lepszą opcją będzie, jak posiejesz marchew na redlinach.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Też mam ciężką gliniastą ziemie i marchewki rosną ładne proste. Jest kilka opcji. Albo faktycznie szkodnik, albo ziemia zawiera sporo kamieni, co nie pozwala marchewce rosnąć prosto, albo ziemia w pewnym momencie przeschła Tobie na kamień i główny korzeń został uszkodzony albo ta odmiana ma tendencje do rozszczepiania korzenia.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Posiałam kilka odmian marchewki na ziemi zasianej uprzednio przez dwa lata nostrzykiem dwuletnim (wcześniej była tam łąka). Po orce jesiennej, wiosną mąż przejechał ziemię glebogryzarką spalinową. Ziemia była gruzełkowata i po wybraniu wyznaczonych ścieżek, grabkami wyrównałam.
Mam grządki ok. 140 cm szerokości a pomiędzy nimi głębokie bruzdy/ścieżki. To są moje "grządki wzniesione" i wszystkie uprawy na nich dobrze rosną.
Nigdy nie miałam takiej ładnej marchewki :D .
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BobejGS pisze:Też mam ciężką gliniastą ziemie i marchewki rosną ładne proste. Jest kilka opcji. Albo faktycznie szkodnik, albo ziemia zawiera sporo kamieni, co nie pozwala marchewce rosnąć prosto, albo ziemia w pewnym momencie przeschła Tobie na kamień i główny korzeń został uszkodzony albo ta odmiana ma tendencje do rozszczepiania korzenia.
Ziemia nie przeschła a kamieni jest dużo mniej niż na polach znajomych którzy mają ładną marchew.
A na te szkodniki pomoże jak między rządkami marchwi posieje aksamitkę albo jakaś inną roślinę na nicienie?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

na pewno pomoże ale musisz wybrać odmiane bardzo niską, żeby marchwi nie zagłuszyć. A i możesz też dodać między marchew cebule.
Awatar użytkownika
elaos
500p
500p
Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gorczyca siana na poplon ogranicza nicienie w glebie do 50%. U mnie marchew się poprawiła od kiedy zaczęłam używać gorczycy, ale może tez być inny powód. 100% gwarancji nie daję.
Pozdrawiam-Ela

Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A żeby taka aksamitka pomogła to powinienem posiać ją o tej samej porze co marchew czy może najpierw zasiać aksamitkę a tydzień później marchew żeby korzenie aksamitki rozwinęły się przed marchwią?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie wiem czy ta aksamitka skiełkuje w takim czasie co marchew. Ona chyba więcej ciepła potrzebuje niż marchewka. Może faktycznie najpierw na poplon posiej te gorczyce, a później pomyśl na może pojedyńczych sztukach aksamitki, co powiedzmy 0,5m w międzyrzędziu i jeszcze pomiędzy aksamitke wsadz może cebule z dymki albo z dwie. To będziesz miał podwójną ochrone od szkodników w sezonie. Ale aksamitka to chyba rozsada w domu. U mnie sadzonki kiepsko rosły wysadzone nawet na początku maja.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

W tym roku miałam wysiane wszelkie kolory plus okrągłą .
Niektóra zakwitła , raj miały pszczółki , dużo zamroziłam w mieszankach i przez cały sezon się jadło a jeszcze kupę wykopałam .
Zdrowa , ładna , smaczna .
Szkoda, że nie położyłam czegoś do porównania jak duża urosła :roll: jedyne co to por który tam leży był na tyle duży że ledwo mieścił się na szpadelku , nie mikro a normalnym :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Skoro por to gigant, to te żółte i białe marchewki to potwory :D
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Coś w tym jest :wink:
Trójca :lol:
Obrazek
logitech55
500p
500p
Od: 4 mar 2013, o 18:12

Post »

Jeśli można wiedzieć jaka urosła moja marchew?
BettyL
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 kwie 2017, o 10:11

Post »

Zastanawiam się nad zasianiem w tym roku marchwi na redlinach. Zawsze sieję współrzędnie z cebulą. O ile cebula zazwyczaj rośnie duża i piękna, to marchew jest taka sobie.
Jak to zrobić: na jednej redlinie siać marchew w jednym rządku, a obok w drugim rządku cebulę? Czy dwa rządki marchwi na redlinie, a w dołku pomiędzy redlinami cebulę?
Może ktoś ma zdjęcia takiej uprawy?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”