Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 9

Post »

Lucynko przepiękne maczki i motylki i dzwonek ten inny taki ;:215 wszystko cudne .
Sieweczki śliczne i już będziesz pikować - gratuluję i podziwiam oby tak dalej rosły .
Pomysł na szklarenki ciekawy , też tak robię ;:333
Kochana dbaj o siebie , wyleż , wygrzej bo to najważniejsze - dużo zdrówka i miłego weekendu życzę ;:196 ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Lucynko wysyłam to zdjęcie i drugie jak ja sieję lobelię.Potem już nie pikuję,ewentualnie rozrywam i rozsadzam kępkami.

Obrazek

-- 3 lut 2018, o 16:11 --

coś mi nie wchodzi drugie zdjęcie?
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko Ty też się nie poddawaj wirusom ;:168 Piszę też bo Marysia - Maska właśnie pisała, że niedomaga ;:131 Zdrówka życzę, bo pogoda przynajmniej w moich stronach paskudna ;:174
Dziś moim pelargoniom dałam pojedyncze "mieszkanka" ,,, niech rosną, a i wcisnęłam Kobee do ziemi w doniczce... zobaczymy (nasionka z ubiegłego roku, bo moja Kobea nie miała nasionek .. ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Lucynko, śliczne te motylki ;:215
Tego maka kupiłam w ubiegłym roku, teraz na pewno go wysieję.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/7c72cd00c628f7a8
Czy jakieś szczególne podpowiedzi co do ogrodowych poczynań z nim?
Kiedy go siejesz?
Zdróweczka! ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Witajcie!
M wybył na Mszę Fatimską, to ja myk spod kołderki. W sumie nie czuję się jakoś bardzo źle, ale M się nade mną znęca i każe mi leżeć, co mnie bardziej męczy niż siedzenia czy chodzenie po ciepłym mieszkaniu.

Stasiu - dziękuję, kochana. ;:79

Aniu [tara] - nie lekceważę, ale pod kołdrą czuję się gorzej niż na wolności. ;:306
Ten mak to 'Danish Flag'. Jednoroczny, łatwy w uprawie jak wszystkie maki. ;:108
Podaj adres na PW, to Ci poślę nasion. Mam ich dużo. ;:196

Tereniu [TerDob] - dziękuję z dobre słowa pod adresem moich kwiatuszków. ;:168
Nachyłek od Ciebie też już pokazał kiełki. ;:63
Nie jestem chora, tylko jakiś wirus mnie dopadł i nie chce odpuścić, ale to nic wielkiego. ;:185
Pięknie dziękuję za życzenia, które z ;:167 odwzajemniam. ;:196

Danusiu [danuta z] - kochana, te siewki to ketmie syryjskie, popularnie zwane hibiskusami. Jak pięknie Ci powschodziły! ;:215 Daj im trochę porosnąć, a gdy dostaną po dwa kolejne listki, posadź każdą do oddzielnej doniczki.
Tego sposobu siania lobelii nie znałam. ;:131 Zasiałam rzutowo i już mam las maleńkich sieweczek. ;:333 Będę pikowała kępkami. ;:108

Beatko - to prawda, że motylki są ładne, ale dość trudne w uprawie z siewu i na razie sobie je odpuszczam. ;:7
Mak 'Danish Flag' jest łatwy, tak samo jak inne jednoroczne maki. Ja sieję w trzech terminach, by dłużej mieć kwitnące. Pierwszy termin to np. początek kwietnia, drugi połowa kwietnia, trzeci początek maja. W zależności od warunków atmosferycznych.
Sieję rzutowo w różnych miejscach i ewentualnie przerywam. Nie lubi przesadzania. ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ach, dziękuję Lucynko, dobrze wiedzieć, że już w kwietniu można, bo w ubiegłym roku maki siałam dopiero w maju. Ale i tak bardzo długo kwitły ;:167 Miałam je pierwszy raz ( od Marysi/ Maski ) i jestem nimi zauroczona.
Tak zachwalam motylki, bo mnie się z nimi nie powiodło i teraz przynajmniej wiem dlaczego - piszesz, że bywają trudne... U mnie się to sprawdziło :oops:
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko Piękne te maki... mam od ciebie nasionka ... dobrze że opowiedziałaś jak to się robi, bo ja nigdy maków nie siałam :oops: Dobrze że odpędzasz od siebie te wirusy ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ach,więc to jest ketmia syryjska.Już ją podpisałam.
Śliczne te maczki.Taki pełny czerwony to mam,a ten różowy pełny też jest bardzo ciekawy.
Lucynko te maczki to przykrywasz ziemią czy siejesz po wierzchu bez przysypywania ziemią?
No tak lobelii inaczej się nie da pikować.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

U mnie te maki się rozsiewają i wiosną wyrywam nadmiar siewek ;:oj ...Posiałam je jedyny raz kilka lat temu... ;:173
Zawitała do mnie zima i przepiękne widoki :tan ...nie daj się choróbsku Lucynko! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Lucynko już dziewiąta strona nowego wątku, a ja dopiero się melduję :oops: mea culpa, nadrabiam - swoją drogą, niesamowite masz tempo ;:oj
Mam nadzieję że szybko poczujesz się lepiej ;:196 mój tata też jest teraz chory, z grypą leży i wyleżeć nie może ;:222 Taki okres, nie zawsze można się przed chorobą uchronić ;:185
Śliczne maczki ;:167 Takich z czarnym środkiem miałam kilka z nasion od Ciebie, z białym był jeden - ciekawe co w tym roku wyrośnie? Maki chyba mają skłonność do powrotu do formy czerwonej, ale zobaczymy ;:173
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Witajcie!
Bardzo Wam dziękuję za troskę, ale to nie ja jestem chora, to mój M jest przewrażliwiony. Nawet podwyższonej temperatury nie miałam, jedynie kaszel i to też niezbyt męczący, no i ogólne samopoczucie nieciekawe z powodu bólu mięśni. Dzisiaj nikt i nic nie mogło mnie zmusić do leżenia, czuję się świetnie, nawet kaszel prawie ustąpił.
W związku z dobrym samopoczuciem zabrałam się do pikowania niektórych sieweczek, przygotowałam nasiona do jutrzejszego siania i zapełniłam ziemią pojemniki.

Obrazek Roślinki pikowane znalazły się w miniszklarenkach z wywietrznikami.

ObrazekPóźniej wysiane heliotropy dużo ładniej wzeszły.

Beatko - ja nie wiem, czy mój sposób siania maków jest najlepszy. Wiem tylko, że tak siałam i kwitły. ;:224
Z motylkami eksperymentowałam kilka razy, a tak naprawdę to udało mi się dopiero w ubiegłym roku. Dlatego właśnie orzekłam, że są trudne. ;:222

Ewuniu [ewarost] - maki są bardzo łatwe w uprawie. ;:333 A wirusy już prawie sobie poszły precz.
Dziękuję. ;:196

Danusiu [danuta z] - maki sieję po wierzchu i tylko przegrzebuję pazurkami, ale tylko tam, gdzie wiem, że żadnej roślinki nie uszkodzę. ;:108

Maryniu - Moje maki się raczej nie rozsiały, ponieważ pościnałam wszystkie makówki. ;:306
Moja zima ciągle jeszcze się ociąga, ;:173 ale z tego co czytam, wiem, że idzie mróz, ;:108 tylko o śniegu ani słowa. ;:14
Już zdrowieję, dziękuję. ;:196

Natalko - najważniejsze że jesteś, reszta się nie liczy. ;:138
Zdrówka dla taty. ;:167 Mnie już puściło, już jest dobrze. Dziękuję ;:196
Każdy kolejny wysiew maków może przynieść ciekawe okazy. ;:303

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Lucynko melduję się i ja w nowym wątku. :wit Idziesz jak burza :shock: już 9 stron zapisanych !
Bardzo się u Ciebie wiosennie zrobiło, chociaż zima za oknem trzyma... Milutko tak popatrzeć na wiosenkę ;:3
Masz piękną kolekcję orlików, one są śliczne i takie delikatne ;:167 Tulipanki zawsze kojarzą mi się z wiosną i bardzo je lubię oglądać. Szkoda, że nie pachną, to by się dopiero działo !
Siewki widzę pną się w górę, Lucynko trzymam kciuki, niech Ci dobrze rosną. Czekam kolejnych zdjęć wiosny, pozdrawiam i miłego tygodnia Ci życzę :wit
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Lucynko Ty to masz reke do siewu ;:333
Samo Ci rośnie ;:306
Dobrze ,ze Twój M taki troskliwy :D
Zdrówka dla Was ;:4 ;:168
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

Witaj Lucynko,
nadrobiłam wątek, bo w tygodniu wiele czasu na czytanie nie mam, więc w weekend nadrabiam :D
Wracając do Twoich kłopotów z postami. Pamiętam, że coś takiego często się zdarza i wiele forumek narzeka na to, że posty znikają (pomijam kłopoty z samymi komputerami czy inne czynniki). Ja jeśli mam podejrzenie, że post może zniknąć, np. dlatego, że zbyt długo go piszę (tu chodzi o coś z odświeżaniem się strony chyba), albo jest słabe połączenie lub po prostu piszę długi post i za nic nie chcę go pisać dwa razy :wink: to po napisaniu zaznaczam cały tekst który jest w okienku (np. przez skrót Ctrl+A lub ręcznie) naciskam Ctrl+C czyli "kopiuj" i klikam na dole "wyślij" jeśli przejdzie zapominam o sprawie :uszy , jeśli nie i pojawi się puste okno lub błąd to w tym nowym oknie klikam myszką i naciskam Ctrl+V czyli "wklej" i znów mam w oknie ten sam tekst, który chciałam wysłać łącznie z linkami i innymi rzeczami :D
Może nie jest to zbyt odkrywcze i wymaga pamiętania, żeby zapisać sobie tekst przed wysłaniem, ale może oszczędzać czas zwłaszcza gdy post jest bardzo długi :wink:

A poza tym chciałam Ci życzyć zdrowia i powiedzieć, że łubiny na focie są bardzo nostalgiczne i piękne ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”