Poważnie pytam

Miesiąc czy dwa tygodnie

Szczerze mówiąc robiłem testy z chowem wsobnym drugie pokolenie nie wykazywało znaczących odchyłek od wzorca, oczywiście tylko osobniki zdrowe i o dobrze wykształconych cechach odmiany brały udział w zabawie. A teraz to już wszystko ze wszystkim mi się miesza ;)Jolek pisze: newrom często zdarza się że, sprzedający oferuje parę rodzeństwa. Wtedy przy chowie wsobnym zastanawiamy się jaką rasę przypomina przychówek
Codziennie chleba nie dostają. Może 3 razy w tygodniu. Niestety nie wiedziałem, że trzeba suszyć i dawałem taki 2-3 dniowy. Na razie jeszcze żadna nie padłaMadziagos pisze:Chleba nie daję wcale, nie jest to za dobry pokarm ani dla ptaków, ani moim zdaniem dla ludzi, zwłaszcza w dużych ilościach.
Zawiera mnóstwo węglowodanów, praktycznie żadnych minerałów i witamin, ptakom karmionym dużymi ilościami chleba siada wątroba, a ludziom rośnie brzuch i spowalnia przemiana materii.
Kurom można dawać trochę, jako dodatek ze dwa-trzy razy w tygodniu, ale wcześniej powinien być wysuszony, a przed podaniem - namoczony.
Trzeba uważać, żeby nie było w nim nawet śladowych ilości pleśni.
Słodkiego mleka kury nie trawią, nie dawałabym.
Niektórzy w ramach zakwaszania dają serwatkę, kwaśny twaróg itp., ja nie daję, bo swojego nie mam, a kupowane drogo wychodzi.