Witajcie!
Niech wreszcie ten księżyc zrobi, co ma zrobić, bo ja już trzecią noc mam przegwizdaną.

Zwykle podczas pełni śpię niespokojnie, ale jest to jedna noc, a tym razem przede mną już czwarta z kolei. Chodzę śnięta jak ryba, oczy czerwone jak u królika, powieki przydałoby się zapałkami popodpierać, tylko że zapałek nie mam.
Dobrze że chociaż słoneczko pięknie świeci. Gdyby było ciemno jak wczoraj, to pewnie bym padła i nie podniosła się do jutra. Albo do nocy.
Elżuniu [Elizabetka] - ja też zawsze miałam dalie, ale w ubiegłym roku zrezygnowałam. Skończyły mi się warunki do przechowywania karp, a każdego roku kupować nowych nie będę.

Zbuntowałam się i już.
Ale żeby nie było... uprawiam dalie z nasion, by tak całkowicie nie pozbawiać się tych ślicznych roślinek.
Jak dotąd dziewanny się u mnie sieją/siały. Mam nadzieje, że siewki jesienne żyją , że mokra glina nie unicestwiła ich.
Dorotko [korzo_m] - dobrze wiedzieć, kto wyrzuca na kompost miecznicę, bo w razie czego (odpukać) będzie się do kogo zwrócić o sadzonki.
Jednakowoż pamiętaj Dorotko kochana, że nie samym chlebem się żyje!
Zuziu111 - tak więc obie mamy dzisiaj wymarzoną pogodę.

Chciałoby się, by trwała i trwała....Niestety, już od północnego zachodu nadciąga kolejny front atmosferyczny z deszczem i wiatrem.
To jednak nie wszędzie miecznica się rozsiewa. Cóż, będziemy męczyć o sadzonki te koleżanki, które na kompost wyrzucają jej siewki.
Ponieważ od jutra zaczyna się nowy miesiąc, proponuję kolejny
wypis z biokalendarza ogrodnika na miesiąc luty.
1. Ogólnie dobry czas siania: 01 - 08 oraz 24 - 28.
2. Dni kwiatowe: 04 i 05; 13 po godz.16:24 oraz 14 i 15; 23 i 24.
3. Dni warzyw liściastych: 06 i 07; 16 i 17; 25 i 26.
4. Dni warzyw korzeniowych: 02 i 03; 11 i 12; 21 i 22.
5.Dni roślin owocujących: 08 po godz.15:24; 09 i 10; 18 po godz.13:24 oraz 19 i 20; 27 i 28.
Miłego dnia.