Idzie zima ...cz.37

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Idzie zima ...cz.37

Post »

Maryś hibiskus siałaś? maiłam taki sam i pomocna dłoń wyplewiła mi jako chwast, w tym roku powiedziałam sobie nikomu nie pozwolę ruszać moich kwiatków jak chcą pomagać to pytanie do mnie. ;:131
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dorotko sałata na razie stoi na parapecie i w zależności od pogody albo rozsada będzie w domu albo w tunelu. Za jakiś czas ja przepikuję do wielodoniczek. W ogólne to muszę w tygodniu rozłożyć szklarenkę, ale uzależniam to od inwestycji, bo w trzecim pokoju będzie duża zabudowana szafa do której przeniosę coś z pokoju a do pokoju wstawię szklarenkę...później pewnie jeszcze klujnik Obrazek ale ciągle miejsce dla mnie jeszcze będzie!

Krysiu nie znasz mojego ogrodu i nie wiesz o czym piszę...u mnie nie ma kawałeczka żeby coś nie rosło. Na szczęście przed majem nic się nie będzie działo, a do maja wszystko wystawi swoje listeczki i łatwo będzie wykopywać. Poza tym ja na sztych łopaty mam żółtą paskudną glinę i tego nie chcę mieć po wykopkach...coś muszę wymyślić ;:223
Daj spokój nie czekaj na pogodę ...pogoda jest zawsze Obrazek

Lucynko a toś mnie zastrzeliła ;:163 i jak to każą sadzić do gruntu bezpośrednio, bo do doniczki to po cho.... mi taśma? U nas wiało zimnym wiatrem ale pod wieczór jakby cieplejszy i w Krakowie było prawie 8 st. A na mojej wsi jakaś biała kaszka fruwała tylko w cieple znikała jeszcze w powietrzu.
Nie dworuj sobie z mojego doświadczenia, znajdziesz na FO dużo lepszych ode mnie i jestem pewna że pomidorów z taśmą nie będą kupować. Obrazek
Ślaz siałam ale nie powiem Ci jak...na pewno że tak powiem normalnie i posadziłam po 15 maja. Po dwóch latach mi przepadł...już go nawet opłakałam, ale o dwa metry dalej wyrosła jakaś malwa i na szczęście jej nie wyeksmitowałam, bo to była samoistna siewka ślazu maurytańskiego ;:224
Miłego wieczoru i sukcesów w sianiu ObrazekObrazek

Agnieszko jeżeli to miałby być koniec przygód z dołami kanalizacyjnymi to niech będzie. Z kopaniem szamba tyle przeszłam przez ostatnie lata...dwa razy przenosiłam rośliny a raz z zapadającej się ziemi ;:oj Tylko niech wiem wszystko z odpowiednim uprzedzeniem i najpierw byłam zmartwiona późnym terminem, ale później stwierdziłam że wiosenne sobie zaznaczę i pomału wykopię a letnie będą przynajmniej widoczne. Gorzej z różami i krzewami, drzewkami...to mnie martwi. U mnie tak wszystko jest naćkane ;:oj
Będziemy się wzajemnie wspierać i może jakoś uda się uniknąć większych strat. ;:168

Ewciu jak miło że jesteś ObrazekObrazek
Wiesz jaka ja jestem w gorącej wodzie kąpana (zawsze lubiłam bardzo ciepłą kąpiel Obrazek...teraz prysznic to coś innego). Stokrotki u mnie kwitły do grudnia, teraz jedynie trawka się zieleni no i rosną siewki chwastów które drób zjada na przekąskę!
Kaczka się strasznie wydziera, wcześniej tak nie wrzeszczała więc pewnie to oznaka zwrócenia na siebie uwagi, a jak był śnieg to wręcz tany i podrygi urządzała Obrazek Miejsce ma ograniczone albo kurnik, albo wybieg dla kur ale tam nie ma gdzie ich ukryć jajek.
Oj te Twoje brateczki ciekawa jestem czy choć jeden w tym roku wyjdzie ;:219
Ach jak ja bym miała takie warunki do wypicia popołudniowej kawy to też pewnie tęskniłabym, a ja kawę piję stukając w klawisze na FO, albo ostatnio odkryłam przyjemność rozmów ;:176 z poranną kawą...no tak do wiosny, bo potem wszystko kręci się wokół ogrodu.
Postaram się posłuchać Ciebie i nie martwić się ale będzie trudno, bo wiem ile walczyłam i dalej walczę z żółtą gliną po wykopkach szambowych. Jedyna korzyść to zyskam zbiornik na wodę opadową ;:306 Rachunek się nie zmieni wywóz jest bardzo kosztowny!
Dziękuję i pozdrawiam Was wzajemnie ;:4

Tereniu jak poczytałam o mieczykach to zaczęłam się zastanawiać jakich kwiatów ja nie lubię....lubię wszystkie a z zielonego nie cierpię iglaków w ogrodzie Obrazek Jak widzę rząd thuj to mnie zęby bolą...nawet te których nie mam Obrazek
Ścieżki przez ogród to sobie nie wybrukuję, bo mnie na to nie stać a poza tym mieszkamy z młodymi i jak chcą to niech sobie sami brukują, do tej pory rzucali hasła a my robiliśmy...teraz wydaję pieniążki tylko na własne przyjemności Obrazek Ściskam serdecznie ;:4

Aniu a pisali, że zima ma wrócić po 10 lutego z mrozami...? poczekaj jeszcze :D

Misiu siałam hibiskusy z nasion od Lucynki wzeszły mi dwa i zimę spędziły w doniczkach, a wsadziłam dopiero na jesień drugiego roku. Liczę że wiosną ładnie wyjdą i okażą się za parę lat kwitnącymi na biało tak jak miało być. No niestety pomoce to pomoce, dlatego mimo że ciężko plewię sama. :wink:
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu aż miło popatrzeć na tyle kolorków ;:333 Ja na taśmie to tylko marchewkę, pietruszkę i koperek, no i rzodkiewki, chyba żeby mnie jeszcze na buraczki wzięło jak znajdę miejsce, ale może i ktoś lubi pomidorki w równych rzędach skoro robią :wink: A ja mam pytanko o ten Ślaz Mauretański, czy on w tym samym roku kwitnie co się go sieje :?: U siebie liliowce mam tak rozrzucone wiec co raz to któryś gdzieś kwitnie :)
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Marysiu :wit
Bardzo ładne liliowce. Fajnie, że powiększ ich kolekcje.
Ja je bardzo lubię. U mnie dużo młodych jeszcze. BO to nie dawna moja miłość. I co roku jakiś przybywa.
Jarzmianki,floksy,róże bardzo piękne i pozytywne kolorki na te szare dni.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Teresa Pszczola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2016, o 17:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu co to za kwiat na ostatnim zdjęciu na lewo od ostróżki i na poprzednim zdjęciu pod niebieską różą?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!

Mróz chwycił przed wieczorem, księżyc pokazał się późno i teraz ostro świeci.

Ewciu i to rozumiem, bo na taśmie są jarzynki prosto do gleby, ale z tymi pomidorami to jakaś ściema ;:306 Jak się jeszcze okaże że jest papryka na taśmie ;:306
Niestety nie pomogę Ci, bo nie pamiętam jak jest ze ślazem, mam go parę lat, raz zniknął, a w opisach widnieje jako roślina jednoroczna lub dwuletnia.

Aniu liliowce obowiązkowo muszą przybywać skoro to moje ulubione kwiaty, a więc już i na ten sezon zamówione nowe liliowce, lilie i iryski. Oferty kuszą :D
Mam nadzieję, że wszystko dobrze się układa i wkrótce otworzysz wątek Aniu ;:168

Tereniu ale się naszukałam ;:306 i chyba Ci chodzi o rutewkę żółtą :wink:

Za to zachód słońca dzisiaj był bajeczny!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

no i kilka zdjęć z lipca :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzę odwiedzającym dobrej nocy! :wit
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30

Post »

Ale się napatrzyłam teraz utnę sobie drzemkę bo jeszcze ciemno. ;:19
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Ostatnia lilia niespotykana, intrygująca. Liliowce to też moja miłość tu na forum odkryta. Ja również zastanawiam się nad ich dokupieniem oferty kuszą, od kilku dni oglądam ofertę Lili........ Na razie koszyk pusty, zeszły rok też miałam porażkę, jedynie dwie nowości mi zakwitły, chyba mróz pozałatwiał kwiaty, zastanawiam się czy cebuliki tego sezonu odbiją.
Twoje zachody słońca są piękne ;:215
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Marysiu jak zwykle zdjęcia nieba niesamowite ;:oj
Ślaz to zdaje mi się, że kwitnie od razu. Pomidory na taśmie widziałam i nawet się zastanawiałam co ile rozmieścili nasionka :shock: Ale faktycznie - nasiona pomidora na taśmie to zupełnie zbędny wydatek.
Marysiu a jak Twoje czerwone jabłuszka z nasion się mają?
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu niebo wyszło przepięknie ... u mnie wczoraj zachód miał podobny kolor ;:215 Lilia z ostatniej fotki piękna, ale jakoś mam większy sentyment do liliowców ;:333
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Marysiu patrze na te piekności ,które pokazujesz ,podziwiam ,podziwiam i czekam na wiosnę na śpiew ptaków i kolory .
Zdrówka ;:196 ;:196 ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45

Post »

Marysiu zachody cudowne.. Barwna kolekcja lliowców również ;) Tak przyjemnie popatrzeć na kolorki u Ciebie. Ja sie juz definitywnie przymierzam do pierwszej próby parapetowej . W następnym tygodniu spróbuję zassiać żeniszek, a potem stopniowo będę zwiekszać ilośc pudełek po ciastkach i doniczek. A za oknem od kilku dni słońce i ciepło..Cebulki wypuszczają coraz wiecej kiełków.. Zimo oszczędz je , bo wygląda na to, że jak na razie nornice sie specjalnie nie częstowały ;) Dziękuję za piękne, letnie wspomnienia Marysiu. Życzę Ci dużo zdrówka i energi niezbędnej do pracy w ogródku w tym nowym sezonie ;:167
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Marysiu..i mnie lilia z ostatniego zdjęcia ujęła za ;:167 , muszę ją mieć. ;:oj . Znasz może jak się ona zowie. :?: . Zachód słońca piękny, u mnie w południe piękne ;:3 , a po południu. Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu :wit . Fakt, lepiej nie mieć sarenek w ogrodzie ;:224 . Na szczęście do mnie raczej nie dotrą ,chociaż raz wpadł na działkę spłoszony zając z pól więc i może sarny by mogły ? ;:oj Twój aparat robi bardzo fajne zdjęcia, takie intensywne barwy ;:108 . Kilkuletnia kępa liliowców kwitnie chyba całkiem długo w porównaniu z piwoniami . One faktycznie kwitną krótko a mimo to sadzimy je ;:108 . Do wiosny mamy już dosłownie moment także tylko czekać na pierwsze kwitnące ;:138 . Pozdrawiam :wit .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Maryś! ;:196
Wiem skądinąd, że dzisiaj Tobie główka dokucza. ;:168 Chciałabym Ci ulżyć w cierpieniu, ale cóż...mogę jedynie utulić wirtualnie, więc to robię. ;:168 ;:168 ;:168
Ja miałam ten problem wczoraj, dzisiaj wyspana mam się dobrze. ;:333

Jakież Ty śliczne niebo miałaś do podziwiania!!! ;:138 ;:138
Zapewne też tego krwisto-błękitnego księżyca widziałaś gołym okiem. ;:333 U mnie gęste chmurzyska go zakryły, ale przynajmniej się wyspałam. ;:131 Nie ma tego złego, co by.....

Cóż to za piękna lilia, taka niebieściuchna?! Cudo prawdziwe! ;:63 ;:63 ;:63

Zdrówka Marysiu. ;:167 ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”