Idzie zima ...cz.37

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Idzie zima ...cz.37

Post »

Pustynnik ćudny.Ja nie miałam szczęścia do nich.
Na jesieni jakieś dwa posadziłąm, ciekawe jak i czy pzrezimują.
Wysiewy,,, ech...muszę się zmobilizować i coś wysiać.
Róże piękne. ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witajcie Miłe Ogrodniczki spragnione swoich ogrodów ;:4

Elu wyczytałam, ze nasionka dojrzałe trzeba uwolnić od torebki i od razu umieścić w ziemi...nie w doniczce tylko w ziemi, pewnie trudno się przyjmuje. Dzisiaj zaczynam eksperymenty i pozostałymi 3 nasionami Obrazek

Agnieszko Lamarkia to roślina jednoroczna wys. 30 ? 40 cm. Stosowana do obsadzania obwódek i ogródków skalnych. Można ją suszyć do bukietów. Przypominała mi trawkę i dlatego ja kupiłam.
Liczyłam róże parę lat temu i nawet spisywałam, żeby pamiętać gdzie która rośnie w razie zmarznięcia i doszłam do 70 odmian. Potem liczyć przestałam chociaż dokupuję co roku parę krzewów nie liczących przywożonych patyczków a zawsze coś się ukorzeni. Na pewno straciłam dwa krzewy ...może trzeci w tym roku :wink:
U kaczek inaczej niż u innych pierzastych to ona robi wszystko, żeby kaczor zwrócił na nią uwagę ...można rzec stroszy piórka Obrazek Pewnie inaczej byłoby gdyby kaczorów było więcej a ten wie że nie ma konkurencji to zachowuje się jak zblazowany facet Obrazek
Aguś :oops: ;:4

Wandziu trochę się naszukałam, bo to nie poprzedni wątek a poprzedni rok (chyba?) i doszłam do tego że chodzi Ci o jarzmiankę czerwoną.
Ja też pamiętam stada krówek cieląt na dawnych polach popegeerowskich, a teraz pasą się po dwie krówki w paru miejscach. Mamy jednak w Karniowicach Instytut Zootechniki i tam hodują krówki do dzisiaj. Znajomy rolnik kupuje tam małe byczki do hodowli.

Lucynko półka będzie, ale pewnie nie szybko, bo znajomy pracuje w firmie nasiennej i teraz mają szczyt sprzedaży, pakowania a za chwilę zaczną się sadzeniaki o które teraz dbają żeby nie zmarzły ;:oj Opowiadał o tym, że koszt zabezpieczeń pewnie przekracza zysk ze sprzedaży Obrazek
Teraz to co jakiś czas doniczek z nasionkami będzie przybywało...taki czas. Nawet nie zgadniesz co mi pierwsze wykiełkowało Obrazek
U mnie dzisiaj rano też było -4, ale było mniej wilgoci w powietrzu i bez wiatru to wydawało się że jest cieplej.
Dobrego dnia Lucynko ;:196

Ewelinko wszyscy czekamy na marzec, kwiecień kiedy słonko mocniej grzeje i będziemy wypatrywać zielonych kiełków Obrazek Na razie musi nam wystarczyć wspomnienie z poprzednich miesięcy.
Zima dla dzieci to wspaniały czas, pamiętam swoje zimy dzieciństwa ;:215
Pozdrawiam i życzę zdrowia dla dziewczynek niech się cieszą śniegiem ;:196

Ewciu tak myślałam, że tak zareagujesz, ale nawet czytając wyrabiamy sobie opinie o kimś ;:4
Ja kupuję przede wszystkim oczami tzn jak nazwa jest nowa a roślinka mi się podoba to reszta jest drugoplanowa. Wiesz, że lubię nowości i oryginalności Obrazek
Jak kaczka będzie chciałam wysiadywać jajeczka to jej pozwolę, a do inkubatora zakupie jedynie jajka kurze.
Zastanawiam się tylko gdzie ona sobie umości gniazdko w kurniku wspólnym z kurami ale niech sobie radzą Obrazek
Pozdrawiam ;:196

Dorotko ja wszelkie sianie i ukorzenianie robię na sposób angielski. Podpatrzyłam, że oni siejąc do pojemników wstawiają je do zbiornika z wodą i wszystkie stoją początkowo w wodzie nakryte szybka czy czymś tam. Potem zmniejszam podlewanie sukcesywnie ;:131
Rany faktycznie był kiedyś szpital kolejowy...a nie na Filipa? na Lea w którym miejscu? może drugi.
Dorotko prymitywnych ludzi nie brakuje a wszystko zależy jak zostali wychowani, jak rodzice szydzili z innych to i oni wyssali to z mlekiem matki. Miałyśmy i mamy przecież różnych znajomych na każdym etapie życia.
Ja zawsze miałam jakieś hobby, bo nie zawsze był to ogród, a poza tym uwielbiam poznawać nowych ludzi to też moje hobby! ;:162

Alu życzę żeby canny Ci ładnie wykiełkowały, bo wiem że je lubisz ;:333 Ja myślę że jak wiosna przyjdzie to w Twoim M obudzi się ogrodnik i znowu zacznie urządzać grządki i siać :D Pozdrawiam serdecznie ;:196

Aniu jak posadziłam pustynnika...to mój pierwszy to zdrenowałam dołek gdzie siedzi kłącze a potem na wierzchu nakryłam miejsce plastikowych pojemnikiem bo pustynniki jak sama nazwa wskazuje mają swoje wymagania. Jak przekwitł to też kiedy nastały deszcze wróciła pokrywka i leży tam cały czas i dopiero na wiosnę uwolnię miejsce żeby mógł wykiełkować. Niestety te kłącza u nas wygniwają :? Aniu jak wszystko się uspokoi to będziesz miała głowę do wysiewania, bo tak to nie podlejesz i nici z siania :wink: Życzę żeby wszystko się ułożyło ;:168

Dzisiaj z radością zobaczyłam zielone kiełki w moich doniczkach, a pierwsze wykiełkowały....PELARGONIE!
Hurtem wyszły rabatowe, a bluszczolistna wystaje dopiero jedna.

Obrazek

kiepskie zdjęcie, bo komórką... a mam słaby dostęp do tej doniczki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego dnia!
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu na ul. Filipa był klub kolejowy z ogromną salą do tańczenia ( bawiłam się tam jedną noc ;:306 ), często robiono na niej wystawy. Z jednej mój syn był wyciągany na siłę, bo było to miniaturowe modelarstwo kolejowe, po kilku godzinach my mieliśmy dość.
Natomiast na Lea był szpital kolejowy, a dalej przy Galla jest nadal policyjny.
Marysiu Ty nie tylko lubisz poznawać ludzi, masz dar przyciągania do siebie ;:196
Już Ci kiełkuje ;:oj radość, a pod zdjęciem z doniczkami co jest za cudo o kłosowych lawendowych kwiatach.
Marysiu nie wiem czy pamiętasz jak byłyśmy u Marty zbierałyśmy nasionka trawy czy już ją wysiewałaś.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu..gdzie nie zajrzę wszyscy prawie sieją, no nie wytrzymam...chyba też coś posieję. ;:oj Choćby dla zasady. ;:306 . Twoich gratuluję ;:333 .Bardzo ładne wspomnienia letnie, czerwona lilia. Też ją miałam ale gdzieś wybyła. ;:219 . Jadę do miasta, może z czymś wrócę, ziemię do siania mam. Najwyżej będzie następna porażka, a co tam..jedna w te czy w te nie robi różnicy. :;230
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Marysiu gratuluję wschodów ;:333
Wspomnienia cudne ;:215 i ja zapytam o pierwsze wzdęcie pod siewkami - czy to zawciągowiec ? Wysiałam nasionka ale ani jedno nie wzeszło :(
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Marysiu problem w tym, że łupinka jest dosyć twarda i moja próba z dziadkiem do orzechów skończyła się na tym, że nasionko pękło na pół.
Posadziłam i będę czekać. ;:218
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Marysiu, brawo dla pelasiek ;:138 Ja posiałam wczoraj kapustę ditmarską i jest to mój pierwszy siew w tym sezonie. W tym roku będę miała utrudnione zadanie na parapetach, bo nasza nowa koteczka to bardzo wścibski kociak. :lol:
Pamiętam, że kupowałaś folię nową do regału/szklarenki pokojowej. Gdzie Marysiu kupowałaś? Bo moja ledwo zipie. ;:222
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, już wiem, co Ci wzeszło jako pierwsze. :tan No i ładnie się pelargonie popisały, zważywszy na małą ilość nasionek. ;:333 Teraz musisz pielęgnować te młodziaczki, trzymam więc kciuki za powodzenie. ;:303 ;:303
Twój ogród rzeczywiście jest niesamowicie bogaty w różane krzaczki, które bardzo bogato kwitną. ;:215 A wszystkie różyczki są najpiękniejsze! ;:138
Kiedy przyglądam się Twojej białej jarzmiance, widzę, że różni się od mojej, która środeczek ma nieco ciemniejszy. ;:108
Ta kremowa różyczka poplamiona sokiem z buraka urzeka delikatnością płateczków. ;:32
Fantastycznie obfociłaś dzwonek 'Pink Octopus'! ;:63 Ponieważ jest niziutki, zawsze mam z tym problem. :oops: A ogromnie go lubię. ;:108
Trudno też jest zrobić dobre zdjęcie szałwii muszkatołowej. Prawdopodobnie mój aparat tej sztuki nie potrafi udźwignąć, bo przecież sobie nic nie mogę zarzucić. ;:306 ;:306
Już by się chciało do ogrodów, na działeczki, na rabatki, a tu.... ;:14 Długo jeszcze trzeba czekać. ;:204

Dobrej nocy, Marysiu. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu dziękuje za życzenia wiesz dla kogo ,bo w tej chwili bardzo go potrzebuje ;:180 .Gratuluje pierwszych wschodów,teraz to już tylko z górki,zdjęcia wspominkowe super ;:63 ,chciałoby się już takie oglądać na żywo.Pozdrawiam i powodzenia w wysiewach :wit
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Pelargonie zawsze niezawodnie wschodzą, zawsze mi kiełkowały wszystkie nasionka. Siałaś kiedyś katalpę, mam nasionka i nie wiem co dalej, muszę popytać.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

No proszę Marysiu, gratuluję pierwszych zielonych łebków ;:215 moje jeszcze są zbyt małe, żeby fotografować - nie mam takiego makro w domu ;:306
Piękne wspominki letnie, powiedz proszę, czy te białe "puchate" kwiatki na fotce nad pojedynczą różą który przypomina jarzmiankę to ona, czy inną nazwę nosi? ;:131
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Miałam straszne zaległości u Ciebie, niby tylko kilka dni, a do czytania kilka stron ;:303
Narzekałaś na nasiona pelargoni, że małe i drogie, a one tymczasem popisały się stuprocentowymi wschodami ;:63 W tym przypadku przynajmniej wiesz za co płacisz ;:108 Na moim rynku również można kupić sadzonki kobei, nawet dorodne, nie powiem. Jednak 30 złotych za sztukę skutecznie mnie odstrasza od kupna i dlatego corocznie sieję sama. Nawet jak kupię kilka torebek, to i tak bardziej mi się to opłaca. W ubiegłym roku miałam swoje nasionka i pełen sukces w kiełkowaniu.
Pewnie miałam jeszcze coś napisać, ale po zobaczeniu tego cuda, po prostu zapomniałam języka w gębie ;:oj

Obrazek
Cóż to za piękność? Teraz nie będę mogła przez Ciebie spać. Może to jednak dobrze, bo jestem w pracy, to i sen niewskazany :;230 Przynajmniej o tej godzinie, bo później jak będą możliwości, to może i trochę przykimam ;:19 Jeżeli nie jest to jakiś różany potwór, to może z czasem mogłabym się uśmiechnąć o patyczki tego cuda?
Troszkę zazdroszczę Ci słonecznych dni, bo u mnie też sporo śniegu, ale bez słońca. Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dorotko fakt na Fili klub i chyba jeszcze jest, muszę sprawdzić przy okazji, ale szpitala nie kojarzę za nic :wink: Galla to znam dobrze, bo jako dziecko odwiedzałam tam chorego dziadka, który do domu już nie wrócił. Potem z błędu lekarskiego wyciągali tam moją Agulę jak miała 4 latka :?
Dorotko bo jak się lubi to się jest otwartym ;:4
|Cudo to przetacznikowiec nie wiem czy nie od Marty :lol:
Jeszcze żadnej trawy nie wysiewałam i zrobię to pewnie dopiero w kwietniu w tunelu :wink:

Zuziu posiej, posiej, bo o czym będziesz pisała przez trzy miesiące wszyscy tylko o sianiu :Obrazek
Ta lilia tez mi zniknęła, potem wyszła karłowa parę cm nad ziemią a w tym wyrosła w dwójnasób.
Daj znać z czym wróciłaś z miasta ;:168

Tereniu to chyba jakiś przetacznikowiec, może Martusia zajrzy to go rozpozna? ;:219 Czekaj na pewno nasionka wzejdą...komu jak komu, Tobie muszą!
Dziękuję i Ściskam ;:196

Eluśku ja coś wymyśliłam! najpierw je wymoczę w ciepłej wodzie, potem stratyfikuję a w kwietniu przejadę papierem ściernym po skorupce i wsadzę do ziemi ;:oj

Gosiu a to jest wczesna kapusta? że już teraz trzeba siać? Nie kupowałam folii do regału ale może pisałam o tym bo jeden regalik kupiłam właśnie bez folii. Pod koniec sezonu się wycwanili i osobno dawali na aukcję stelaż, a oddzielnie folie i nie załapałam się. Teraz samej folii nie ma, a poza tym to regaliki są różne i z drugiego co mam nie pasuje wcale ;:185 No to klapa z kociaczkiem...młody to pewnie wszędzie go pełno Obrazek

Lucynko Nooo!
Ja mam inna jeszcze jarzmiankę, nazywam ja perłową a u kogoś widziałam jeszcze inną, ale wszystkie są śliczniutkie!
Różyczek trochę mam, ale marzą mi się jeszcze jakieś tylko nie kupuję, dopiero jak się wyjaśni sprawa kopania kanalizacji.
Dzwonek Octopus mam od Renatki i zakwitł mi dopiero po 2 latach, ale jest rzeczywiście oryginalny.
Co Ci szałwia nie wychodzi, przecie ona taka normalna Obrazek Oj, chciałabym chciała!
Dzięki mi wzajemnie ;:196

Tereniu ;:4 wiem wiem! Niech się trzyma mocno! Oj kochana pierwsze wschody to radość a potem to leci jak lawina i aż miejsca brak a co roku więcej ...aż mnie z domu wywalą Obrazek Dziękuję i ściskam mocno ;:196

Justynko ja nie siałam ale znalazłam Ci sposób ...poczytaj tutaj viewtopic.php?f=33&t=45217&start=14 Nocny_drwal opisał!
Może i mnie wykiełkują szczególnie te złote Obrazek

Malwinko dzięki za gratulacje! i Twoje podskoczą na pewno! Tak te kwiatki to jarzmianka, jedna z trzech jakie mam.

Iwonko wschody jeszcze nie są 100% a wręcz z tych drogich wzeszło to jedno na 5 wsadzonych więc pochwalę dzień po zachodzie....no nie po wschodzie ObrazekNo taka cena to warta kilku opakowań. Widzisz to się potwierdza świeże nasiona to wszystkie wschodzą, a w sklepach pewnie sprzedają stare nasiona i stąd nasze niepowodzenia. Jeszcze swoich (kupionych) nie siałam, ale pewnie wcześniej posieję to może zawiąże nasiona?
Cudo, które chwalisz to jednak jest potworek różany Semiplena! Może widziałaś u Marty :D ale przysypię Ci gałązkę jak śniegi zejdą.
Spokojnego dyżuru ;:168

Dobrej nocy i dziękuję za odwiedziny!
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Maryś, pelargonie ponoć ciężko kiełkują ;:oj Więc może nasion mało, ale dobrej jakości ;:108
A wiesz, w tych moich paczuchach zeszłorocznych najbardziej mnie zirytowała asarina, bo nasion było 8 i żadne nie skiełkowało...żeby chociaż z tych 8 nasion wyszło kilka roślin, ale nie... Dostałam od Anidki cały worek nasion i tylko dzięki temu mogłam się cieszyć asarinami. A tak, w tych nasionach które trzeba siać w domu, to faktycznie nie przeszkadza, jak jest ich mniej, bo i tak zawsze zostaje, za to w takiej drobnica sianej do gruntu wolę duże paczki, takiej maciejki, smagliczki, maków, zawsze na dworze mają ciut gorsze warunki i jak ich jest więcej, to większa szansa, ze coś wzejdzie ;:173
Zielone maleństwa niech Ci zdrowo rosną ;:196 Ja jeszcze czekam, dopisuję do listy kolejne chciejstwa, podsuszam ziemię (rozprułam worek a tam błotko ;:223 musiała się ta ziemia nastać na dworze, nim ją wnieśli do sklepu, bo u mnie na zewnątrz nie leżała) i czekam aż znikną ziemiórki, poczęstowałam je pierwszą dawką kohinora, niech piją na zdrowie :lol:
Ja też zapałałam chęcią posadzenia przetacznikowca, w ogóle jak wcześniej oglądałam zdjęcia, to myślałam, "aha, to jest pewnie ten pustynnik, piękny ale wiem że bardzo drogi" ale skoro to bylinka to będę szukać ;:138
Buziaki ;:196 ;:3
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Semiplenę oczywiście widziałam u Marty i tam też zawsze się na nią wybałuszam ;:oj Jest cudna, ale gdzie ja ją u siebie wsadzę, Maryś? Zajmie mi z pół działki :;230 Może jednak można ją ciąć razem z trawnikiem, wtedy się zmieści ;:306 Chyba jednak nie rób sobie kłopotu, ona dla mnie zbyt duża. Ale za szczere chęci równie szczerze dziękuję ;:196
Twoje życzenia spokojnego dyżuru jak najbardziej się spełniły ;:196 Teraz zawsze przed nocą będę do Ciebie zaglądać i będę miała spoko dyżurek ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”