Papryka do gruntu. Część 7
-
- 100p
- Od: 13 kwie 2015, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryka do gruntu. Część 7
Dziś wybrałem się do supermarketu po paprykę na nasiona. Na półce papryka była opisana jako Ramiro. Chciałem się upewnić i przejrzałem etykiety na trzech kartonach, okazało się, że to Palermo. Jeśli komuś bardzo zależy na konkretnej odmianie to radzę czytać etykiety na opakowaniach zbiorczych. Tak czy tak nasiona się suszą, miała być Ramiro ale spróbuję Palermo 

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Palermo to soczysta,krucha i dobra smakowo odmiana.Ścianki ma ma cienkie to fakt.Porównując jej smak zimą i w uprawie polowej dochodzi jej jeszcze jedna zaleta,uprawiana w polu ma specyficzny aromat.Polecam ją z własnego doświadczenia.Nasiona świeże to i ze wschodami nie powinnaś mieć problemów.Przeważnie pozyskuję nasiona styczeń/luty.
Rośliny sadzę dosyć gęsto w rzędach aby gdy nadejdzie obciążenie owocami których jest dużo mogły się wspierać na sobie,ale i tak przy silnych wiatrach czy po ulewnym deszczu krzaki się przechylają a nawet kładą całkiem więc palikowanie jest wskazane.
Powinno być widać gęstość sadzenia.

Wydawać by się mogło że przy takim już zagęszczeniu roślin kłopotów nie powinno być a jednak przechylać je będzie.

Owoców wiąże dużo,nawet 12 do 14 szczególnie jak pod korzeniem poczuje kurzeniec.

Owoce w pełni sezonu.

Rośliny wysokości 50-60 cm. a w sprzyjających warunkach dorosną do 70 cm.
Rośliny sadzę dosyć gęsto w rzędach aby gdy nadejdzie obciążenie owocami których jest dużo mogły się wspierać na sobie,ale i tak przy silnych wiatrach czy po ulewnym deszczu krzaki się przechylają a nawet kładą całkiem więc palikowanie jest wskazane.
Powinno być widać gęstość sadzenia.

Wydawać by się mogło że przy takim już zagęszczeniu roślin kłopotów nie powinno być a jednak przechylać je będzie.

Owoców wiąże dużo,nawet 12 do 14 szczególnie jak pod korzeniem poczuje kurzeniec.

Owoce w pełni sezonu.

Rośliny wysokości 50-60 cm. a w sprzyjających warunkach dorosną do 70 cm.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Dziękuję za przydatne informacje.
W takim razie w tym sezonie będę siała między innymi nasiona z pozyskanych sklepowych papryk: pomidorowa i Palermo.

W takim razie w tym sezonie będę siała między innymi nasiona z pozyskanych sklepowych papryk: pomidorowa i Palermo.
-
- 200p
- Od: 18 lut 2016, o 13:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czas pomyśleć o paprykach. Kiedy siejecie nasionka?
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Ja już wysiałem testowo paprykę Naga Morich
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Pewne nasiona z pozyskanych papryk to te nasiona z owoców oryginalnie zapakowanychDrapichrust pisze:Dziś wybrałem się do supermarketu po paprykę na nasiona. Na półce papryka była opisana jako Ramiro. Chciałem się upewnić i przejrzałem etykiety na trzech kartonach, okazało się, że to Palermo. Jeśli komuś bardzo zależy na konkretnej odmianie to radzę czytać etykiety na opakowaniach zbiorczych. Tak czy tak nasiona się suszą, miała być Ramiro ale spróbuję Palermo

- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
A mi się wydaje, że ramiro jest mniejsza od Palermo. Zaobserwowalam to w lidlu 

Pozdrawiam ;)
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie
Ostatnio byłem w sklepie i zauważyłem paprykę o nazwie "Kapia". Ponoć to odmiana węgierska. Uprawiał może ktoś z Was w polu albo po folią?
Ostatnio byłem w sklepie i zauważyłem paprykę o nazwie "Kapia". Ponoć to odmiana węgierska. Uprawiał może ktoś z Was w polu albo po folią?
Pozdrawiam Krzysiek
- Milcia120
- 500p
- Od: 1 lut 2014, o 12:18

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Milcia ,z tego co wiem ,to świeży kurzeniec jest silny i może popalić rosliny. Moim zdaniem ,lepiej dać go teraz do gleby ,przekopać i wtedy można sadzić papryki ,pomidory itp.
Jeżeli pogoda nie pozwala ,to można ten sposób zastosować wczesną wiosną. Im dłużej rozkłada się w glabie ,tym lepiej
Asia
Jeżeli pogoda nie pozwala ,to można ten sposób zastosować wczesną wiosną. Im dłużej rozkłada się w glabie ,tym lepiej
Asia
- Milcia120
- 500p
Ogród pod warzywa będę glebo gryzować w lutym/marcu to może wtedy wkopie kurzaka żeby się przerobił.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Myślę ,że to powinno być dobre rozwiązanie ,ale tam gdzie bedziesz siała nowalijki, nie dawał bym kurzeńca
Asia
Asia
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Z naturalnym kurzeńcem trzeba uważać aby roślin nie popalić
Jeśli masz odkryty kompostownik do dawaj go do kompostownika z resztą roślin. Już teraz możesz przygotować sobie dołki pod rośliny lub relingi gdzie możesz wrzucać kurzeniec i nakryć ok 15 cm ziemi. Pozwoli to do czasu wysadzenia roślin ,,złagodnieć" kurzeńcowi. Możesz też zbierać w osobne miejsce i zaszczepić EMami, nie śmierdzi, potrafi wyschnąć na ,,trociny". Ktoś tu na forum wspominał aby kurzeniec zrównoważyć jakimś innym jeszcze nawozem. Nie wiem czy tak powinno być ale na kurzeńcu papryki gruntowe u mnie rosną na bardzo duże krzaczory do ok półtora metra wysokości z dużymi liśćmi ale owoców mniej w porównaniu z ostrą odmiana. Po prostu zielona ściana ale owoców niezbyt dużo.

Jeśli masz odkryty kompostownik do dawaj go do kompostownika z resztą roślin. Już teraz możesz przygotować sobie dołki pod rośliny lub relingi gdzie możesz wrzucać kurzeniec i nakryć ok 15 cm ziemi. Pozwoli to do czasu wysadzenia roślin ,,złagodnieć" kurzeńcowi. Możesz też zbierać w osobne miejsce i zaszczepić EMami, nie śmierdzi, potrafi wyschnąć na ,,trociny". Ktoś tu na forum wspominał aby kurzeniec zrównoważyć jakimś innym jeszcze nawozem. Nie wiem czy tak powinno być ale na kurzeńcu papryki gruntowe u mnie rosną na bardzo duże krzaczory do ok półtora metra wysokości z dużymi liśćmi ale owoców mniej w porównaniu z ostrą odmiana. Po prostu zielona ściana ale owoców niezbyt dużo.
- Milcia120
- 500p
Ten rok będzie eksperymentalny z nawozem i warzywami raz miałam paprykę ale bez nawozów rosła i była marna. Jolek co masz na myśli pisząc zaszczepić EMami i czy to ma być sam kurzak czy ze słomą. Wiem że niektóre pytania mogą być głupie ale nie mam doświadczenia w ogrodnictwie, a nie chciała bym żeby mi popaliło papryki i inne warzywka.