Moja kwitnąca kolekcja
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Agnieszko, przepiękny nowy nabytek, bardzo oryginalne kolorki
A i stroik cudny, rozumiem że własnej roboty
Również życzę wszystkiego co najlepsze, choć Święta powoli się kończą...

A i stroik cudny, rozumiem że własnej roboty

Również życzę wszystkiego co najlepsze, choć Święta powoli się kończą...
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- mamucik
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 lut 2008, o 12:37

pozdrawiam Madzia
mój wątek sprzed dziewięciu lat
mój wątek sprzed dziewięciu lat
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
AGNESS storczyki masz cudne, szczególnie podobały mi się kropkowane i ten ostatni. Widzę, że nie tylko ja mam parapety obstawione maksymalnie jak tylko można.
Ja też mam 2 storczyki z basal keik i zauważyłam , że dobrze im razem więc chyba nie będę rozdzielać? Co Ty o tym sądzisz? rozdzielić czy nie?
Pozdrawiam Anna
Ja też mam 2 storczyki z basal keik i zauważyłam , że dobrze im razem więc chyba nie będę rozdzielać? Co Ty o tym sądzisz? rozdzielić czy nie?
Pozdrawiam Anna
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Asiu, bardzo dziękuję
Stroik oczywiście własnej roboty, każdego roku robię ich mnóstwo i upycham po wszystkich wolnych kątach, aż mąż narzeka, że nawet szafki nie można otworzyć, bo wszędzie jakieś krzaczory
Dusiu dziękuję, cieszę się ,że podoba Ci się mój nowy Phal
Anusska, dziękuję, mnie też zauroczył, wiedziałam, że nie wyjdę bez niego ze sklepu
Mamucik, dziękuję
Storczykowa pasja faktycznie bardzo zaraźliwa i na dodatek trudna do wyleczenia
Aniu dziękuję
Co do storczyków z basal keiki- ja swojego nie rozdzielam, ponieważ widzę, że jest mu dobrze, pięknie rośnie, wypuszcza nowe pędy, rozgałęzia stare, bardzo ładnie przyrasta w korzenie i ma zdrowe liście. Wyrasta on z podstawy rośliny matecznej i po odcięciu byłaby duża rana, nie wiem jak to odbiłoby się na obu roślinkach. Wychodzę z założenia, że jeśli jest dobrze jak jest ,to po co ingerować. Inna sytuacja jest, gdy basal keiki wyrasta z podłoża i nie jest zrośnięty z rośliną mateczną, jedynie korzeniami wtedy jak najbardziej próbowałabym, tak kupiłam 2 rośliny, obie były już dorosłe, przy rozdzieleniu uszkodziło sie sporo korzeni, bo były bardzo posklejane, ale pięknie zregenerowały się i powypuszczały łodygi kwiatowe. Jeszcze ze 2 tyg i będą kwitły 

Dusiu dziękuję, cieszę się ,że podoba Ci się mój nowy Phal

Anusska, dziękuję, mnie też zauroczył, wiedziałam, że nie wyjdę bez niego ze sklepu

Mamucik, dziękuję

Aniu dziękuję

- Storczykowa
u mnie takie keiki mają tylko Phal. które straciły stożki wzrostu. mam ich 2. w jednym to już zostało tylko keiki, bo Phal. został poparzony przez słońce i odpadł mu liść sercowy, kilka miesięcy później usechł, ale jego keiki już od dawna jest dorosłe i wkrótce rozwinie pąki na pędziku. nie jest ich dużo, ale zawsze coś. Phal. liodoro kupiłam bez stożka wzrostu, ale puścił u mnie keiki, jego najdłuższy liść (keika) ma ok. 23 cm. nie będę ich rozdzielać. a jak keiki puszczają storczyki zestożkiem wzrostu, można je podzielić, ale nie trzeba. ale to dopiero, jak keik ma już sporo własnych korzeni.
- Storczykowa