kogra pisze:Nie wiedziałam, że Aleksandra to starsza odmiana.
Ja raczej zaliczyłabym ją do nowszych.
Grażynko-
,Alexandra', mimo, że wygląda tak jak wiele nowszych odmian, została zarejestrowana w 1991r. A to, że całkiem niedawno pojawiła się w krajowej sprzedaży spowodowało postrzeganie jej jako nowej odmiany.
All American Windmill' jest nieco młodszą odmianą - tylko 1996r, czyli ledwie 12 lat. Niestety nie ma wielkich kwiatów , jakby na zdjęciu wyglądało, tylko 17-18cm średnicy, podczas gdy niektóre pająki osiągają od 28-30cm.
,Sedona' - też mnie zachwyciła swoim urokiem na zdjęciu u sprzedawcy, niestety w oryginale, jak widać na mojej fotce, już nie jest tak ciekawa- zbyt stonowana. Może to kwestia wieku, moja zakwitła jako mała sadzonka i miała tylko ten jeden kwiat.
Paweł, Ela- cieszę się, że podobają Wam się pokazywane liliowce, bo choć to są starsze odmiany, jednak mają w sobie jakiś niepowtarzalny urok i tak naprawdę tę ich urodę widać wtedy, gdy kwitnie cała kępa.
Nie wyobrażam sobie natomiast kwitnącej kępy z najnowszych odmian- oglądałam właśnie nową amerykańską encyklopedię liliowców- są tak pstrokate i krzykliwe w ubarwieniu, aż dreszcze przechodzą.
Walu, niestety ta książka będzie tylko u mnie. Jeśli będziesz nią zainteresowana, odezwij się na PW.