Szczepienie pomidorów
Re: Szczepienie pomidorów
kaLo - doczytałem poprzednią stronę i widzę że w zeszłym roku trochę eksperymentowałeś ale nigdzie nie pochwaliłeś się efektami
Jak owocowały te przeszczepiane w porównaniu z tymi na własnym korzeniu ?
Szczepienie na p-20 coś zmieniło ?
Jak owocowały te przeszczepiane w porównaniu z tymi na własnym korzeniu ?
Szczepienie na p-20 coś zmieniło ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O ile pamiętam, to zdjęcia były w wątku o pomidorach. Spektakularnych wyników nie było, toteż przestałem zwracać na to uwagę.
....jokaer
....jokaer
To kiedyś może uda mi się je znaleźć, albo i nie, przy tylu postach co napisałeś.kaLo pisze:O ile pamiętam, to zdjęcia były w wątku o pomidorach.
-
http://forumogrodnicze.info/search.php? ... start=2114
Znalazłem to jedno, ale szukałem b. pobieżnie.
Znalazłem to jedno, ale szukałem b. pobieżnie.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Januszku, pozazdrościłam Ci i 11 szt skiełkowanych Maxifortów poszło dziś do ziemi. Faktycznie strasznie szybko skiełkowały, w 2 dni, a niektóre trudno było z wacika wyrwać.
Teraz muszę wybrać odmiany na zrazy, oczywiście takie, które już wysiałam aby było porównanie.
Szczepienie pomidorów muszę skorelować z jeszcze jednym doświadczeniem.
Dzisiaj w rozmowie z plantatorem pomidorów( tysiące sztuk) dowiedziałam się, że on nie szczepi, nie daje cudownych mikstur na rozrost korzeni tylko roztwór wody utlenionej i była korzeniowa po takim dotlenieniu potrafi rozerwać doniczki więc sadzi w obręczach.
?????? ? ?????? ..... Musze spróbować na kilku o najmarniejszych korzeniach no i ustalić dawkę, bo ten łobuz tak kluczył, że w końcu jej nie zdradził.
Teraz muszę wybrać odmiany na zrazy, oczywiście takie, które już wysiałam aby było porównanie.
Szczepienie pomidorów muszę skorelować z jeszcze jednym doświadczeniem.
Dzisiaj w rozmowie z plantatorem pomidorów( tysiące sztuk) dowiedziałam się, że on nie szczepi, nie daje cudownych mikstur na rozrost korzeni tylko roztwór wody utlenionej i była korzeniowa po takim dotlenieniu potrafi rozerwać doniczki więc sadzi w obręczach.
?????? ? ?????? ..... Musze spróbować na kilku o najmarniejszych korzeniach no i ustalić dawkę, bo ten łobuz tak kluczył, że w końcu jej nie zdradził.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
Ja daję 30 ml 30% H2O2 na 10 l konewkę.To wychodzi 0,1% . 

- whitedame
Mam rozumieć, że stosowałeś już ten sposób?
Mnie zdarzyło się podlać przelane pomidory w kubkach i raczej doraźnie, nie stosowałam nigdy w gruncie.
Mnie zdarzyło się podlać przelane pomidory w kubkach i raczej doraźnie, nie stosowałam nigdy w gruncie.

-
Stare przysłowie pszczół mówi mówi, że po burzy wszystko lepiej rośnie. Nic dziwnego, bo taka deszczówka zawiera tlenki azotu i tlen dwuatomowy, które powstały podczas wyładowań elektrycznych. Tlenków azotu nie zrobię ale taki tlen mogę dodać do wody podczas podlewania, co czynię już od jakiegoś czasu dolewając perhydrol do wody.
A może by tak potraktować te biedne korzonki wodą królewską lub kwasem azotowym
Przecież pomidora wystarczy przesadzić do większej doniczki, wyżej podsypać ziemią i już mamy roślinę z potężnym systemem korzeniowym.

Przecież pomidora wystarczy przesadzić do większej doniczki, wyżej podsypać ziemią i już mamy roślinę z potężnym systemem korzeniowym.
-
Oj boniu, boniu, czytałeś ten post Beaty? Jak myślisz, co się dzieje z korzeniami przelanych pomidorów i jak je należy ratować, hę?
http://pl.gardenproj.com/organic-garden ... 9Blin.html
Masz do poduszki trochę artykułów na ten temat https://www.google.pl/webhp?sourceid=ch ... o%C5%9Blin
Woda królewska się nie nada, bo to praktycznie kwas chlorowodorowy z 25% dodatkiem kwasu azotowego, ale już sam azotowy jest stosowany jako tanie i wydajne źródło azotu w uprawach hydroponicznych.
Poza tym czytaj i ucz się od starszych, bo o wykorzystaniu wody utlenionej w pielęgnacji roślin to napisano już tomy.whitedame pisze:

Masz do poduszki trochę artykułów na ten temat https://www.google.pl/webhp?sourceid=ch ... o%C5%9Blin
Woda królewska się nie nada, bo to praktycznie kwas chlorowodorowy z 25% dodatkiem kwasu azotowego, ale już sam azotowy jest stosowany jako tanie i wydajne źródło azotu w uprawach hydroponicznych.
Akurat w to jestem w stanie uwierzyć bo niestety, ale często tak jest, że im większą bzdurę ktoś wymyśli, tym więcej naśladowców znajduje.kaLo pisze: o wykorzystaniu wody utlenionej w pielęgnacji roślin to napisano już tomy.
Ale gdzie dowody, jakieś badania, porównania ?
Dlaczego w sklepach ogrodniczych tego nie sprzedają jako cudowny nawóz ?
Woda utleniona to środek dezynfekujący więc jak mamy kiepskie podłoże to może i da jakąś
poprawę ale przy prawidłowej produkcji rozsady w odpowiednim podłożu jej stosowanie jest bez sensu.
- whitedame
Boniu, akurat mam mało czasu bo za chwile idę do pracy, a warto byłoby odnieść się do każdego zdania Twojej wypowiedzi.
Więc krótko:
Może najpierw poczytaj czym jest nadtlenek wodoru i że znajduje sie w każdej kropli deszczu, jaką jest niestabilną cząsteczką i jak łatwo się rozpada na
dla uzyskania lepszego systemu korzeniowego miedzy innymi.
Więc krótko:
Są naprawdę są, tylko trzeba poszukać. Na ten temat jest sporo całkiem naukowych publikacji.Akurat w to jestem w stanie uwierzyć bo niestety, ale często tak jest, że im większą bzdurę ktoś wymyśli, tym więcej naśladowców znajduje.
Ale gdzie dowody, jakieś badania, porównania ?
Może najpierw poczytaj czym jest nadtlenek wodoru i że znajduje sie w każdej kropli deszczu, jaką jest niestabilną cząsteczką i jak łatwo się rozpada na
W procesie utleniania, nadtlenek wodoru (H2O2) rozpada się z powrotem do wody ( H20) i tlenu (O).
Może dlatego, że przestałyby sprzedawać się Bio Alg..., srebra koloidalne, stymulatory wzrostu i odżywki cukrowe ( zapomniałam jak się toto nazywało ale Janusz pewnie bedzie pamiętał). Przemysł chemiczny i farmaceutyczny to potęgi i nie w ich interesie jest stosowanie środków po 3 zł, tylko po 300zł.Dlaczego w sklepach ogrodniczych tego nie sprzedają jako cudowny nawóz ?
mogę tylko opisać to co sprawdziłam. Podlewając roztworem wody utlenionej dostarczasz korzeniom tlenu ( i to w jego najlepiej przyswajalnej formie), czyli mimo że podlewasz wodą, odwracasz skutki zalania i ratujesz rośliny.Woda utleniona to środek dezynfekujący więc jak mamy kiepskie podłoże to może i da jakąś poprawę
to samo można powiedzieć o szczepieniu, a przecież to robimyale przy prawidłowej produkcji rozsady w odpowiednim podłożu jej stosowanie jest bez sensu.

Zalane korzenie gniją, pleśnieją a woda utleniona to zatrzymuje, niszczy pleśń i w ten sposób pomagawhitedame pisze: mogę tylko opisać to co sprawdziłam. Podlewając roztworem wody utlenionej dostarczasz korzeniom tlenu ( i to w jego najlepiej przyswajalnej formie), czyli mimo że podlewasz wodą, odwracasz skutki zalania i ratujesz rośliny.
roślinom szybciej dojść do siebie.
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
Czy ktoś planuje szczepić pomidory?
-
Ja mam w planach szczepienie.Po ubiegłorocznych doświadczeniach wiem, że podkładki i zrazy trzeba wysiać co najmniej 2tyg. wcześniej bo o tyle mniej więcej były opóźnione w stosunku do nieszczepionych.