Ogród Ali -> alana cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie świątecznie :)
Chleb jak już pisałam, niestety ma lekkiego zakalca, ale żytni razowy musi być trochę cięższy i "mokry", wiec nie przeszkadza. Jak jest lepsza pogoda, to pieczemy chleb na działce, wtedy wychodzi o wiele smaczniejszy :D Nie ma większej frajdy niż własny chleb, jeszcze na zakwasie ;)

Magda, ciasto może czeka na Sylwestra, jak u nas :wink: Twój taniec już widziałam u Ciebie :heja

Grzegorzu właśnie świętuje rodzina w zasadzie mała, bo pięcioosobowa i małe dziecko :D A chleb an chrzanie tez już kiedyś chciałam piec, bo chrzanu mamy prawie plantację i jeszcze ten posmak, muszę spróbować latem. Jak się uda to pokażę. A swój chleb ma tę przewagę, że nie ma żadnych sztucznych spulchniaczy i od razu to czuć w smaku.
Zachęcam wszystkich do pieczenia chleba, ot chociażby okazjonalnie, w zasadzie to jest łatwa i szybka praca.

Danielu vivir witam Cię na mojej działce :) Zapraszam częściej i na roślinki i smakowitości.

Mam nadzieję, że w końcu uda mi się jakoś ludzko sfotografować nasze choinki, to jutro bym pokazała no i naszą piękną zimę :P
Grzegorz B

Post »

alana pisze: Zachęcam wszystkich do pieczenia chleba, ot chociażby okazjonalnie, w zasadzie to jest łatwa i szybka praca.
Pewnie, jak się ma takie talenty :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzegorz B pisze: Pewnie, jak się ma takie talenty :lol: :lol: :lol:
Jaki talent :oops: ale ten chleb chyba łącznie z przygotowaniem (bez zakwasu oczywiście) zajął mi ok 1,5 h, albo i mniej. Próbuj, nie zastanawiaj się :D

P.S. Zeby nie było tak idealnie, solić chleba nie umiem, zawsze niedosolony wychodzi:D
Grzegorz B

Post »

alana pisze:
P.S. Zeby nie było tak idealnie, solić chleba nie umiem, zawsze niedosolony wychodzi:D
Eeee, mi tam nie przeszkadza, bo ja mam wyczulone kubki smakowe na sól, więc mam słone życie :? , niedosolone, dla mnie jak znalazł :lol:
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu,to ja czekam na zdjęcia choinki,bo ja zdjęcia zrobiłam ale jakieś takie...bzie.
Nic ciekawego uchwycić nie potrafię :oops:
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzegorz B pisze: Eeee, mi tam nie przeszkadza, bo ja mam wyczulone kubki smakowe na sól, więc mam słone życie :? , niedosolone, dla mnie jak znalazł :lol:
Ooo, to w sam raz na mój chleb, wiec zapraszam zapraszam, może kiedyś uda mi się poczęstować wypiekami w rzeczywistym świecie ;)
Pewnie, sól niezdrowa, cała rodzina mało jej używa, wiec niedosolony chleb nikomu nie przeszkadza.

Magda, ja już w ubiegłym roku chciałam Wam pokazać nasze choinki, ale takie brzydactwa zamazane powychodziły, cóż wyższa szkoła jazdy takie fotografie ;) Wrzucaj, jakie wyszły, nie będziemy się przecież za to karcić ;)
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tylko takie,jakieś kulawe :oops:
Reszty się pozbyłam :oops:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu, bardzo ładne zdjęcia! A jak ślicznie ususzyłaś pomarańcze, w ogóle nie straciły koloru. Aż czuć ich zapach. Czy ja dobrze widzę, ze masz na choince ten typ starych porządnych lampek zaczepianych na gałązkach za uchwyt? My mamy takie jeszcze prl-owskie, z odpowiednim szacunkiem traktowane :D
Bardzo ładne dekoracje :)
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tak Alu,masz sokoli wzrok :;230
Te stare oświetlenia...mam do nich sentyment i chyba się z nimi nie rozstanę :D
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolcia pisze:Tak Alu,masz sokoli wzrok :;230
Te stare oświetlenia...mam do nich sentyment i chyba się z nimi nie rozstanę :D
Ja tez (i cała moja rodzinka;)), nie wyobrażam sobie choinki bez nich, chociaż jedna, w moim pokoju takowego oświetlenia nie posiada:(
Ale tu Cię przebiję, choineczka w przedpokoju ma radzieckie lampki :D
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Alu,to prawdziwa perełka.
Radzieckie lampki,ful-wypas ;:215
Grzegorz B

Post »

To takie lampki jeszcze istnieją :shock: , też je pamiętam, ale dawno w koszu wylądowały, a były niezniszczalne, nie tak jak teraz chińskie badziewie :? . Brawo kustoszki świątecznych antyków ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grzesiu,chińszczyzna to czasem jednych świąt nie przeżyje :;230 Bywa że ani raz nie zaświeci :;230
A takie lampki są w cenie 50 złociszy za komplecik :D ale pociągną kilka sezonów :D
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolcia pisze:Radzieckie lampki,ful-wypas
Pewnie, ze ful wypas, żałuje, że wiecej takich nie mamy ;)
Grzegorz B pisze:To takie lampki jeszcze istnieją, też je pamiętam, ale dawno w koszu wylądowały, a były niezniszczalne, nie tak jak teraz chińskie badziewie.
My to jesteśmy sentymentalne chomiki i ciężko nam cos wyrzucić i jeszcze jeden starszy komplet takich lampek leży w częściach w jakiejś szafce, w razie awarii działających lampek ;) A u nas nie byłoby chyba choinki bez tego kompletu :D
Macie rację, ta chińszczyzna to koszmar, ale niestety i u nas jest w domu trochę takich lampek, nie da się tego ominąć.

To radzieckie (a może to już rosyjskie) w całej okazałości:
Obrazek
Obrazek

A to choinka u mnie w pokoju (istny barok, prawda :D)
Obrazek
- niestety niewyraźnie
Obrazek
A to główna choinka ;)
Obrazek

A teraz trochę mniejszych ozdób:
- małe jabłka, zbierałam je jeszcze wczesną jesienią i tak leżały ze dwa miesiące w lodówce
Obrazek
- a te jabłka stoją w takiej oto butelce (nawet sie postarałam i zrobiłam świąteczną butelkę ;))
Obrazek Obrazek
- stroik ze stołu
Obrazek Obrazek
Grzegorz B

Post »

Alu, twórcza jesteś, ozdoby bardzo oryginalne ;:63

Wiesz, zauważyłem, że radziecka/rosyjska moda i nas nie ominęła :shock: , jeszcze nie tak dawno, takie lampki błąkały się w kartonie ;:218
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”