Szukamy dobrych śliwek w całym tego słowa znaczeniu.
Już znamy kilka sprawdzonych i ulubionych odmian pod kontem smaku i zdrowotności.
Nasz subiektywizm oceny smaku owoców może nieść pewne różnice ,ale ocena zdrowotności odmiany jest już bliższa konsensusu,albo śliwka jest zdrowa albo chorowita. Niektóre odmiany śliwek przy średniej odporności na wirusa szarki mogą się różnie zachowywać w otoczeniu które może sprzyjać lub nie aby zaistniał ten defekt.
Jest jednak światełko

w tunelu dla naszych polskich węgierek

.
Natura sama podaje przepis na zdrowie

Na ziemi sądeckiej jako centrum śliwkowym są pasjonaci którzy nie ustają w poszukiwaniu rozwiązania problemu.
Pan Stanisław Małek z Tęgoborzy koło Nowego Sącza jest jednym z ludzi,którzy odkopali zaginiony "Gral"
Pozyskał naturalny klonu śliwy węgierki polskiej,która nie ulega szarce.
Rozmawiałem z nim i z jego relacji wynika że śliwka jest wizualnie i smakowo identyczna z owocem matecznym, jednak bardziej soczysta. Do degustacji owoców zaprasza koło 10 sierpnia.
http://www.ogrodinfo.pl/drzewa-owocowe/ ... et-dwoma/2