Poinsecja,gwiazda betlejemska(Euphorbia)problemy
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Poinsecja,gwiazda betlejemska(Euphorbia)problemy
Moja ma taką samą kolorystykę, jak w chwili, gdy ją zakupiłem ;)
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Łukasz, możesz coś więcej napisać o warunkach uprawy, stanowisko temperatura? Zawsze obawiałem się tego, że w moich warunkach urośnie wyłysiały krzaczek.
A tu u Ciebie bez cięcia całkiem niezły egzemplarz.

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- ivonar
- Od: 25 lut 2016, o 01:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też poproszę. Kiedyś kupowałam na Święta . Później
wyrzucałam, bo umierała. Teraz, w sklepie, omijam z daleka. Mam inny wilczomlecz i odpukać dajemy radę.

Per aspera ad astra
Zakręcona na zielono - zapraszam
Zakręcona na zielono - zapraszam
Kupiłam wczoraj poinsecję - różową. Mam nadzieję, że uda mi się ją zatrzymać u siebie na dłużej. Przyznam, że nigdy wcześniej nie miałam tego kwiatka. Trochę poczytałam tu w wątku o uprawie, bo to co jest napisane w moich książkach znam prawie na pamięć - nawet o poinsecji. Nawet próbowałam w ubiegłym roku namówić teściową na "przykrywanie" poinsecji w celu przebarwienia liści, ale stwierdziła, że nie będzie cudować i później chyba ją wyrzuciła, bo jej u niej nie widzę. Ja spróbuję, bo widać super rezultaty u Was.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
A jak u niej z kolorami?
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Chwilowo zielona, ale pewnie jeszcze pod koniec zimy zakwitnie. Sama zakwita, spontanicznie.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Niedawno pisałam, że kupiłam poinsecję - poradźcie mi, czy powinnam ją przesadzić? Bo gubi liście - na razie tylko zielone, ale ze 3 listki przebarwione też odpadły - obawiam się, że była w sklepie przelana, bo od zakupu (1,5 tygodnia temu) jej nie podlewałam a ziemia jest wciąż wilgotna. Stoi w głębi pokoju (ok. 3 m od okna południowego i 2 m od zachodniego, w pokoju temp. ok.19-20 stopni).
- norbert76
Jak na takim stanowisku, daleko od okna ma przesychać podłoże? Nie mówiąc o tym, że ma za ciemno...
Postaw na parapecie, przesadza się po przekwitnięciu najlepiej wczesną wiosną. Do tego czasu powinna praktycznie na sucho przebywać w chłodnym pomieszczeniu.
Co i tak nie zmienia rzeczy, że może być przelana, proponuję wyciągnąć z doniczki i postawić na papierowym ręczniku, to powinno przyśpieszyć przesychanie podłoża.
Postaw na parapecie, przesadza się po przekwitnięciu najlepiej wczesną wiosną. Do tego czasu powinna praktycznie na sucho przebywać w chłodnym pomieszczeniu.
Co i tak nie zmienia rzeczy, że może być przelana, proponuję wyciągnąć z doniczki i postawić na papierowym ręczniku, to powinno przyśpieszyć przesychanie podłoża.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
To pewnie podłoże musiało być porządnie przelane, bo inne kwiaty (m.in. fiołki afrykańskie i grudniki - moje już kilkuletnie) kwitną bez zastrzeżeń w tym samym miejscu (po zawiązaniu pączków na parapecie zawsze je przestawiam w głąb pomieszczenia) a i podlewać je muszę co 4 dni - więc tu podłoże przesycha idealnie. Chyba, że ziemia w tej poinsecji jest jakaś dziwna? - chyba zaryzykuję i przesadzę ją jednak teraz w inne podłoże.
- norbert76
Euphorbia to inny gatunek, inne wymagania. Nie porównuj też roślin, które rosną kilka lat w tym samym miejscu do nowo zakupionej.
Ze swoją poinsencją mam ten sam problem, ale postawiłem ją tuż przy oknie balkonowym, czekam aż przekwitnie i pójdzie na zimowisko. Na wiosnę będę przesadzać.
Ze swoją poinsencją mam ten sam problem, ale postawiłem ją tuż przy oknie balkonowym, czekam aż przekwitnie i pójdzie na zimowisko. Na wiosnę będę przesadzać.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Pisząc o tych innych kwiatach miałam na myśli to, że w nich ziemia dobrze przesycha, bo dziwiłeś się: "jak na takim stanowisku, daleko od okna ma przesychać podłoże?" - te inne jakoś dobrze przesychają. Może rzeczywiście masz rację, że powinnam ją przesadzić dopiero jak po zrzuceniu liści trochę odpocznie, bo raczej nie ma szans, by teraz w najkrótsze dni w roku się zregenerowała i tak pewnie zrobię.
- norbert76
Zapomniałem dodać, że co innego właściwe w tym wypadku przepuszczalne podłoże, a co innego nienajlepsze podłoże produkcyjne. Ja bym na razie wyjął z tej doniczki, sprawdził stan korzeni. Jeśli jakieś będą pogniłe wtedy, wiadomo raczej lepiej przesadzić od razu, w innym wypadku po prostu przesuszyć podłoże i potem aż do wiosny delikatnie podlewać.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
A zaczęłaś wpierw od poczytania tego wątku?
PS. Przy okazji proszę o poprawną pisownię i używanie wszystkich polskich liter/mod.
PS. Przy okazji proszę o poprawną pisownię i używanie wszystkich polskich liter/mod.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta