tomek47 pisze:
onectica, na ilość i jakość korzeni na pewno ma wpływ podlewanie. Jeśli jest dużo mocnych korzeni to tylko na korzyść. Dlatego trzeba ostrożnie przesadzać, aby ich nie uszkodzić. Cebule ze zdrowymi i nieuszkodzonymi korzeniami lepiej kwitną, gdyż nie tracą zapasów na odbudowę korzeni
Roślina idzie w korzenie jeśli ma zbyt dużą doniczkę. Dlatego dla zwartnicy najlepsze są ciasne doniczki i nie głębokie - odległość cebuli od ścianek doniczki najlepiej gdy równa jest grubości kciuka. Od dna doniczki - więcej, ale tak do 10 cm.
Tomek, tu się z Tobą nie zgodzę i nie tylko ja, hippeastrum powinno być sadzone do większych doniczek, gdyż lubią przestrzeń. Przeczytaj to co napisał
sauromatum:
sauromatum pisze:[...] im więcej miejsca dla korzeni tym ich większy rozrost i rozwój całej rośliny. A im lepszy rozwój rośliny tym więcej liści, a i więcej liści tym więcej pędów kwiatowych

Wbrew dziwnej, zaczytanej gdzieś opinii, że zwartnice lubią ciasne doniczki powtarzam każdemu żeby cebule sadzić do dużych donic - wiem, że odwdzięczają się ładnym wzrostem i kwitnieniem a ciasne doniczki nie mają uzasadnienia przy tej roślinie. Dodatkowym atutem dużych donic jest to, że nie trzeba przesadzać cebuli co roku, może zimować w tej donicy i rosnąć w niej w kolejnym sezonie - i nawet jeśli miałaby 3 pędy kwiatowe po 6 kwiatów na pędzie to cebula się nie wywróci

Ponadto, jeśli hippeastrum chętnie wytwarza cebule przybyszowe, to sadząc do ciasnej doniczki uniemożliwiasz im rozwój. Nie każdy co roku wyjmuje z doniczki.
Hippeastrum wytwarza duży system korzeniowy, bo taka jest cecha tych roślin. Sam mam posadzone w obszerne doniczki, a te co rosną w gromadzie chcę rozsadzić do skrzynki balkonowej zachowując przynajmniej kilka cm różnicy od między każdą cebulą.