Na tegoroczną AWN wysłałam swoje najlepsze krzyżówki:
E01 Albenga x Megagroniasty F2 smaczny i ciekawie się rozszczepia.
Sprawdziłam już co kryje to pokolenie F2 wysiewając je do donic i trafiają się rozbudowane grona jak u Megagroniastego.
E02 Malinowy z XIX w. x Red Pear F2 bardzo dobry w smaku, intensywnie pomidorowy.
E04 Malinowe Serce Rumianki x Stara Babcina Malinówka F2 W smaku pomidorek słodszy od Malinowego Serca Rumianki i nie jest taki miękki.
E05 Red Pear x Megagroniasty F2 Smak zbliżony do Red Pear czyli bardzo mocno pomidorowy, lekki posmak Megagrona.
E06 Aurija x Megagroniasty F2 Smak i chrupkość przypomina Megagrona, ale jest większy i ma fajny kształt.

Mogą być z tego bardzo ciekawe rozszczepienia.
E09 Martha Steward USA x Stara Babcina Malinówka F2 Bardzo słodka i pomidorowa w smaku krzyżówka, skórka odchodzi bez parzenia. Pomidor bardzo plenny i łatwo wiąże.
E07 Faworyt x Aurija F2 Plenny, łatwo wiąże tak jak Faworyt, smak dość intensywny, wyważony słodko-kwaskowy.
Szczegółowe opisy moich krzyżówek zamieściłam tutaj:
viewtopic.php?f=42&t=103548
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Podzielę się jeszcze moim ciekawym odkryciem.
Jest to rozszczepienie Corazona, które ma bardzo ładne i regularne grona, a smak identyczny jak Corazon F1.
Pomidorki są drobniejsze. Ma szerokie zastosowanie bo mało tego, że jest pyszny to nadaje się: na sałatkę, na kanapkę, do suszenia (łatwo usuwa się z niego galaretkę i ma grube ścianki). Jest to naprawdę super smaczny pomidorek.
Obecnie jest to pokolenie F4, rozszczepił mi się tak w ubiegłym roku, a wysiany ponownie w tym powtórzył cechy.
Corazonik F4
Tu porównanie Corazona F1 do jego rozszczepienia.
Łatwo usunąć z niego galaretkę, wtedy nadaje się do suszenia. Smak ma jednak dużo lepszy od typowych pomidorów do suszenia.
W gruncie krzak był średniej wysokości ok 130 cm, w tunelu dużo wyższy -do sufitu.