Jestem właśnie w trakcie szukania takie niskiej doniczki dla sansewierii, ale niestety, albo są w sklepach typowe bonsajki, albo zwykłe donice lub osłonki... Zależy mi na glinianej, nie plastiku. Czy mogłabyś pokazać na zdjęciu swoją?aberracje pisze:A tak przy okazji zapytamSansewieria rozmnaża się przez odrosty kłączowe, czyli odpowiednia dla niej byłaby doniczka płaska i szeroka - dobrze myślę? Kupiłam w zeszłym tygodniu i nie wiem czy przesadzać już teraz, czy poczekać do lutego przynajmniej. Ona malutka jest, i ma rozmnóżki, boję się trochę ja dzielić i wyskubywać teraz podłoże produkcyjne
Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 2
- Arletta
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 paź 2017, o 12:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 2
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To teraz odetnij te brązowe liście i spróbuj nie podlewać wcale.mkarpinski pisze: (...)
Próbowałem podlewać więcej, próbowałem podlewać mniej.
(...)
Być może przelałeś.
Arletta!
Popatrz w Castoramie, Leroy i OBI. Czasem widuję takie jakby misy.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- raflezja
Odnośnie pytania Ivonar
Właśnie taki pokrój jak pokazała kasia_rom.
Nie będą inne, tylko zmieni się pokrój. Będa mieć takie własnie liście jak te, które kupiłaś, tylko "rozcapierzone na boki.norbert76 pisze:Zmartwię Ciebie, jak wypuszczą nowe odrosty to będą zupełnie inne, niż te ścięte dorosłe rośliny. Wrzucę później zdjęcie jak to u mnie wygląda.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wiem jak u was ale u mnie te brązowe liście same odpadają.
Też mi się tak zrobiło z jedną z sansewierii niedawno przyniesionych od rodziców.
I w sumie też nie wiem dlaczego, bo reszta nawet fajnie - maluszki poszły jak burza.
Też mi się tak zrobiło z jedną z sansewierii niedawno przyniesionych od rodziców.
I w sumie też nie wiem dlaczego, bo reszta nawet fajnie - maluszki poszły jak burza.
- raflezja
Tak, pojedyncze zaschniete i brązowe zawsze mogą się zdarzyć, choćby ze starości. Problem jest, gdy dużo ich brązowieje.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Chodziło mi, że będą po prostu inaczej wyglądać, odrost nie będzie w postaci rośliny matecznej, tzn. nie będzie to kolejna "pałka", tylko coś takiego jak pokazała Kasia - u mnie wygląda podobnie.raflezja pisze: Nie będą inne, tylko zmieni się pokrój. Będa mieć takie własnie liście jak te, które kupiłaś, tylko "rozcapierzone na boki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- raflezja
Tak, będą takie bardziej naturalne. Te ścięte i ukorzenione liście wyglądają...kosmicznie. 
Ale tak własnie się je ukorzenia.

Ale tak własnie się je ukorzenia.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje są młode, ale raz że przesadzone, dwa że zmieniłam im trochę tryb życia , a trzy że na powitanie dostały dawkę chemii. Ale w sumie tylko jedna tak podupadła i już widzę, że od środka wypuszcza ładne zielone liście , więc powinno być okraflezja pisze:Tak, pojedyncze zaschniete i brązowe zawsze mogą się zdarzyć, choćby ze starości. Problem jest, gdy dużo ich brązowieje.

- kasia_rom
- Od: 5 paź 2008, o 12:32
Jeśli mogę coś wtrącić na temat brązowiejących , odpadających liści , to mnie się nigdy coś takiego nie zdażyło , że naturalnie liście odpadają , a sansevierie laurentii i hahnii mam od wielu , wielu lat .
Jak dla mnie jest to niepokojący objaw gnicia , zapewne z powodu przelania , teraz jest niezbyt dobry okres dla roślin, trzeba uważać z podlewaniem , lepiej robić to oszczędnie , niż nalać do bólu .
Sama to widzę u siebie w większych donicach, że w niektórch ziemia długo przesycha .
Proponowała bym jednak wyjąć rośliny , oddzielić chore lub podgniłe , przesuszyć rośliny , nawet kilka dni i posadzić w suche podłoże .
Przesadzanie im nie zaszkodzi bardziej niż gdyby miały siedzieć w bardzo mokrej ziemi
Foxowa a jaką chemię rośliny dostały ?
A propos doniczek , takie misy ceramiczne jak na poniższym zdjęciu ta po prawej , kupuję w obi .
Natomiast podstawki - ceramiczne to można śmiało użyć na plastikowym parapecie , ale na drewnianym , na meblach czy podłodze to chyba tylko plastikowe - te są najpewniejsze
Albo można wykorzystać stare czy nieużywane talerze porcelanowe - one też są w 100% nieprzeciekające
( na poniższym zdjęciu pod lewą doniczką )

Jak dla mnie jest to niepokojący objaw gnicia , zapewne z powodu przelania , teraz jest niezbyt dobry okres dla roślin, trzeba uważać z podlewaniem , lepiej robić to oszczędnie , niż nalać do bólu .
Sama to widzę u siebie w większych donicach, że w niektórch ziemia długo przesycha .
Proponowała bym jednak wyjąć rośliny , oddzielić chore lub podgniłe , przesuszyć rośliny , nawet kilka dni i posadzić w suche podłoże .
Przesadzanie im nie zaszkodzi bardziej niż gdyby miały siedzieć w bardzo mokrej ziemi

Foxowa a jaką chemię rośliny dostały ?
A propos doniczek , takie misy ceramiczne jak na poniższym zdjęciu ta po prawej , kupuję w obi .
Natomiast podstawki - ceramiczne to można śmiało użyć na plastikowym parapecie , ale na drewnianym , na meblach czy podłodze to chyba tylko plastikowe - te są najpewniejsze

Albo można wykorzystać stare czy nieużywane talerze porcelanowe - one też są w 100% nieprzeciekające

Odnośnie niezdrowego wyglądu liści, to dostałem całą donicę pięknej ale i zaniedbanej Trifasciaty Robusty. Roślina i tak miała skończyć w śmietniku więc może u mnie wróci do formy
Jak sądzicie co mogło spowodować, że część liści, a w zasadzie to całych już rozet tak zżółkła ? Ja obstawiam, że to wina ciasnej donicy jak i zbyt ciężkiego i nieprzewiewnego podłoża.

Te liście był od początku gładkie, czy dopiero po zżółknięciu? Teraz to wygląda jak dwie różne odmiany, jedna gładka, jedna marmurkowa.
Co to jest to zielone w podłożu? To co wygląda jak mech
Co to jest to zielone w podłożu? To co wygląda jak mech
Ania
Sigma To na pewno jest jeden gatunek i chociaż może nie widać tego dobrze na zdjęciach to te zżółknięte liście też mają wzorek ale już zanikający. A co do tego mchu to nie mam pojęcia. Był tam już chyba od bardzo dawna
Mnie się wydawało na początku,że ktoś sobie dosadził pietruszke 

- kasia_rom
- Od: 5 paź 2008, o 12:32
Według mnie roślina od długiego czasu siedzi w za małej doniczce i przede wszystkim kupnym podłożu , które jej nie służy
To wygląda jak brak składników odżywczych .
Wyciagnij z doniczki , wydłub dokładnie to podłoże - dużo go tam nie ma , i ten mech , nawet kosztem utraty części korzonków
Porozdzielaj roślinę , oddziel te żółte , najgorzej wyglądające .
Zostaw na kilka dni do obeschnięcia ranek na korzeniach i kłączach i posadź w nowe podłoże - ziemia dla sukulentów +żwirek+keramzyt , na dno drenaż z keramzytu - wiele razy podłoże było tu omawiane .
Podłoże koniecznie suche .

To wygląda jak brak składników odżywczych .
Wyciagnij z doniczki , wydłub dokładnie to podłoże - dużo go tam nie ma , i ten mech , nawet kosztem utraty części korzonków

Porozdzielaj roślinę , oddziel te żółte , najgorzej wyglądające .
Zostaw na kilka dni do obeschnięcia ranek na korzeniach i kłączach i posadź w nowe podłoże - ziemia dla sukulentów +żwirek+keramzyt , na dno drenaż z keramzytu - wiele razy podłoże było tu omawiane .
Podłoże koniecznie suche .
-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15
Nawet zimą coś się zdecydowało zakwitnąć - roślina nabyta jako S.kirkii 'Friends', raczej to S.parva w formie wyprostowanej.

Przyrastająca sansewieria etiopska

B.

Przyrastająca sansewieria etiopska

B.