wanda7 pisze:Moja My Love zakwitła strasznie późno, choć sadzona była przecież jako jedna z pierwszych. Czy to rzeczywiście tak późna odmiana?
Wandziu wiele lat uprawiałam dalie i przewinęło się pewnie z 200 odmian ale nigdy nie zauważyłam aby któraś z odmian przez kilka sezonów była wyjątkowo wcześnie lub późno rozkwitająca. W sieci przeglądając strony o daliach nigdy nie trafiłam na wpis o terminach rozkwitania określonych odmian. Ferncliff Inspiration pięknie się prezentuje na tle liści w jesiennych barwach więc niech kwitnie póki mróz nie zważy jej liści. Ty masz koło domu więc nic się nie stanie bo w każdej chwili możesz wypaść ze szpadlem.
Miłej niedzieli
anida, vimen, Margo2, christinkrysia, dziękuję dziewczyny za wizyty i za to, że mi tak pięknie kibicujecie.
Pineland Princess to ostatnia odmiana dalijki, która zdążyła zakwitnąć w tym sezonie, choć nie miała czasu pokazać w pełni swojego piękna. Malutka, słaba kwiacinka, ale jest rozczulająca w swej niewinności. Oby tylko przetrwała zimę ta chudzinka.
Śliczne dalie , mało wymagające a tyle radosci dają swoim kwitnieniem i dzięki zdjęciom możemy póżniej je podziwiac
Widzać że masz miłość do tych kwiatów
Wandziu,gratuluję zakończenia sezonu daliowego.Będziesz miała jeszcze" zabawę" przez okres zimy.Należy kłącza kontrolować ,co jakiś czas.Zwróć szczególną uwagę na kłącza posiadające podłużne bulwki.One najszybciej tracą wodę i zasychają......to, z własnego doświadczenia.
Gratulacje Wandziu! Zakończyłaś pierwszy pełny udany sezon z daliami! Cieszy mnie to niezmiernie, ze je pokochałaś! jak widzisz żadnych z nimi problemów, tylko ta zabawa z wykopkami! Byle do wiosny!
Miłka! Ta dalia nie zdążyła zakwitnąć, czego się zresztą spodziewałam, bo była sadzona bardzo późno. Zdążyła jedynie wykształcić pączki. Ale karpka ładnie przyrosla i mam nadzieję, że przetrwa w dobrym stanie do wiosny.
Idzie nowy sezon.Co prawda powoli, ale do przodu. W tym roku oprócz sadzenia tradycyjnych karp daliowych chcę spróbować z wysiewem, bo czytam, że to się całkiem nieźle udaje.
I mam już takie nasionka
Przygotuj sobie Wandziu dużo miejsca Nasiona dalii mają bardzo dobrą kiełkowalność, a w torebkach jest dużo nasion, więc tymi dwoma torebkami ze 200 m2 dasz radę obsadzić Są jeszcze w sprzedaży kaktusowe, pomponowe, półpełne - jednego roku też tak zaszalałam. Ale warto, bo trafiają się naprawdę perełki.
Ja w ubiegłym roku siałam kaktusowe i zakwitły wcześniej niż większość z karp a były dość ciekawe kolory i zbudowały ładne karpy.
Ja poluję na nasionka anemonowych, ale nigdzie nie spotkałam.Zastanawiam się nad kołnierzykowymi, bo też są bardzo ładne.
Pozdrawiam!Izabela Moja działka pod koniec sezonu 2017,2018 ,2019