Tunel foliowy z aukcji ...

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Zbyszek T
200p
200p
Od: 22 wrz 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tunel foliowy z aukcji ...

Post »

Mam pytanie...

Co robicie z tunelami w czasie urlopu?

Trzeba je regularnie podlewać? Czy np. 2 tygodnie "samopas" tunel zostaje...

To mnie głównie jeszcze blokuje przez zakupem lub budową...
kaszmirka
50p
50p
Od: 8 sty 2014, o 10:58

Post »

Ja tunel podlewam raz w tygodniu. Pod koniec sezonu raz na 2 tygodnie i pomidorom to pasowało. Jeszcze zależy jaka tam jest ziemia.
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2015, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Klucze do furtki zostawiasz sąsiadom którzy włączą pompę głębinową i wleją trochę wody do tunelu, w zamian mogą wziąć sobie wziąć dowolną ilość dojrzałych pomidorów. Oczywiście opiera się to tylko na podlewaniu reszta to samopas.
Mój najdłuższy wyjazd i pozostawienie tunelu na samopas (+ podlewanie sąsiadów) to 1miesiąc od 20 czerwca. Po przyjeździe generalnie wszystko ok pomidory ładne 0 strat ale ilość liści, wiki do karczowania masakryczna.

Wietrzenie to kolejny temat generalnie zostawiam zawsze tunele otwarte na oścież, większy wiatr może co prawda dokonać szkód ale lepsze to niż ugotowanie pomidorów na krzakach.
ands
100p
100p
Od: 4 kwie 2015, o 19:41

Post »

Pewnie znaczenie ma też w jakim okresie wegetacji miałby być ten urlop no i jak długi miałby być.
Podlewanie to najmniejszy problem, nawet system nawadniania kropelkowego łatwo i tanio można zrobić.
Co do wilków to kilka dni i jest co usuwać, a po miesiącu to ciężko mi sobie wyobrazić - musiało być bujnie.
Własna folia to same plusy - nawet z urlopem przy odrobinie chęci i wyobraźni idzie pogodzić.
Pozdrawiam serdecznie, Andrzej
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ands pisze:Co do wilków to kilka dni i jest co usuwać, a po miesiącu to ciężko mi sobie wyobrazić - musiało być bujnie.
Oj nie zapomnę tego długo, wróciliśmy z rodziną z Włoch jechałem całą noc, na 10 byłem w domu pierwsze co zaglądam do tunelu masakra to mało powiedziane. Był piękny słoneczny dzień w tunelu upał a ja w samych majtkach z nożem dzielnie walczyłem 10 minutowe wejście do tunelu później 10 minut przerwy poza tunelem. Nie życzę najgorszemu wrogowi tego co ja tam przeżywałem, teraz mądrzejszy o doświadczenia mam 2 tunele i apetyt na 3:) Jednak urlopu nie planuje
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jak ogrzać mały tunel foliowy

Post »

Witam :wit
Nie wiem czy mogę tu zadać to pytanie,ale je tu napiszę ;:224
Mam mały "tunel" foliowy,jest na prawdę mały-tak ok.3,5m na 4m(chyba),ale mi to wystarcza,gdyż trochę roślin mam też zasadzonych w gruncie ;:108 No więc mam pytanie,które brzmi:Jak ogrzać mały tunel foliowy :?: Oczywiście mówię tu o czasie od ok.25 marca,no może początku kwietnia :? Myślałem o wkładach do zniczy,ale nie wiem czy nie spali mi to folii ;:202
Pozdrawiam :uszy
****************************************************************************************************************
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Jak ogrzać mały tunel foliowy

Post »

--julian-- pisze:Jak ogrzać mały tunel foliowy :?:
Wszystko zależy od temperatury przy powiedzmy -2 do -4*C dasz sobie radę wkładami, powyżej tej temperatury jakaś farelka lub klimatyzacja przenośna z funkcją grzania.
Można starać się też zapobiegać np. folia bąbelkowa na wysokość 1m z każdej strony, podwójna warstwa folii. Tylko pomyśl sobie jak było w ubiegłym sezonie kiedy jeszcze w połowie maja były ostre przymrozki, ile zniczy spalisz ile prądu zużyjesz na dogrzewanie roślin.
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W zeszłym sezonie były przymrozki w połowie maja :?: Jakoś sobie nie przypominam :wink: Przecież nic mi nie zmarzło,a miałem różne rozsady w tunelu i tylko pod włókniną ;:108 Ale może...
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O ogrzewaniu tunelu masz oddzielny wątek i tam pewnie znajdziesz dodatkowe inormacje.
hannibal67
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 mar 2018, o 19:41

Post »

Witam !
Jestem tutaj całkowicie nowy, to mój pierwszy sezon pomidorowy i pierwszy przymiarki do kupna tunelu, mam dylemat pomiędzy dwoma markami, nazw firm chyba nie można wymieniać więc ogranicze się do dwóch fotek, proszę was o głosowanie który tunel ze względu na konstrukcje byście wybrali.

1. Mysłowice https://www.fotosik.pl/zdjecie/164f5c44468bf8f9

2. Rzeszów https://www.fotosik.pl/zdjecie/b28ed470129f134b

1. To mocna konstrukcja na YT można znaleźć test kiedy jest poddawany podmuchom wiatru z szybkością 200km/h, o ile wierzyć że taka szybkość wystąpiła. Wadą jest to że kształt może powodować jakiś dyskomfort w poruszaniu się przy dodatkowych podporach. Kształ całego tunelu- nie wiem czy przeszkadza to przy rosnących wysoko pomidorach ?
2. Tratycyjna najcześciej spotykana konstrukcja.
obie konstrukcje to pcv, 18m2.
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam konstrukcję z 2 zdjęcia godna polecenia, jednak jeśli miałbym wskazać wady to;
przy ścianach musimy posadzić niższe odmiany roślin np. pomidory samo kończące, a jeszcze lepiej papryki. Normalne pomidory będą dotykały folii i będą odparzały liście.
Konstrukcja całoroczna boki folii wkopana na prawie 45 cm w ziemię, + zagięte pręty zbrojeniowe powbijane przy plastikowych rurkach długości około 60 cm wiem że żaden wiatr tego nie ruszy.

Pierwsze zdjęcie tunel wydaje się być OK można sadzić przy samych ścianach, jednak pionowe ściany mogą być bardzo podatne na wiatr.
hannibal67
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

1.- podczas tego testu wydaje się być solidna, trzeba wpisać w YT '' Test tunelu foliowego PTF POLSKA - symulacja wichury '' .
Martwi mnie to że wewnatrz tunelu są profile, czy ony nie będą przeskadzać w poruszaniu się itp. ?

Obrazek
hannibal67
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ciekawy wpis w instrukcji montarzu modelu z rzeszowa znalazlem: 5. W celu zabezpieczenia tunelu przed trudnymi warunkami atmosferycznymi należy dodatkowo we własnym zakresie wzmocnić tunel wbijając wewnątrz tunelu metalowe lub drewniane tyczki i przymocować je do pałąków.
W tunelu z myslowic takie tyczki już istnieją, więc fabryczna konstrukcja z mysłowic jest chyba stabilniejsza ?
1. Mysłowice Obrazek Obrazek
2. Rzeszów Obrazek
Awatar użytkownika
majmaj
200p
200p
Od: 20 kwie 2017, o 19:02

Post »

Hej.
Na przyszły sezon planuje zakup tunelu.

Czy ktoś posiada konstrukcje od formy PTF?
Badanie gleby 2019:

pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
atomowy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lut 2019, o 10:49

Post »

Witam, czy ktos uzywa tunelu foliowego ze zdjecia nr2? Stoje przed wyborem i rowniez waham sie miedzy tymi dwoma. Lub ewentualnie zrobie sam z drewna jeśli opinie na ich temat nie beda zbyt dobre.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”