Idzie zima ...cz.37

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Idzie zima ...cz.37

Post »

Marysiu zaglądam i co widzę ... jesteś kolekcjonerką powojników :shock: nie wiedziałam, że masz ich tak wiele, Pięknie się prezentują tak w jednym miejscu na fotkach, bo ogród dekorują w rożnych miejscach... mam dwa z tym, że to młodziaki i jeden jeszcze nie kwitł, a drugi to Powojnik wirginijski ... jak się zadomowią to będę z kolejnymi się zaprzyjaźniać :lol: a ciebie pytać o radę ;:168 Pogodnej aury, i pogody ducha na kolejną część ;:196
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam serdecznie w nowej części wątku!

Za oknem szaro to więcej czasu spędzamy w domu, a zatem i na FO więcej czasu :D

Kasiu róża rambler Marie Viaud zaskoczyła nie tylko gości :D ale i mnie w tym roku! Kwitnie u mnie już parę lat ale to co pokazała w tym roku było takim zaskoczeniem, że nie mogłam przejść przez ogród żeby się nie zatrzymać i podziwiać jej :D Ogrody mają to do siebie, że nieustająco się zmieniają, bo przecież obsadzamy je tak żeby kwitło coś cały czas. Dziękuję za miłe słowa i za odwiedziny ;:168

Agnieszko gdyby wszystkie powojniki chciały u mnie rosnąć pewnie byłoby ich dwa razy więcej, a w przyszłym sezonie będę z niecierpliwością czekać na kwitnienie Pary Prezydenckiej nowości tegorocznej i to nie tylko u mnie, ale i tego sezonu. Róża często gościła w moim poprzednim wątku w lecie, bo była cudowna, ale wtedy większość siedziała z nosem we własnych grządkach ;:306 dlatego dobrym zwyczajem jest pokazywanie zimą ogrodu niejako od nowa ;:168

Aniu Marie Viaud nigdy nie okrywałam....bo i jak? ona ma bardzo długie pędy, a podobno dorastają do 10 m. W pierwszy roku dostała trochę ziemi na nóżki, a potem wręcz zapominałam bo rośnie w trudnodostępnym miejscu. U stóp rośnie czosnek niedźwiedzi, to może on sprawia że róża jest taka? W tym roku powsadzałam pierwszy raz patyczki do doniczki i zobaczymy czy będzie równie łatwo się ukorzeniać :wink:
Przy naszej różnorodności w ogrodach zawsze coś w sezonie zaskoczy, bo każda roślina ma inne wymagania ;:168

Julciu masz rację smutno! tym bardziej, że te sezony ogrodnicze coraz szybciej jakoś biegną.
Spróbuję moje kapusty przyrządzać tej zimy podobnie jak jarmuż i może nie będzie konieczne siać kolejnej rośliny z tej rodziny. Plony tak jak rośliny też są odbiciem pogody, u mnie pogoda była trochę inna więc ogórki i dyniowate marnie wypadły, ale za to na czosnek nie narzekam. Pomidory jem nawet teraz ze śniadaniem ale już niedługo będę się nimi cieszyć w stanie świeżym.
Dziękuję ;:168 uważam, bo na błotku i kaczych śladach jeździ się niespodziewanie ;:306

Mariuszu ja też trochę zaniedbałam wpisy, ale staram się wiedzieć co kwitnie w ulubionych ogrodach :D W Twoim śledzę zmiany i czasem staram się wyrażać zachwyt ;:168

Justynko kojarzymy ładne rzeczy na ogół z tym co lubimy :D Lilie w tym roku jedne ładnie kwitły ale wiele mnie zawiodło. Jedna stworzona grządka dla lilii kupionych jesienią i posadzonych w pojemnikach w ogóle nie zakwitło ;:145 Żadna to znaczy, że cebule były do kitu co było powodem że żadnej cebuli jesienią nie dokupiłam.
Zobaczymy jaka będzie zima i jak szybko wiosna przyjdzie ale wyczekiwanie na pewno czuć będzie na FO ;:168

Irenko jak miło że jesteś i to o nietypowej dla Ciebie porze :D Mam nadzieję, że wszystko już dobrze ze zdrówkiem ;:196

Ewuniu padło słowo kolekcjonerka i natychmiast zaczęłam się zastanawiać czy ja coś naprawdę kolekcjonuję w całym tego słowa znaczeniu :D Jestem zodiakalnym Bliźniakiem i nie zatrzymuję się za długo nad jedną sprawą zatem kolekcjoner ze mnie żaden. Mam i to i to i to ;:306 Ewuniu najbardziej lubię rośliny nieduże i nietypowe... tak to ujmę. Chyba jeszcze dwóch powojników nie pokazałam, ale jak znajdę zdjęcia to uzupełnię, tym bardziej że jeden zakwitł po trzech latach zastanawiania się! Bardzo dziękuję za optymistyczne życzenia ;:168

Róża jak piękna dziewczyna ma mnóstwo zdjęć i mogę nimi zaspokoić Wasze zachwyty!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję za odwiedziny wiejskiego i zapraszam życzą miłego dnia!
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Ponowię jeszcze raz zachwyty nad Twoją imienniczką. PRZEPIĘKNA ta Marie Viaud ;:167 ;:167 ;:167 Dzięki różnym ujęciom ;:177 można poznać ją teraz w całej okazałości. ;:215
(Już wiem, co znajdzie się na mojej wiosennej liście zakupowej. :wink:)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiu to teraz wada Maryśki :;230 kwitnie tylko raz! Ja swoją kupiłam u Stark.. Puszczona przy ogrodzeniu po paru latach zachwyci tylko musi mieć słońce. Moja pewnie, jak nic złego się nie stanie jeszcze podrośnie skoro ma osiągnąć 10 m ;:oj Dobrego dnia! :wit
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

No cóż, jakoś chyba będę musiała zaakceptować tą jej wadę, bo tak mnie oczarowała, że już wymyśliłam, gdzie będzie miała swoją miejscówkę. :lol:
10m??? ;:oj Chyba musze jej nową miejscówke wymyślić. ;:218
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Marysiu róza mnie zachwyciła ;:167 ;:173
Pozdrawiam Alicja
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, zaserwowałaś nam ogromną porcję kolorów lata i jesieni ;:138 , podczas gdy w ogrodach, na działkach czy choćby miejskich skwerach coraz to smutniej. ;:131 Żal ściska ;:167 i rodzi się tęsknota za minionym oraz niecierpliwość w oczekiwaniu na kolejne letnie klimaty. ;:108
Masz niesamowitą ilość powojników i wszystkie tak ładnie kwitnące! ;:63 ;:63
Zresztą Twój ogród w ogóle obfituje w różnorodność roślinną, ;:333 a wszystko pięknie kwitnie! ;:303 ;:303

Bogate i barwne wprowadzenie do wątku, każdego, kto tu zajrzał, zmobilizuje do kolejnych odwiedzin. ;:108
Ja na pewno będę częstym gościem. :tan

Niech Ci się darzy w Twoim - jak go nazywasz - "Szaliczku". ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Witam Marysiu w nowej części. :wit Nie podoba mi się tylko tytuł :wink: no ale to raczej stwierdziłaś namacalny fakt :lol: To nieuchronne.Niebawem będzie kolejny wątek, w którym razem powitamy wiosnę. ;:333 A róża fioletowa przepiękna. Czy ona pachnie?
Piękny pomidorek, aż zapachniał z daleka.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu Nie byłabym sobą gdybym nie poczytała coś o Twojej prześlicznej pannie Marie Viaud i dowiedziałam się, że ma siostrę niemal bliźniaczkę Violette, a obydwie pochodzą od Veilchenblau .... kurcze jaki ten internet mądry ;:306 Ale jakby mi je pokazali na zdjęciu ( a i w naturze) to z pewnością bym nie odróżniła :oops: ... A przy okazji też dowiedziałam się o mojej Lykkefund, że też ma bliźniaczkę o imieniu Semiplena, a różnią je tylko posiadane kolce Lykkefund nie ma, a ta druga ma co prawda niewiele, ale ma ... i jeszcze kolor pączków. Lykkefunda zabarwione są różowawo, podczas gdy u Semipleny żółte.

Obrazek Obrazek

I właśnie dlatego róża ma mi się podobać, a nie koniecznie muszę wiedzieć jak się nazywa ;:173
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiu i ja sobie nie bardzo wyobrażam te 10 m, ale moja po chyba 5 latach ma baty dochodzące pewnie do 5 m. Na szczęście do tej pory nie wymarzły więc są w pełnej krasie :D Nie wiem czy pamiętasz rośnie nad skalniakiem.

Alu warta jest grzechu :D

Lucynko ;:4 zawsze we wstępie zawieramy co według nas zasługuje na uwagę i tak mi jakoś wyszło :D
Przed nami szary okres, ale jak spadnie śnieg i będzie piękna biała zima to na pewno ją zaakceptujemy, a jak jeszcze w marcu wybuchnie wiosna to nic tylko marzyć o takiej zimie :D
Powojniki i mnie zachwycają, ale miałam problem z ich pielęgnacją i może teraz uda się je zatrzymać w ogrodzie.
Nazwę szaliczek wymyśliła Jagoda Jagis, bo ja gorzej ochrzciłam swój ogród Pas startowy i mimo że była tez wstążeczka to jednak szaliczek brzmi najsympatyczniej :D
Bardzo dziękuję, że towarzyszysz mi cały czas i tyle ciepłych słów zostawiasz w moim wątku ;:196

Witaj Małgosiu tytuł to takie oswajanie się z tym co nas czeka ;:306 Na wiosnę będziemy czekać niecierpliwie umilając sobie czas minionym sezonem na zdjęciach, planując i siejąc. Pachnie bardzo delikatnie! TO mój największy w tym sezonie pomidorek ;:168

Ewciu prawdę prawisz! a ja mam od Darii Veilchenblau, od Marty Semiplenę a również kupiłam sobie Lykkefund. Jak widzisz mam sporo róż niekłopotliwych, ale nie powtarzających kwitnienia.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Melduję się w kolejnej części :wit dobrze że nie zamykasz wątku na zimę ;:108 przyjemnie się ogląda i czyta takie podsumowanie sezonu, nawet jeśli do najlepszych nie należał ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

I ja przyszłam się przywitać w nowym wątku żeby Cię nie zgubić ;:196 Super podsumowanie .
Marysiu przepiękna ta róża - mówisz że 10 metrów może urosnąć toż to kolos i na drzewo można ją puścić :D
Powojniki też cudne ;:138 ;:138 i jaka kolekcja . Wspominałyście o brukselce - u mnie dwie się wysiały same i rosną , mają sporo kuleczek ale je można nawet zimą zrywać .
Serdecznie pozdrawiam i słoneczka na jutro życzę ;:168 ;:196
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

No więc pójdzie ona na moją listę ;) Teraz zastanawiam się czym się ogrodzić???-chodzi mi o zielone - świerki, tuje, drzewa, mieszane? - podpowiedź proszę.
Pozdrawiam - Justyna
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

:wit Tytuł mnie zmroził, ale piękny, letni wstęp zrównoważył wrażenie :wink:
Jestem cały czas, choć przeważnie w tle ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam!
Chciałam i mam! Solidny przymrozek i tafla lodu na zbiornikach z wodą. Jeszcze na szczęście wystarczyło ja rozbić i nie trzeba latać z wrzątkiem :D Słońce wzeszło rano, ale szybko wchłoną je kożuch chmur.

Wandziu byłoby bardzo smutno jak zamknęlibyśmy wątki! Często w sezonie nie mamy zbyt wiele czasu i teraz możemy napisać coś więcej o roślinach, swoich spostrzeżeniach, doświadczeniach :D

Tereniu serdecznie Cię witam! ;:196 Towarzyszymy sobie w ogrodowaniu od lat więc niech to dalej trwa :D Różę można różnie kształtować, moja rośnie koło wierzby pogiętej, którą muszę ostro ciąć, a pędy róży są dość sztywne i trzeba byłoby je pewnie początkowo wiązać. Ja ją wiążę do ogrodzenia.
Do tej pory nie wysiewały mi się kapustne, ale teraz wysiewa się kapusta syberyjska.
Pozdrawiam i zapraszam Cię serdecznie Tereniu ;:196

Justynko ogrodzić ogród na pewno trzeba, najlepiej ogrodzeniem, choćby siatką, a co do roślin to większość wie, że iglaki lubię w lesie i w miejscach wiecznego spoczynku. Co prawda los obdarzył mnie kilkoma i rosną, ale ku mojej udręce, bo nie ja je sadziłam i wyrosły ogromne. Modrzewie rosły indywidualnie to wycięłam, a reszta na wąskiej działce i nie ma jak ich się pozbyć, a głównie pożerają słońce i składniki z gleby....takie jest moje zdanie. Poradzę jedno! sama wybierz (rzcie) według własnego gustu i poczytaj jakie rosną duże i ile miejsca potrzebują (korzenie). Wszystko wymaga cięcia, a zarazem pracy fizycznej :D

Iwonko widzisz do czego doprowadziłam ;:196 mróz w całym tego słowa znaczeniu :D

Wczoraj

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

w nowej części nie może zabraknąć nieba ;:3
Obrazek

Trzymajcie się cieplutko, bo idzie czas dokładania coraz to nowych warstw odzieży ;:4
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”