Róże, hortensje i dalie pod dębowym okapem. 18

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Róże, hortensje i dalie pod dębowym okapem. 18

Post »

To sporo masz dalii ;:oj i chyba dość dużo różowych - z tych ostatnio pokazanych hitem jest dla mnie Marble Ball, ale to dlatego, że lubię ciapate kwiaty ;:224 a piękne były wszystkie ;:167
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziagos, miałaś aż kilka worków karp ;:oj Toż to ogromna kolekcja. Że też ja o tym nie wiedziałam. Muszę w takim razie dokładnie przejrzeć Twoje wątki.
Mój ogród też pęka w szwach i także nie kupuyję już nic nowego... poza daliami. ;:173

Pulpa, mnie już po prostu nic nie wpada w oko. Eksperymentowałam z rozmaitymi roślinami, część się nie sprawdziła, część wymarzła. Po obserwacjach teraz już wiem, na co mogę u siebie liczyć. Lata pracy :;230 No i sił coraz mniej, jak sama piszesz. Stan obecny ogrodu mi odpowiada i w zasadzie muszę tylko dbać, by go utrzymać, a już samo to wymaga dużo energii. Sama dobrze wiesz, jak to jest mieć ogródek na piasku i pod dużymi drzewami. Uprzątnięcie opadłych liści to koszmar, a z roku na rok robi się ich coraz więcej.

Margo, to musiała być jakaś solidna, wykarmiona dalia. Zresztą u Ciebie wszystko rośnie lepiej niż u mnie. Chyba ziemia lepsza.

ewelkacha, lubię fiolety, róże i biele, ale jakoś od niedawna ciągnie mnie też do słonecznych kolorów. Może to przez tą mokrą szarą jesień.

isia60, witamy na forum. Z Twojego opisu wynika, że dobrze by było gdybyś założyła własny wątek i pokazała swoje rabaty. Tym bardziej że serce ciągnie Cię ku daliom, które z przyjemnością bym obejrzała. Poczytaj sobie forumowy dział Tutoriale, a tam znajdziesz wszystkie potrzebne informacje dotyczące poruszania się po forum. I nie zrażaj się, bo z czasem te zasady są naprawdę łatwe do ogarnięcia.

Bluberry, i wyobraź sobie, że ta moja Marble Ball wynikła z pomyłki! A z kolei ta, która w zamówieniu miała być Marble także okazała się piękna.

Właściwie to jjuż nie ma co pokazywać. Wszystko takie szare i brązowe. W sumie to w rzeczywistosci więcej jest kolorów, ale mój aparat robi takie jakieś smętne te zdjęcia.
Obrazek

Tawuła cała żółta. Dobrze, że jeszcze zdążyłam ją na czas przyciąć. Teraz wpadają w nią dębowe liście, wiosną trzeba będzie wyciągać ze środka ręką.
Obrazek

Berberysy kolorowe
Obrazek

Azalie się przebarwiły
Obrazek

Żurawki ładne, ale za nimi widać, jak bukszpany obsypane paskudnym grzybem. Nie wiadomo, czy się odrodzą. A takie były zieloniutkie. Ten grzyb to po raz pierwszy odkąd mam te bukszpany, czyli od wielu, wielu lat. Podobno w całym kraju takie spustoszenia w tym sezonie.
Obrazek

Najostatniejsza różyczka. Maleńka, ale cieszy. ;:167
Obrazek

Proso ma złoty kolor.
Obrazek

Modrzew europejski ma na razie żółtą grzywę, ale zaraz się pewnie obsypie i z dnia na dzień stanie się łysą pałą. :;230
Obrazek
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Wandziu, potwierdzam tegoroczne spustoszenie grzybowe w bukszpanach. U mnie nie wszystkie padły jego ofiarą - głównie kule i kostki. Te w donicach, pod dachem - nietknięte. Mam zamiar w przyszłym roku potraktować je chemią, począwszy od wiosny.
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Trawy wyglądają pięknie o takiej prze roku ;:138 Takie przemyślenia są dobre, z upływem czasu człowiek wie co i ile lub jakie chce mieć - ja również ;:108 Wielkie drzewa niestety mają liście :;230 a z tym o tej porze ogrom pracy. Również będę się z tym mierzyć, bo zamierzam parę drzew nasadzić ;:108
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Twoje trawy są niesamowite ;:63 , u mnie dopiero kilka jest widocznych.
Ogród masz w kolorach, tylko bardziej stonowanych. Wiem, że przy tej szarości, szukamy ostrzejszych barw, żeby nabrać energii, ale z tym może być trudniej ;:7 . Sama nie wiem, co by tu zrobić, żeby nie wpaść w nostalgię ;:131 . Może wyjechać, choćby na trochę np. do Egiptu, gdzie teraz jest + 30*C? ;:173 . Moje koleżanki jadą tam pod koniec roku. Chcą się 'zresetować' :roll: . Dla mnie za gorąco ;:174 .
;:196
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Wandziu
Piękne portrety dali, sporo na prawdę w moim guście :D
Zobaczysz, jak po latach porosną karpy i będziesz mieć worki i kartony do przechowywania.
Mam taką małą uwagę co do trzymania w garażu karp - moment nieuwagi, jedna mroźniejsza noc i nawet dobrze zapakowane zmarzną.
Moje się męczą w dość ciepłej blokowej piwnicy, ale nigdy tam nie zmarzną.
Ogród Twój wygląda cały czas interesująco i barwnie.
Właśnie tak się powinno go urządzać, żeby był atrakcyjny nawet bez kwiatów i liści.
To prawdziwa sztuka :D
Współczuję choroby bukszpaników, bardzo je lubię, moje na razie odpukać zdrowe.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wandziu, wcale mnie nie dziwi, że dla dalii można stracić głowę. Jest tyle pięknych odmian, kolorów, kształtów kwiatów, że trudno wybrać tę najpiękniejszą. A im dłużej i więcej się ogląda, tym więcej chciałoby się mieć u siebie ;:108 Do Twojego ogrodu wtargnęły z siłą huraganu, ale bardzo tam pasują i pięknie się wtapiają w krajobraz ;:215
Dzisiaj właśnie wykopałam ostatnie kilka sztuk i mam nadzieję, że na zimnym strychu dobrze zniosą zimę ;:218 Mam kilka ulubionych i nie chciałabym ich stracić. Większość wiosną posadzę w donicach i mam nadzieję, że zechcą ładnie rosnąć.
A jakie są Twoje doświadczenia z daliami rosnącymi w donicach?
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Moje dalie zachowały się w tym roku nietypowo i żadna, mimo ciągłych opadów deszczu nie wymagała podpierania ;:138 Co prawda wysokie mam tylko dwie, reszta średnie i małe. Ale piszesz o podpieraniu i niskich krzaczków. To chyba jednak zależy od gatunku, moje niskie nigdy nie wymagały podpierania, a mam je już kilka lat. Pracy przy wykopywaniu dalii nie zazdroszczę, ale taki efekt jaki miałaś w tym roku, wynagrodzi wszelkie starania. Swoje karpy przechowuję w słabo ogrzewanym pomieszczeniu, leżą sobie w kartonie zasypane niekwaśnym torfem. Ze dwa razy w trakcie przechowywania są skrapiane wodą, żeby nie wyschły na wiór. Trzymam kciuki za Twoje dalie :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jeśli chodzi o bukszpany to prawdopodobnie wynik pogody.
Przynajmniej ja mam taką teorię. Cięcia i pogody
Ja swoich w tym roku nie zdązyłam obciąć. Może dzięki temu ocalały?
Podobno żeby ciąc bukszpany, musi być sucho i ciepło
A w tym roku pogoda byla nader deszczowa i prawdopodobnie patogen dostał się do środka
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Wandziu
Bardzo podoba mi się Twój ogród! Lubię takie klimaty :)
Dodatki..biżuteria ogrodowa...REWELACYJNA!!!!! Będę odgapiać :)
Sita
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lis 2016, o 10:02

Post »

Jestem takim skryto-czytaczem ale czasami muszę napisać - pięknie ;:333
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Wandziu :wit . Bardzo dobrze, że ciągnie Cię do słonecznych kolorów ;:108 . Ja też lubię fiolety, biel i róże ale może kiedyś tak jak Ty polubię jakieś inne słoneczne barwy ;:224 . Jest nadzieja ;:215 . Jesienny ogród ma swój urok i w Twoim wydaniu jest piękny. Pozdrawiam i słonecznych dni życzę :wit .
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

AnaAn, bardzo Ci dziękuję za odwiedziny. Wiesz, że Twój ogród należy do moich ulubionych, żałuję więc, że ostatnio tak niewiele go pokazujesz. Jeśli chodzi o tegoroczne bukszpany, nadal pozostaje dla mnie zagadką dlaczego grzyb osiadł na cześci z nich, podczas gdy inne są nietknięte. Podobnie zresztą jak u Ciebie. Wyczytałam w niejednym miejscu, że najlepiej zachowały się sadzonki robione włąsnoręcznie. Też mam ich kilka i faktycznie są zdrowe. Ja również zrobię wiosną oprysk moim bukszpanom, zastosuję Topsin. W zasadzie na kilkadziesiąt bukszpanów tylko dwa są prawie łyse i ich już chyba się nie da uratować, więc je po prostu wyrzucę. Reszta, mam nadzieję, że się odbuduje. I mam także nadzieję, że w przyszłym roku ten grzyb się u nas już nie pojawi.

duju, trawy nadają ogrodom lekkości i są bardzo łatwe w uprawie. Właściwie nie wymagają pielęgnacji. Jednak niektóre gatunki wymarzają w ostrzejszych klimatach, a ja mieszkam właśnie w takim rejonie. Moje ulubienice - rozplenice - nie lubią moich piasków i mojego klimatu i muszę się z tym pogodzić. Ale miskanty, z wyjątkiem nielicznych odmian, chwalą sobie moją ziemię i rosną już od kilku lat, przyrastając corocznie w coraz większą kępę. Masz rację, Justynko, że zamierzasz posadzić u siebie duże drzewa. Według mnie są one w ogrodzie koniecznością.

Pulpa, na nostalgię Aniu świetnie pomagają zakupy. Ja na ten przykład jeżdżę sobie do pobliskiej galerii handlowej. Nawet jeśli nic nie kupię, to wypiję kawę z ciasteczkiem, na ludzi popatrzę, pooglądam ciuchy io inne dobiazgi. I od razu nabieram ochoty do życia. Natomiast do Egiptu w żadnym razie bym nie pojechała. Świat nie jest już taki jak kiedyś.

pelagia72, a wiesz, że ja tak bardzo polubiłam dalie, że teraz naprawdę trudno mi powiedzieć, jakie są w moim guście, bo podobają mi się zarówno różne kolory, jak i rozmaite kształy kwiatów. W mijającym sezonie wybierałam określoną tonację (różowe, fioletowe, białe), ale w przyszłym roku skłaniam się ku barwom słonecznym.
Dziękuję za słowo ostrzeżenia w temacie przechowywania karp. Garaż mam nieogrzewany, ale temperatura utrzymuje się w zimie na poziomie kilku stopni. Tylko raz w czasie kilkunastu lat było tam poniżej zera. Zamarzła wtedy nawet woda w rurach. No ale są to rzadkie sytuacje. Gdyby się to powtórzyło, cóż... trzeba będzie zacząć z daliami od nowa.

Dorotka350, dalie w donicach rosły u mnie całkiem dobrze. Mo,żna je porozstawiać w ogrodzie w dowolnych miejscach, a potem przenosić w razie potrzeby. Poza tym ślimaki mają utrudniony dostęp do dalii, choć także czasem można je znaleźć pod liśćmi. Dorotko, donice muszą być jednak duże. Karpa na początku jest mała i wydaje się, że ma w donicy dużo miejsca, ale potem się okazuje, że z czasem potrafi wypełnić całą donicę, chociaż nie zawsze. Z mojego doświadczenia wynika, że donica musi mieć co najmniej 12 litrów. No chyba że masz malutką karpkę - takiej wystarczy 7 litrów albo mniej. Życzę Ci powodzenia w tym względzie. :D

Iwonka1, ja bardzo bym chciała mieć dalie niskie i średnie, ale jakoś tak się zdarzyło, że nadmiernie powyrastały. U mnie rosną duże drzewa, może więc pędy się nieco bardziej wyciągają w dążeniu do światła. Tak, to chyba o to chodzi. Właściwie to nie mam miejsca, gdzie byłaby "patelnia". Stąd moje rozterki w kwestii podpierania dalii. Muszę to jakoś kompleksowo rozwiązać.

Margo2, a ja myślę, że to jednak nie kwestia cięcia, bo ja bukszpany cięłam tylko raz, w czerwcu, a wtedy byla pogoda w porządku. Dopiero gdy spadły deszcze, to wraz z nimi pojawił się ten grzyb albo jakaś paskudna kwaśna substancja, która spadła wraz z deszczem. Ja nawet nie zdążyłam pomyśleć o powtórnym cięciu, gdyż u nas stale padało, kropiło, mżyło itd.

AguJa, witaj Agnieszko! Pewnie już nie pamiętasz, ale kiedyś się odwiedzałyśmy w wątkach. Ale to już było dawno. Fajnie, że się znów odnalazłyśmy. :)

Sita, dziękuję skryto-czytaczko za wpis i mam nadzieję, że przydadzą Ci się informacje, które tutaj między sobą wymieniamy. No0 i serdecznie Cię namawiam do pozostawiania śladu swoich odwiedzin, bo będzie mi bardzo miło. :D

ewelkacha, gusta się jednak co jakiś czas zmieniają, już nieraz to żauważyłam na przykładzie mojego ogrodu. Raz tak, raz inaczej, zależnie od nastroju. ;:108
--------------------------------------------
Cóż tu można jeszcze pokazać? Właściwie oprócz suchych badylków to już niewiele. Jedynie hakonechloa dostała pięknego jesiennego wybarwienia, więc ją niniejszym upamiętniam. :D Tu mam odmianę "All Gold" i faktycznie całą jest złota.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu inna odmiana, taka z paseczkiem: "Stripe It Rich":
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Owocki róży Aprikola.
Obrazek

Wyczesane czuprynki. :D
Obrazek

Wykopałam już ostatnią dalię. Chyba wyjątkowo późno w tym roku. Mogłaby jeszcze kwitnąć, ale chcę mieć ten temat z głowy, bo lada dzień mogą przyjść przymrozki.
Obrazek

Rozczulają mnie te małe łapeczki winobluszczu. Wyglądają zupełnie jak paluszki przylgnięte do muru. ;:167
Obrazek

Zimowe jedzonko dla ptaszków.
Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja też juz swoje karpy wykopałam, właśnie się suszą. Jutro pewnie umieszczę je w trocinach w garażu.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Nie wiedziałam że winobluszcz ma takie fajne łapki ;:oj jednak znalazło się coś do pokazania ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”