- niestety już nie mam w tych super roślinek u siebie. Przestawiłem się w 100% tylko i wyłącznie na Adenium. Jak miałem, zimowałem te roślinki z dostępem do naturalnego światła.aga_zgaga pisze:/...? trafiłam do twojego wątku ponieważ posiadasz w kolekcji Fenestarie / ... /
Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. IV.
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. IV.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No ale chyba te Twoje piękne kaudeksy jeszcze tu będziemy mogli podziwiać?
Mieczysławie, Twoje adenia to już dzieła sztuki
Szacun 

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Kwitną u Ciebie wiosna-lato-jesień-zima - sama radość!
Tak ogólnie dużo masz adenium jeszcze? Bo wspominałeś jakiś czas temu, że ograniczysz.

Tak ogólnie dużo masz adenium jeszcze? Bo wspominałeś jakiś czas temu, że ograniczysz.
Twoje hoye są przepiękne,ale ja bym się ich nie pozbył 
tylko zafundował im porządne cięcie ;) albo ukorzenił na nowo...one mają po prostu doskonałe warunki,więc szaleją

tylko zafundował im porządne cięcie ;) albo ukorzenił na nowo...one mają po prostu doskonałe warunki,więc szaleją

Pozdrawiam Marcin 

- Akwelan_2009
Kilka fotek roślin, które w różny sposób reagują na zachodzące zmiany w porach roku:
- przygotowujące się na niekorzystne warunki, udające się na zimowy spoczynek rośliny:

- Kedrostis africana, bardzo sumiennie przygotowała się do przetrwania zimy, bardzo powoli, stopniowo zrzuca listki.

- rośliny nie zdające sobie sprawy, że nadciąga zima i trzeba zaprzestać rośnięcia, a jedynie udać się na spoczynek:

- Dioscorea elephantipes - całe lato spała "twardym" nem, teraz rośnie jak na drożdżach, a słońca jak na lekarstwo i chłodno;
... nasze "krajowe" kształtowane na formy niskopienne, jako miniaturowe drzewka:

- w zbliżającym się ku końcowi roku, najbardziej powiększyły swoje wymiary:
- Pyrenacantha malvifolia - na dodatek co nie martwi "wybijają - wybudziły" się trzy uśpione pąki, których wcześniej nic a nc nie było widać, że są na roślinie;
- Fockea edulis - nieprzerwanie rośnie, po niepodlaniu przez około dwóch tygodni, kaudex robi się bardzo miękki, tak jakby w wewnątrz nic, a nic nie było. Po podlaniu 50 - 70 ml wody kaudex robi się twardy jak kamień.
- Dioscorea elephantipes - całe lato "spała", teraz wybudziła się i w najlepsze rośnie.
- przygotowujące się na niekorzystne warunki, udające się na zimowy spoczynek rośliny:

- Kedrostis africana, bardzo sumiennie przygotowała się do przetrwania zimy, bardzo powoli, stopniowo zrzuca listki.

- rośliny nie zdające sobie sprawy, że nadciąga zima i trzeba zaprzestać rośnięcia, a jedynie udać się na spoczynek:

- Dioscorea elephantipes - całe lato spała "twardym" nem, teraz rośnie jak na drożdżach, a słońca jak na lekarstwo i chłodno;
... nasze "krajowe" kształtowane na formy niskopienne, jako miniaturowe drzewka:

- w zbliżającym się ku końcowi roku, najbardziej powiększyły swoje wymiary:
- Pyrenacantha malvifolia - na dodatek co nie martwi "wybijają - wybudziły" się trzy uśpione pąki, których wcześniej nic a nc nie było widać, że są na roślinie;
- Fockea edulis - nieprzerwanie rośnie, po niepodlaniu przez około dwóch tygodni, kaudex robi się bardzo miękki, tak jakby w wewnątrz nic, a nic nie było. Po podlaniu 50 - 70 ml wody kaudex robi się twardy jak kamień.
- Dioscorea elephantipes - całe lato "spała", teraz wybudziła się i w najlepsze rośnie.
Mieczysław
Mieczysław
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
A dla mnie nawet w stadium przed spoczynkiem Twoje rośliny wyglądają doskonale. Mówcie co chcecie - są dorodne i piękne. 

- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Widzę Mieczysławie że sporo tego typu roślin u Ciebie w kolekcji.
Chociaż nie są to rośliny z kręgu moich zainteresowań ale ciekawie wszystkie się prezentują.
Chociaż nie są to rośliny z kręgu moich zainteresowań ale ciekawie wszystkie się prezentują.
- Pelidea
- Od: 21 cze 2013, o 08:42
Ależ piękne ciekawostki pokazujesz. W dodatku takie zadbane. 

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Pięknie Ci juz ten żółw popękał 

- Akwelan_2009
Jest to jedna z dwóch roślina w moim mini zbiorku, która w bardzo widoczny sposób dopomina się o dostarczenie wody do podstawki i ku mojemu zaskoczeniu (przy pierwszym podlaniu) , bardzo szybko reaguje - wypija wodę z podstawki, a jej brzuszek z miękkiego, robi się twardy, tak jak pancerz żółwia. Takie jednoznaczne - zdecydowane wysyłanie sygnałów przez roślinę, pozwala na uniknięcie zbytniego przesuszenia lub przelania i w konsekwencji utraty rośliny. Roślina pozwala na poznanie, jakiej ilości wody potrzebuje do pełnego napicia się. Drugą, "dopominającą" się w widoczny sposób, jest Fockea edulis, tylko ta potrzebuje znacznie więcej wody, ze względu na swoje dużo większe rozmiary - to już jest typowy "nałogowiec" w piciu.
Mieczysław
Mieczysław
- Akwelan_2009
Sezon wegetacyjny 2017 w naszej strefie klimatycznej, powoli zbliża się do całkowitego zakończenia. Rośliny na moim parapecie, również odczuwają nadchodzącą, nietypową dla nich porę roku. W pierwszym jesiennym wpisie pokażę Adenium Thai socotranum:
- roślina z mojego wysiewu z kilku sztuk, pozostała tylko jedna, tym razem przędziorki wygrały z nieświadomym ich obecności opiekunem roślin
, roślina nie rozgałęziała się, została przycięta:

- kolejne Adenium Thai socotranum, przycięte i zaszczepione zrazami Adenium obesum z mojego wysiewu nasion, które już u mnie kwitły - wiem jakie powinny być kwiaty. Na pięć zaszczepionych różnych zrazów, na dzień dzisiejszy trzy na 100% przyjęły się. Dobrze prognozował swój wzrost - przyjęcie, jeszcze jeden - piąty zraz, niestety coś idzie nie tak, bo nie przyrastają pędy, a zraz "marnieje". Chyba już pisałem, popełniłem przy pierwszej mojej próbie szczepienia błąd, który teraz się "mści" - ale nauczka na błędzie nie poszła na marne, już jej więcej nie popełnię:

- trzecie moje Adenium Thai socotranum, najokazalsze, pozostawione bez przycinania, rośnie bardzo ładnie (w mojej ocenie), kaudex grubieje, formuje się ładne drzewko. To Adenium rośnie w doniczce - misie o średnicy 18 cm:

- ostatnie Adenium, będzie poddawane sukcesywnie formowaniu - układaniu jego gałązek.
c.d. podsumowania sezonu w następnych moich wpisach.
- roślina z mojego wysiewu z kilku sztuk, pozostała tylko jedna, tym razem przędziorki wygrały z nieświadomym ich obecności opiekunem roślin

- kolejne Adenium Thai socotranum, przycięte i zaszczepione zrazami Adenium obesum z mojego wysiewu nasion, które już u mnie kwitły - wiem jakie powinny być kwiaty. Na pięć zaszczepionych różnych zrazów, na dzień dzisiejszy trzy na 100% przyjęły się. Dobrze prognozował swój wzrost - przyjęcie, jeszcze jeden - piąty zraz, niestety coś idzie nie tak, bo nie przyrastają pędy, a zraz "marnieje". Chyba już pisałem, popełniłem przy pierwszej mojej próbie szczepienia błąd, który teraz się "mści" - ale nauczka na błędzie nie poszła na marne, już jej więcej nie popełnię:

- trzecie moje Adenium Thai socotranum, najokazalsze, pozostawione bez przycinania, rośnie bardzo ładnie (w mojej ocenie), kaudex grubieje, formuje się ładne drzewko. To Adenium rośnie w doniczce - misie o średnicy 18 cm:

- ostatnie Adenium, będzie poddawane sukcesywnie formowaniu - układaniu jego gałązek.
c.d. podsumowania sezonu w następnych moich wpisach.
Mieczysław
Mieczysław
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Adenia to ładne i dekoracyjne rośliny nawet bez kwiatów. Twoje są właśnie takie. 

- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Bardzo fajne rośliny. Gratuluję udanego szczepienia.
- Pelidea
- Od: 21 cze 2013, o 08:42
Pięknie pokazujesz swoje rośliny, każdą potrafisz opisać z najmniejszymi szczegółami. Tym bardziej lubię zaglądać do Twojego wątku Mieczysławie. 
T. scrotanum prezentują się bardzo dobrze, zwłaszcza ostatnia roślinka robi wrażenie. Jestem bardzo ciekawa jak będzie postępowało jej formowanie.
Czekam na dalszą relację.

T. scrotanum prezentują się bardzo dobrze, zwłaszcza ostatnia roślinka robi wrażenie. Jestem bardzo ciekawa jak będzie postępowało jej formowanie.
Czekam na dalszą relację.