Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.7

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.7

Post »

No co Ty !. Słoneczniki Van Gogha też w wazonie a nie na grządce i jakie ładne :D
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Świetnym pomysłem było przeniesienie papryk z gruntu pod folię. Prawie wszystko ładnie dojrzewa, oto dzisiejsze zbiory:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
poprostumateo
200p
200p
Od: 19 maja 2015, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szukam jak najwcześniejszej odmiany ostrej papryki. Najlepiej żeby miała czerwoną barwę po wybarwieniu :) Macie jakieś sprawdzone odmiany o krótkim okresie wegetacji ?
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2017, o 15:19

Post »

whitedame pisze:
Obrazek
Czy te z powyższego zdjęcia i te z pierwszego, to ta sama odmiana?
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W misce są Aji Pineapple (żółte) i Prik Khi Nu (czerwone).
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Kontakt:

Post »

Czy niedojrzałe(zielone) owoce rocoto są trujące? Jadł ktoś takie?Na razie przerabiam tylko czerwone. Może żeby się zatruć to substancję z owoców by musiały się dostać do krwiobiegu? Tak się zastanawiam ale pewnie się mylę i tylko liście są trujące.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Możesz podać źródło w którym napisano o trujących właściwościach rocoto?
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Postaram się tego poszukać ale czy znajdę tego nie obiecuję. Wyczytałem, że ma toksyczne liście.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
dlugs
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 kwie 2017, o 23:35

Post »

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z hodowlą carolina reaper bo kupiłem na alllegro owoce i chciałbym je rozmnożyć
1 są dość świeże wysuszyć je mocno i wtedy nasiona wyjmować czy wcześniej?
2 po zdjęciach widzę że wszyscy raczej trzymacie swe duże rośliny w wiaderkach (chodzi mi o te odmiany bardzo ostre)
bądź w innych pojemnikach, czy wysadzenie ich do ziemi w ogródku aż tak zaburzy ich wzrost?
Redukując oczywiście zimne noce.
czyli przykrywając je folią w mini tunelu
3 Nie mogę się doczytać czy Karolina to papryka wieloroczna czyli na ten metr to rośnie kilka lat czy w ciągu roku
oczywiście wysadzona odpowiednio wcześnie w realiach POLSKICH a później do ziemi.
Jakieś linki do poczytania morze macie to podajcie.

Jakby mi ktoś odpowiedział na te pytania był bym bardzo wdzięczny

Z góry dzięki JA ;:oj
docentandrzej
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 6 sty 2013, o 00:06

Post »

Witaj :wit
1. Mam w tym roku 2 krzaki Caroliny. Jeden we foliaku, drugi w pojemniku. Oba krzaki okazałe, wielkości około 70 cm. Temu we foliaku dopiero czerwienią się owoce. W pojemniku już dużo zerwałem. W pojemniku owoce są jednak bardzo małe. Nie zadbałem o krzak, zawiązał dużo owoców i jak na swoją masę, dostawał chyba za mało jeść. Wysiewałem jednak dopiero w pierwszej połowie marca.
Co do nasion. Możesz wydłubywać z w pełni zaczerwienionych, dojrzałych papryk. Największych okazów i najbardziej typowych pod względem wyglądu. Ja czekam aż na krzaku owoc lekko "podwiędnie", ale nie zawsze.
2. Trzymamy w wiaderkach, bo w nich szybciej owoce dojrzewają. Odmiany najostrzejsze lepiej trzymać w szklarniach, tunelach, bo one lubią ciepło i tam szybciej owocują i dojrzewają. Ja jeszcze nie uprawiałem chineas,ów pod chmurką, więc nie mam doświadczenia. inne odmiany typu cayene, jalapeno, serrano, dają radę na zewnątrz. Głównie annumy.
3. Właściwie każda odmiana przezimowana to papryka wieloletnia. Wyjątek stanowią annumy, chociaż i te da się przezimować. Ja jeszcze nie dałem rady przezimować żadnej. Zawsze kończyło się atakiem szkodników. Poza tym nie mam warunków. Okna głównie na wschód i zachód. Dlatego też późno wysiewam. Jakbyś chciał przyspieszyć wysiew i sezon to poczytaj o growboxach.
Aha, Carolina może od razu wyrosnąć tak wielka, ale chineasy to raczej krępe, rozłożyste krzaki i przy odpowiednim nasłonecznieniu krzaki będą niższe, a i tak dadzą obfity plon.
Przyznam, że jak na początek to ostro zacząłeś.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

kaLo pisze:Możesz podać źródło w którym napisano o trujących właściwościach rocoto?
https://translate.google.pl/translate?h ... rev=search
I just read that the Rocoto leaves carry toxins and that the sap can cause blisters.I already knew that Capsicum are part of the Nightshade family, and had no interest in eating the leaves. This is the only time I've seen anything concerning plant toxicity, so I thought I would ask all of you here. My main concern is handling the plant, overwintering, and if I should keep pets away etc.
http://zblogowani.pl/wpis/470164/przegl ... -papryczek
Ta papryczka może być czerwona, żółta lub brązową. Uprawia się ją zwłaszcza w okolicach Ancash, Limy i Arequipy. Od innych rodzajów odróżnia ją czarny kolor nasion. Jej ostry smak służy do przygotowania sosów, sałatek czy marynat. Można ją także nadziewać.
Znakomicie leczy grypę i przeziębienia. Co ciekawe, w niektórych obszarach kraju rozdrobnione liście aji rocoto stosuje się do zatruwania strzał i dmuchawek.
Na pewno jest też jakieś naukowe źródło ale nie szukałem. W nasionach rocoto też podobno są jakieś toksyczne substancje ciekawe czy się rozkładają podczas obróbki termicznej tak jak to ma miejsce w ziemniakach i fasolce szparagowej.
Marek
dlugs
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 kwie 2017, o 23:35

Post »

Nie tak na początek 3 latka jakąś tam ostrą choduję w tamtym roku dołączyłem basket of fire z marketu LM
i habanerro od kogoś 2 odmiany tak mi się wydaje tylko ślimaki zjadły sporo małych na hartowaniu w foliówce, zostały dwa krzaczki
jednej i drugiej dwa i do ziemi powstały z tych czterech krzaków tylko dwa owoce ;:145
1
Obrazek
2
Obrazek
jedną tą ciemną przetrzymałem na krzaku i podczas przekrojeniu w środku była spleśniała druga spadła z krzaka
jedna i druga ma dziwne nasiona pośrodku czarne czy to normalne ?

generalnie zanim wyjmę nasiona z papryk to suszę je na pieprz czy to dobre przy tych bardzo ostrych odmianach?

Z góry dzięki za odpowiedź JA

Proszę o poprawną pisownię/moderator jokaer.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dlugs, jakieś doświadczenia z CR już mam a to, że nie zabrałam głosu do tej pory to tylko dlatego,
że brak mi czasu.

Obrazek
Obrazek

Na zdjęciu z września widzisz zbiór papryczek w pudełeczku, część z nich wylądowała na kaloryferze aby sprawdzić jak się wysuszą w całości.
Do tej pory wyschły tylko najmniejsze sztuki a kilka musiałam wyrzucić bo wyraźnie ściemniały czyli psuły się od środka.

Tak dzieje się z większością papryk mięsistych, bo te o cienkich ściankach suszą się z nasionkami w środku bez problemu.
Słusznym jest aby nasiona na suszenie wyjmować z owoców a owoce suszyć rozkrojone.

Obrazek
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2017, o 15:19

Post »

dlugs pisze: jedną tą ciemną przetrzymałem na krzaku i podczas przekrojeniu w środku była spleśniała druga spadła z krzaka
jedna i druga ma dziwne nasiona pośrodku czarne czy to normalne ?

generalnie zanim wyjmę nasiona z papryk to suszę je na pieprz czy to dobre przy tych bardzo ostrych odmianach?

Z góry dzięki za odpowiedź JA

Nasiona z owoców zapleśniałych, a zwłaszcza nasiona, które sczerniały, moim zdaniem nadają się wyłącznie do wyrzucenia.

Ja suszę owoce PO wyjęciu nasion.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Jaką grubość ścianek ma odmiana Santa Fe Grande? Zdjęcia owoców i krzaków to sobie wygoglowałem ale w przekroju żadnej nie ma.
Marek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”