Canna - Paciorecznik cz.8

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Canna - Paciorecznik cz.8

Post »

Pozwoliłam sobie poprawić Twoje fotki, aby były lepiej widoczne dla wszystkich.
Darek jestem pełna podziwu, ;:180 aż trudno uwierzyć, że takie rarytasy udało Ci się zdobyć w marketach. ;:63
To chyba musiało się coś poprawić w tym temacie, bo nie tak dawno to była tragedia z odmianowymi.
Ogromnie gratuluję tak spektakularnej kolekcji w tak szybkim tempie ;:215 i to ze sklepów.
Uważaj na wirusa, który występuje nie tylko na liściach, ale i na kwiatach. Zerknij tutaj, powodzenia.
Nie udało mi się za dużo zidentyfikować, bo to nie jest takie proste.

4.13. myślę, że jest to Yellow King Humbert
10. Wyoming
15. z pewnością Minerva
16. z pewnością Cleopatra

Może ktoś rozpozna więcej.
darekpaw
50p
50p
Od: 30 sie 2017, o 23:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję za poprawki i przepraszam za chaos-pierwsze posty i próba ze wstawianiem zdjęć.O wirusach troszkę wiem i dlatego Minerwa poszła do kosza.Kilkanaście odmian udało się trafić ale był duży nakład finansowy i dużo strat.Ale się opłaciło.
gazela
100p
100p
Od: 29 maja 2008, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Darku-piękna kolekcja ;:108 U mnie dzisiaj pada śnieg, więc czas najwyższy zabrać kanny do domu. Moje rosną w donicach, więc pracy nie miałam zbyt wiele :wink: Ciepły październik sprawił, że ciągle kwitły i stanowiły ozdobę. Na jednej jednak zauważyłam jaśniejsze smugi na najświeższych liściach - na jednym tylko pędzie. Pozostałe liście i pędy były bez zmian. Mam nadzieję, że to nie wirus :( Pozostała na obserwację.
Pozdrawiam, Małgorzata
Tomeks118
100p
100p
Od: 18 cze 2013, o 00:23

Post »

Darku nie chcę Cię martwić ale na kwiatach widać wirusa te charakterystyczne smugi / zdjęcie nr 14, prawdopodobnie 1,6,7 / dokładnie nie widać. Masz problem. Kiedyś miałem podobne smugi i to był wirus.
Kilka zdjęć nowości i własnych odmian:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
pozdrawiam Tomek
darekpaw
50p
50p

Post »

Tomeks118 dzięki za ostrzeżenie,minerwę już wyrzuciłem i te różowe też z utylizuję.Choć te ze zdjęć 6,7 mają ładne brązowe liście ale jeśli tak to nie będę miał litości.Będzie mniejszy problem z przechowaniem,którego się boję bo to pierwsze zimowanie tych roślin u mnie.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Darku mnie te smugi na Twoich kwiatach bardzo się podobają ;:333 ;:333
Pozdrawiam Alicja
darekpaw
50p
50p

Post »

Udało mi się zebrać trochę nasionek z tych różowych odmian, to może uda mi się odtworzyć zdrowe roślinki w przyszłym roku(sezonie).Choć to nie takie pewne.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też mam nasionka z ubiegłego roku i chyba będę siać w grudniu .Moje canny na szczęście sa zdrowe ,ale o wirusa nie trudno .
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Tomku jak zawsze przepiękne odmiany. Grand Bella równie udana, cudowny intensywny kolor. ;:138
Darku z nasion nie odtworzysz odmiany, zawsze wyjdzie niespodzianka, albo podobna do rośliny matecznej, albo coś mało ciekawego,
jak też może coś nowego i pięknego. Dobra wiadomość to siewki są na ogół zdrowe. Powodzenia.
Alicja czy nie za wcześnie chcesz zacząć, masz dużo miejsca w domu do połowy maja, to dużo czasu?

Torebki nasienne w zbliżeniu. :)

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko wręcz przeciwnie mam dużo za mało miejsca ,żebyś widziała pokój i kuchnię .Mąż podostawiał półki skrzynki na rozsady warzyw na kwiaty już nie miałam miejsca .Ale muszę zmieścić swoje kwiaty :wink:
To kiedy proponujesz bo chciałabym by w przyszłym roku zakwitły .Liczę na ciekawe kwiaty pszczółki nie próżnowały w zeszłym roku latały z odmiany na odmiane :D
Pozdrawiam Alicja
darekpaw
50p
50p

Post »

Ja w zeszłym roku wysiałem kupne nasionka pod koniec grudnia.Wzeszło ok 80% i miałem ponad 30 młodych roślinek.Zakwitło ok 25 sztuk,ale były wszystkie z drobnym kwiatem, choć miało być inaczej.Niestety żadnej nie zostawiam na przyszły rok.Może z własnych nasionek coś ciekawego wzejdzie i będzie godne uwagi.
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Alicjo najlepszym miesiącem jest luty. Ja sieję na raty styczeń-marzec. Możesz sobie też tak podzielić i sama się przekonać.
Jak trochę podrosną to przesadzamy do pojedynczych domków, nieraz nawet dwa razy a wtedy to już zajmują sporo miejsca.
Do tego w marcu dochodzą pędzone z kłączy... :wink: Powodzenia.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Darku nie wiem gdzie kupiłeś nasionka .Jeżeli w sklepie to właśnie często sie zdarza ,że są nie takie jak powinny to samo z kłączami .
Iwonko dzięki za radę i tak zrobię.Chciałabym w przyszłym roku kłącza podpędzić ,żeby wcześniej zakwitły . :D
Pozdrawiam Alicja
darekpaw
50p
50p

Post »

Tak, nasiona kupione i tak wyrosły.Teraz mam swoje,ale jak wspominacie jest trudno coś godnego z nich uzyskać.Będę próbował,może jakaś "wisienka na torcie" się trafi.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Darku myślę ,że z nasionek powstają nowe odmiany .Świetnie i dumnie byłoby wyhodować własna nie powtarzalną odmianę i nazwać ją swoim imieniem ;:oj ;:173
Pozdrawiam Alicja
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”