Moje storczykowe hobby

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No szkoda, że Ci się zmarnował.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

u mnie właściwie wszystko, co nie jest Phalaenopsisem lub Vandą rośnie kiepsko. zwłaszcza Paphiopedila, Miltonie, Cambrie, Cattleye itp. po prostu im nie pasują moje warunki i sposoby uprawy.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możliwe, że masz w domu albo zbyt ciepło i sucho albo za zimno.
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Dusia to jak Ci nie chcą rosnąć to się powymieniaj na phalaenopsisy, bo szkoda żeby się marnowały, albo lepiej oddać w dobre ręce, widocznie coś im u Ciebie nie pasuje.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

renata75 pisze:Dusia to jak Ci nie chcą rosnąć to się powymieniaj na phalaenopsisy, bo szkoda żeby się marnowały, albo lepiej oddać w dobre ręce, widocznie coś im u Ciebie nie pasuje.

Pozdrawiam :P
powymieniałabym się, ale blisko mnie nie mieszka ktoś, kto by się mógł wymienić. a np. Cattleye, Dendrobium mogłabym wymienić, ale nie mam z kim. oddać też nie mam komu. po prostu im nie pasuje i nie rosną. Phalaenopsisom jest dobrze. wszystkie uprawiam jak Phalaenopsisy. podlewam w 1 dzień, uprawiam systemem ciągłym, zawsze podlewane są tak samo. tylko Vandy inaczej nawadniam, bo je moczę, a wszystkie inne podlewam.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusia, nie opowiadaj głośno, że chętnie byś niektóre oddała, bo się zaraz od chętnych nie opędzisz :)
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uf, jestem strasznie rozczarowana. O mały włos nie zostałam właścicielką pięknego, wyrośniętego i całego obsypanego czysto białymi kwiatami Dendrobium typu nobile. Jeszcze tefo typu Dendrobium nie mam. Już praktycznie miałam płacić ,gdy zauważyłam białawe pruszki na młodych liściach. Myślałam, że to osypujący się pyłek, po sprawdzeniu okazało się, że kwiatki nie pylą, a to był wełnowiec. Nie chciałam ryzykować i to piękne cudo zostało w kwiaciarni. :(
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Śnieżko, dobrze że go zostawiłaś, aż strach pomyśleć co by było gdyby to paskudztwo rozpełzło się na resztę Twoich kwiatuszków :shock: :twisted:
Na pewno spotkasz jeszcze takiego, i bez żadnych lokatorów, po co sobie nerwy psuć przed Świętami :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co racja, to racja, kupiłam za to gwiazdę betlejemską, bez lokatorów- więc już mam prawie święta.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku 2009

Ja również chciałabym życzyć wszystkim szczęśliwych, spokojnych, pełnych miłości i rodzinnego ciepła świąt.
A w nadchodzącym Nowym Roku 2009 samych pięknych i radosnych chwil oraz wszelkiej pomyślności. Niech się spełnią wszystkie marzenia, niech się darzy w domu i ogrodzie. Niech wszystkie roślinki rosną i pięknie kwitną, a nawet przynoszą obfite plony, niech w domach zagoszczą nowe piękne nabytki i niech zawsze ta pasja sprawia wszystkim ogromną radość i satysfakcję. Grażyna

Obrazek
Elba
200p
200p
Od: 28 sie 2008, o 17:57

Post »

Witaj Grażynko!

Oglądnęłam cały Twój wątek o storczykach. Masz wspaniałą kolekcję. Rośliny piękne i zadbane. Ponieważ ja też jestem wielbicielką tych pięknych kwiatów z wielka przyjemnością oglądnęłam Twoje.
Mam też sporą gromadkę tych cudowności i będę tu zaglądać do Ciebie i patrzeć co przybyło. Bardzo podobał mi się ten rozgałęziony falek.

Z okazji Świąt Tobie również życzę wszystkiego najlepszego.

Pozdrawiam , Elżbieta
Pozdrawiam , Elżbieta
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu dziękuję za świąteczne życzenia i za odwiedziny. Cieszę się, że do mnie zajrzałaś i że podobają Ci się moje skromne zbiory storczykowych różności. Serdecznie zapraszam do kolejnych odwiedzin. Ja też podziwiam Twoje piękności i z niecierpliwością czekam zawsze na nowe wieści , co u Ciebie i Twoich storczyków słychać?
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak, właśnie zaczęły się święta, więc przed nami kilka spokojniejszych dni i można z czystym sumieniem poświęcić trochę czasu naszym ulubieńcom.
Dosłownie, dwa dni przed świętami, zawitali do mnie na dłużej, mam taką nadzieję, nowi storczykowi goście. Tym razem udało mi się trafić na przecenę w OBI. Było w czym wybierać i przebierać.Gdyby nie interwencja bliskich, skończyłoby się na dużo dłuższej liście nabytków. Oto moi nowi przybysze:

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Grażynko sabotek śliczny, a phal cudownie Ci kwitnie, tak obsypany kwiatami, cudo. A odnośnie Denarobium z wełnowcem, to całe szczęście, że go nie wzięłaś z kwiaciarni, ponieważ to dziadostwo tak się rozłazi, że wszystkie pozostałe zaraża. Ja właśnie walczę z taką sytuacją, i mam problem, kupiłam już chemię do pryskania, ale czekam bo nie chcę tego w domu robić,ze względu na toksyczność. Boję się, że mi zniszczą kwiaty, już nowe pąki zaczęły zasychać :cry:
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AGNESS- dzięki za świąteczne odwiedziny i ciepłe słowa o moich nabytkach. Wczoraj zajrzałam w biegu do tej kwiaciarni, gdzie było to dendrobium i już go nie było, ktoś sobie kłopot zafundował. Co do stosowania chemii w domu, to ja też jestem ostrą przeciwniczką, ale kiedyś czytałam o zwalczaniu wełnowców na palmach i tam podano taki sposób, żeby je zmyć ile się da wodą z denaturatem, a potem zakładać na roślinę przezroczysty worek foliowy, tak żeby zwiększyć wilgotność wokół rośliny. Oczywiście czasem trzeba go zdjąć i przewietrzyć roślinę. A próbowałaś pałeczek doglebowych nawozowych ze środkiem na szkodniki?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”