Kuchnia śląsko Halżbiytki
- Gabriela
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10857
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie
Elżbietko, ja mam przepis na sernik z rosą.
Jest prosty i nie mam możliwości aby się nie udał.
Ciasto
30 DAG MĄKI
10 DAG MARGARYNY
10 DAG CUKRU
1 CAŁE JAJKO
2 ŻÓŁTKA
1 ŁYŻKA SMALCU
2 ŁYŻECZKI PROSZKU
Ser
1 KG SERA
2 CAŁE JAJKA
4 ŻÓŁTKA
1 SZKLANKA CUKRU
1 CUKIER WANILIOWY
1 BUDYŃ ŚMIETANKOWY
1 i 1/2 SZKLANKI MLEKA
1/2 SZKLANKI OLEJU
1/2 SZKLANKI CUKRU DO PIANY
ZAGNIEŚĆ CIASTO I WYKLEIĆ BLACHĘ.
SKŁADNIKI SERA WYMIESZAĆ RAZEM - MIKSEREM - I WLAĆ NA CIASTO.
PIEC OK. GODZINY W 180"C. 15 MINUT PRZED KOŃCEM WYLAĆ UBITĄ PIANĘ. DOPIEC.
Ser będzie rzadki, ale taki ma być, więc się nie zdziw.
Smacznego.
Jest prosty i nie mam możliwości aby się nie udał.
Ciasto
30 DAG MĄKI
10 DAG MARGARYNY
10 DAG CUKRU
1 CAŁE JAJKO
2 ŻÓŁTKA
1 ŁYŻKA SMALCU
2 ŁYŻECZKI PROSZKU
Ser
1 KG SERA
2 CAŁE JAJKA
4 ŻÓŁTKA
1 SZKLANKA CUKRU
1 CUKIER WANILIOWY
1 BUDYŃ ŚMIETANKOWY
1 i 1/2 SZKLANKI MLEKA
1/2 SZKLANKI OLEJU
1/2 SZKLANKI CUKRU DO PIANY
ZAGNIEŚĆ CIASTO I WYKLEIĆ BLACHĘ.
SKŁADNIKI SERA WYMIESZAĆ RAZEM - MIKSEREM - I WLAĆ NA CIASTO.
PIEC OK. GODZINY W 180"C. 15 MINUT PRZED KOŃCEM WYLAĆ UBITĄ PIANĘ. DOPIEC.
Ser będzie rzadki, ale taki ma być, więc się nie zdziw.
Smacznego.
- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3954
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Elu - za Twój przepis na kokosanki :P podaję mój wypróbowany na sernik
Kokosanki pychota - na pewno wejdą do mojego repertuaru
Ciasteczka orzechowe - wyszły mi za sypkie(
)
SERNIK
1.5.kg sera
2.5 szk. cukru pudru
3 szk. śmietany 30%
10 jaj
3 łyżki maki ziemniaczanej
Ser utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami.
Kremówki i białka ubić - osobno.
Dodać do masy serowej.
SPÓD DO SERNIKA
0.5 szk. cukru pudru
1 szk. mąki
10 dag margaryny
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść. Ciastem wylepić blachę - na to wylać masę serową.
Piec ok.1.5 godz w temp. 180*C

Kokosanki pychota - na pewno wejdą do mojego repertuaru

Ciasteczka orzechowe - wyszły mi za sypkie(

SERNIK
1.5.kg sera
2.5 szk. cukru pudru
3 szk. śmietany 30%
10 jaj
3 łyżki maki ziemniaczanej
Ser utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami.
Kremówki i białka ubić - osobno.
Dodać do masy serowej.
SPÓD DO SERNIKA
0.5 szk. cukru pudru
1 szk. mąki
10 dag margaryny
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść. Ciastem wylepić blachę - na to wylać masę serową.
Piec ok.1.5 godz w temp. 180*C
Pozdrawiam - Justyna
- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3954
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
SERNIK Z OWOCAMI
3 szk. mąki tortowej
0.5 szk. cukru
1 k. Kasi
3 żółtka (białka do twarogu)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto zagnieść i włożyć na 3-4 godz. do zamrażalnika.
Po wyjęciu podzielić na 2 części - jedna 3/4 , druga 1/4
MASA TWAROGOWA
1 p. brzoskwiń
1 kg twarogu
1 k. masła
2 p. budyniu śmietankowego
2 niecałe szk. cukru
4 żółtka + 2 całe jaja
1 mały cukier waniliowy
Twaróg zmielić. Masło + cukier + jaja + cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę,dodać budynie i twaróg. Wymieszać. 3 białka od ciasta ubić i dodać do masy.
6 białek + 1 szk. cukru - ubić na sztywno,dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej,wymieszać.
1) Na wysmarowaną blachę zetrzeć 3/4 ciasta.
2) Nałożyć na starte ciasto masę twarogową i ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie.
3) Nałożyć pianę z białek i zetrzeć resztę ( 1/4 ) ciasta.
4) Piec ok. 1 godz. 15 min. w temp. 180-200*C.
3 szk. mąki tortowej
0.5 szk. cukru
1 k. Kasi
3 żółtka (białka do twarogu)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto zagnieść i włożyć na 3-4 godz. do zamrażalnika.
Po wyjęciu podzielić na 2 części - jedna 3/4 , druga 1/4
MASA TWAROGOWA
1 p. brzoskwiń
1 kg twarogu
1 k. masła
2 p. budyniu śmietankowego
2 niecałe szk. cukru
4 żółtka + 2 całe jaja
1 mały cukier waniliowy
Twaróg zmielić. Masło + cukier + jaja + cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę,dodać budynie i twaróg. Wymieszać. 3 białka od ciasta ubić i dodać do masy.
6 białek + 1 szk. cukru - ubić na sztywno,dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej,wymieszać.
1) Na wysmarowaną blachę zetrzeć 3/4 ciasta.
2) Nałożyć na starte ciasto masę twarogową i ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie.
3) Nałożyć pianę z białek i zetrzeć resztę ( 1/4 ) ciasta.
4) Piec ok. 1 godz. 15 min. w temp. 180-200*C.
Pozdrawiam - Justyna
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
- aanula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2742
- Od: 21 cze 2007, o 10:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Białystok
Mam przepis na dobry i prosty sernik ... z serem mielonym i bez ziemniaków ale bardzo dobryElizabetka pisze:
A ja dalej szukam dobrego sernika....znalazłam taki gdzie dodaje się ziemniaki gotowane....czy ktoś taki robił.![]()
Musi być rewelacyjny i taki najprawdziwszy sernik. Dużo też zależy od jakości samego twarogu....myślę, że najlepszy będzie zwykły półtłusty i nie mielony.

1 masło lub margarynę Kasia utrzeć z 1 szkl. cukru pudru. Dodać 5 żółtek, ucierając dodać ser twarogowy mielony ( 1 kg ) zawsze dawałam Campina ... oraz 1 budyń waniliowy. Na koniec dodać pianę z białek i zapach waniliowy. delikatnie wymieszać.
Na spód blachy ułożyć okrągłe biszkopty, na to masę serową i piec w piekarniku 40-50 min.
Mojej rodzinie baaardzo smakuje

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6500
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Anulko, robię identyczny sernik, tylko bez biszkoptów, no i z cukrem drobnym kryształem a nie pudrem i z rodzynkami w środku. Jest pyszny!!!
Rośnie pięknie, ale zawsze po wyłączeniu piekarnika opada nieco w środku, cokolwiek bym robiła czy nie robiła. Zawsze jest nieco zapadnięty w środku. Co nam zupełnie nie przeszkadza w podziwianiu i późniejszym jedzeniu
Rośnie pięknie, ale zawsze po wyłączeniu piekarnika opada nieco w środku, cokolwiek bym robiła czy nie robiła. Zawsze jest nieco zapadnięty w środku. Co nam zupełnie nie przeszkadza w podziwianiu i późniejszym jedzeniu

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- aanula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2742
- Od: 21 cze 2007, o 10:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Białystok
Nalewko, spróbuj zrobić na biszkoptach. Nie wiem dlaczego, ale jest wtedy jeszcze lepszyNalewka pisze:Anulko, robię identyczny sernik, tylko bez biszkoptów, no i z cukrem drobnym kryształem a nie pudrem i z rodzynkami w środku. Jest pyszny!!!
Rośnie pięknie, ale zawsze po wyłączeniu piekarnika opada nieco w środku, cokolwiek bym robiła czy nie robiła. Zawsze jest nieco zapadnięty w środku. Co nam zupełnie nie przeszkadza w podziwianiu i późniejszym jedzeniu

Może chodzi o to, że w biszkopty wsiąka nadmiar płynów i dlatego jest bardziej puszysty, nie wiem ...


Mój też opada troszeczkę i pęka na środku


- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Jagódko nie musisz dodawać kakao
cynamon powoduje, że ciasto jest takie brązowawe.
i używam mniejszej blaszki ..tak dobrze zrozumiałaś
A co do pierogów chętnie wstawię jak znajdę chwilkę....
Anulko Nalewko wiecie nie spodziewałam się, że taki będzie szybki odzew na moja prośbę.
Juz postaowiłam, że będę robiła wg nadchodzących Waszych przepisów czyli najpierw od Gabrysi potem od Justysi i od Anulki/Nalewki......tak, że już się nie muszę martwić, że zostanę bez sernika.
Oczywiście za każdym razem zobowiązuję się cyknąć fotkę bo nie może być inaczej



A co do pierogów chętnie wstawię jak znajdę chwilkę....
Anulko Nalewko wiecie nie spodziewałam się, że taki będzie szybki odzew na moja prośbę.
Juz postaowiłam, że będę robiła wg nadchodzących Waszych przepisów czyli najpierw od Gabrysi potem od Justysi i od Anulki/Nalewki......tak, że już się nie muszę martwić, że zostanę bez sernika.

Oczywiście za każdym razem zobowiązuję się cyknąć fotkę bo nie może być inaczej

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Gabriela pisze:Elżbietko, ja mam przepis na sernik z rosą.
Jest prosty i nie mam możliwości aby się nie udał.
Ciasto
30 DAG MĄKI
10 DAG MARGARYNY
10 DAG CUKRU
1 CAŁE JAJKO
2 ŻÓŁTKA
1 ŁYŻKA SMALCU
2 ŁYŻECZKI PROSZKU
Ser
1 KG SERA
2 CAŁE JAJKA
4 ŻÓŁTKA
1 SZKLANKA CUKRU
1 CUKIER WANILIOWY
1 BUDYŃ ŚMIETANKOWY
1 i 1/2 SZKLANKI MLEKA
1/2 SZKLANKI OLEJU
1/2 SZKLANKI CUKRU DO PIANY
ZAGNIEŚĆ CIASTO I WYKLEIĆ BLACHĘ.
SKŁADNIKI SERA WYMIESZAĆ RAZEM - MIKSEREM - I WLAĆ NA CIASTO.
PIEC OK. GODZINY W 180"C. 15 MINUT PRZED KOŃCEM WYLAĆ UBITĄ PIANĘ. DOPIEC.
Ser będzie rzadki, ale taki ma być, więc się nie zdziw.
Smacznego.
Gabi a ta piana z samego cukru?
Nie rozumiem tego możesz mi rozjasnić

A te kokosanki... zawsze dajesz na 10 dag cukru 1 białko no chyba, że wolisz ze śledziami.

Aniu i jak

