Borówka amerykańska - 9 cz.
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 9 cz.
Wigor S nie jest nawozem w takim ścisłym znaczeniu lecz środkiem do zakwaszania ziemi w postatci siarki zmieszanej z bentonitem Stosujemy co najmniej na pół roku lub rok przed założeniem plantacji w celu obniżenia pH gleby wg tabelki na opakowaniu.
Ja gdy sadziłem pojedyncze krzaki to dawałem w miejsca gdzie korzenie dojdą dopiero za rok np. w dołkach to na zewnętznej opasce graniczącej z glebą rodzimą. Dodatakowo sypałem jeszcze na glebie rodzimej wokół wykopanego dołu.
Ja gdy sadziłem pojedyncze krzaki to dawałem w miejsca gdzie korzenie dojdą dopiero za rok np. w dołkach to na zewnętznej opasce graniczącej z glebą rodzimą. Dodatakowo sypałem jeszcze na glebie rodzimej wokół wykopanego dołu.
Krzewy przycinacie na jesień czy wiosnę ?
Czy można podsypać nawozu magnezowo-wapniowego pod kwasolubne?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 7 paź 2017, o 20:42
Witam, czy można zastosować jako ściółkowanie pod borówkę amerykańską zrąbki jałowca rozesłanego ??
Aby nie było zawirowań z azotem można dać ale po przekompostowaniu.
Borówka amerykańska - sadzonki jednoroczne.
Witam. Chciałbym kupić trochę sadzonek jednorocznych borówki amerykańskiej (takie z multiplat), zasadzić w doniczkach (takich nieco większych, aby później nie przesadzać) i za jakiś rok, dwa przesadzić do podłoża. W związku z tym mam pytanie:
Czy takie małe sadzonki po przesadzeniu do doniczek mogą śmiało być zostawione na zimę na dworze, czy są to jeszcze za małe sadzonki i mogą nie przezimować?
Czy takie małe sadzonki po przesadzeniu do doniczek mogą śmiało być zostawione na zimę na dworze, czy są to jeszcze za małe sadzonki i mogą nie przezimować?
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Borówka amerykańska - sadzonki jednoroczne.
Jeśli nie nadejdzie jakaś zima stulecia to sadzonki powinny przezimować. Jak doniczki będą 3 litrowe to powinna być kilkucentymetrowa warstwa torfu między ściankami doniczki a korzeniem sadzonki z multiplata.
W zeszłym roku przezimowały mi na dworze ledwo co ukorzenione gałązki borówki które nie były niczym zabezpieczone. Rosły w samej doniczce.
W takich niewielkich doniczkach trzeba pilnować żeby borówka miała wilgotną glebę żeby nie doszło do przesuszenia korzenia.
W zeszłym roku przezimowały mi na dworze ledwo co ukorzenione gałązki borówki które nie były niczym zabezpieczone. Rosły w samej doniczce.
W takich niewielkich doniczkach trzeba pilnować żeby borówka miała wilgotną glebę żeby nie doszło do przesuszenia korzenia.
-
- 200p
- Od: 9 maja 2013, o 21:44
Proszę o pomoc, dlaczego owoce mojej borówki amerykańskiej są cierpkie i z takie jakby przesuszone? Czy należy ją przycinać jesienią?
Aha, dziękuję za pomoc. A gdybym posadził sadzonki w doniczkach 1,5 litrowych? Też nie powinno być problemu z przezimowaniem?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pierwszy raz słyszę by borówka była cierpkaaleksandras77 pisze:Proszę o pomoc, dlaczego owoce mojej borówki amerykańskiej są cierpkie i z takie jakby przesuszone? Czy należy ją przycinać jesienią?

-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
Torf ma dobre właściwości izolacyjne więc im więcej torfu wokół korzenia tym lepsze zabezpieczenie przed mrozem. Do tego im więcej ziemi w doniczce tył łatwiej utrzymać odpowiednią wilgotność bo mała doniczka może wyschnąć na wiór w ciągu jednego dnia jak się trafi słoneczny i wietrzny dzień.
Nie powinno zmarznąć jak będzie zima taka jak zeszła ale jak trafi się ta zapowiadana po raz kolejny zima stulecia to wszystko może się stać.
Ja zostawiam na zimę koło 50 sadzonek różnych roślin w doniczkach ale takich co najmniej 12 litrów.
Nie powinno zmarznąć jak będzie zima taka jak zeszła ale jak trafi się ta zapowiadana po raz kolejny zima stulecia to wszystko może się stać.
Ja zostawiam na zimę koło 50 sadzonek różnych roślin w doniczkach ale takich co najmniej 12 litrów.
Czy liście borówek zawsze jesienią zmieniają kolor na krwistoczerwony? Czy czegoś im brak?
Witam. Przygotowuje stanowisko pod borówki i mam kilka pytań. Krzaczków będzie około 10-15. Wykopać rów czy pojedyncze okrągłe doły i wypełnić je podłożem? Odgrodzić podłoże borówki od reszty działki? Jakie podłoże zastosować? Słyszałem że najlepiej sprawdzają się trociny przekompostowane. Czy można zrobić stanowiska pod borówkę, wypełnić zwykłymi trocinami, poczekać do wiosny aż przekompostują się i dopiero posadzić borówki? Jeżeli tak to wsypać same trociny czy zmieszać z torfem? Pozdrawiam
Witam serdecznie Posiadam ziemię i planuję założyć plantację borówki amerykańskiej oraz malin. Wykonałem przez stacje Chemiczno Rolnicza badanie gleby wstawiam zdjęcie ziemia została podzielona na 4 próbki. Czy mógłby mi ktoś doradzić Gdzie najlepiej posadzić borówkę A gdzie malinę? Oraz jak jeszcze mam przygotować tą ziemię pod uprawę

- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Borówka lubi bardzo kwaśną glebę. Moje posadziłam w torfie. Owocują chociaż są jeszcze młode , to były 1 roczne sadzonki, a u mnie są 2 lata.
Liście jesienią robią się pięknie czerwone

Liście jesienią robią się pięknie czerwone

Pozdrawiam Ela