Pozdrawiam
Piotrek
Ivona44 pisze:ja mam Sunburst i na pewno jest bez kolcowa - dzwoń do szkółki, niech kasę oddająLayila pisze: Ponad miesiąc temu kupiłam Glediczję Sunburst - zakup on-line w szkółce. Drzewko długo wyglądało na trupa (podobnie jak reszta przysłanych mi roślin), teraz na szczęście zaczęło wypuszczać listki. Mam jednak duże wątpliwości co do tego, czy zostało mi przysłane to co chciałamMianowicie, młode listki są zielone, a samo drzewko ma kolce!
Wcześniej się tym nie interesowałam, zaniepokoiła mnie dopiero barwa liści - poczytałam, w sieci i znalazłam wzmiankę, że odmiana Sunburst jest bezkolcowa... Czy ktoś mógłby to potwierdzić? Zapłaciłam za to drzewko sporo pieniędzy i zanim skontaktuję się ze szkółką chciałabym się upewnić, że wysłano mi nie to co zamawiałam - po prostu zwykła glediczję
Nie zareklamowałam tego drzewka, bo sama nie wiem - ta przysłana mi glediczja jest taka dość jasnozielona (rozwinęła liście dopiero końcem czerwca). Z drugiej strony - nie jest złocista i ma kolce! Wydawało mi się, że Sunburst powinna być szczepiona, ale moja raczej nie wygląda na szczepioną. Zamieszczam poniżej fotki i proszę Was o werdykt czy to Sunburst czy nie - nie chciałabym składać reklamacji bezpodstawnie.mateo pisze:Tak, Sunburst powinna być bezcierniowa.
Może była szczepiona, ale Sunburst zdechła i od dołu odrosła podkładka?
Tak w ogóle to jest chyba dość popularna odmiana nieraz widziałem je w zwykłych centrach ogrodniczych - nie trzeba kupować przez internet.
Moja zakwitła w tym roku i zawiązała 1 strąk. Ma 6 lat licząc od wykiełkowania.Czorny pisze:Po ilu latach zakwitnie.Mam czwarty rok z nasiona.
I jak, udało się ?piterrs pisze: mam nadzieje, że uda mi się ją jakoś wychować na fajne drzewko bonsai - podobno można. Niestety nie mogę jej pozwolić na duży wzrost do góry ;) za małe miekszanie![]()