Witam!
Wczoraj udało mi się zakończyć uprzątanie tunelu i zabezpieczyć folię przed Ophelią

Patyczki jedne do spalenia inne ustawione na baczność a łęty czekają na ognisko! jeszcze tylko przekopać i czekam na wiosnę.
Dzisiaj zjeżdża rodzina i robimy ognicho a nawet dwa bo jedno robi M z gałęzi i drewna a ja drugie i zielonych odpadów

Niestety znowu wycięłam część gałęzi z buszpanów
Ewciu wino wypije ale nie jestem wielkich fanem jak moi młodzi, ale uwielbiam jeść winogrona

czyli pomijam fermentację

Hibiskus otwiera na siłę sfatygowane pączki ale w tym roku przeszedł sam siebie
Borówki, aronia i berberysy to dopiero jesienią pokazują urodę
Małgosiu zawsze zjedzą tą naj... ale ja też kilka zjadam co przychodzę. W winnicy powodzenie polega na odpowiednich odmianach do regionu a wręcz położenia ogrodu i na cięciu odpowiednim, na filmikach tego aż tak nie widać jak w praktyce ale najważniejsze jak powiedział nasz winiarz ciąć bo lepiej ciąć źle niż wcale. Powodzenia dla taty! To teraz będzie winko i grzybki na zagrychę
Lucynko ogród typowo jesienny i teraz to stale coś przesadzam, porządkuję i wysadzam to co rozmnożyłam a tych doniczek mam dziesiątki!
Życzę radosnej soboty
Zosiu u Ciebie pewnie kolorowo chryzantemowo! W tym roku wyjątkowo grymaszą z kwitnieniem...zresztą nie tylko one! Nazwy gatunków są ale nie wszystkich roślin jak ktoś pyta to staram się odpowiedzieć
Olu poczekaj do wiosny to poślę Ci marcinków i rudbekii błyskotliwej i też ogród będzie bogatszy, ale ostrzegam jedno i drugie szybko się rozrasta. Róże kwitną zawsze do mrozów i ostatnie zdjęcia są z czapeczkami śniegu

Truskawki mam takie co owocują dwukrotnie a drugi raz przerywam im mróz. Rok temu je posadziłam to miały mnóstwo odrostów, a tym nie mają wcale

Zimą na forum wspominamy lato więc mało tęsknimy, bo każdy ma część zdjęć niejako w zapasie. Po nowym roku zaczynamy siać więc pokazujemy zielone parapety a przed kwietniem rzeczywiście jak parapety się uginają zaczynamy wołać o wiosnę
Mariolko truskawki owocują dwukrotnie i cały czas zbieram owoce, dalej jest mnóstwo zielonych i kwiatków. Cukinie zebrałam ale nie wyrwałam i niespodzianka wydała malutkie...a niech tam! jeszcze pewnie je zbiorę. Są w skrzyni to może dlatego nie gniją.
Iwonko ja tez mam zaległości i mobilizuje się tak co 3 dni, to chyba przesilenie jesienne

Już w latach minionych spotykałam takie niebieskie grzybki i też mnie zachwycają, widać ta ściółka takie rodzi
Xawery przeleciał, a Ophelia grozi ...końca nie widać. Masz rację dopóki liście na drzewach i mróz nie ściśnie to ogród jeszcze żyje a potem już tylko śpi!
Dla kibicujących hibiskusowi
jesienna Sally Holmes ma zdecydowanie bardziej różowe kwiaty
kolejna chryzantema kwitnie
posiane wiosną nasturcje teraz zaczynają kiełkować i kwitnąć!
Życzę miłej, pogodnej soboty!