Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Post »

Lucynko nie było mnie na FO kilka dni... to i o powiadamianiu zapomnieli ;:130 Nadrobiłam zaległości... jak mój pigwowiec będzie miał owocki to też coś zmajstruję... na razie miał ze dwa kwiatuszki, ale owocków brak... trzeba mu czasu :) Winogronka pyszne... u mnie już nie ma :oops: Idzie ciepełko to i u ciebie zaświeci ;:3
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko zdrówka życzę ;:168 Mnie też coś rano gardło bolało, ale zastosowałam domowe sposoby i już jest ok.
Ja tak jak Ty lubię pichcić, ale sprzątać to już nie bardzo :;230
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Od dzisiaj już nigdy nie uwierzę w prognozy pogody. Nawet w te z dziś na jutro. ;:185
Miało mi świecić ;:3 , a przez cały dzień niskie chmury i deszcz. Wprawdzie temperatura przyzwoita, bo 14*, ale aura nie zachęcała do wyjścia z domu, a przeciwnie: odstręczała.

Iwciu - nie choruję. Pokasływanie i pochrypywanie to nie choroba. ;:306
Te winogrona rzeczywiście mają czarny kolor i są naprawdę pyszne. ;:215

Aniu [anabuko] - dziękuję ;:196 , robię wszystko, by nie zachorować. Jest dobrze. ;:108
Mam wielką ochotę na te winogrona. Będę ukorzeniać. ;:303

Ewuniu [ewarost] - ja w ogóle nie mam pigwowca, ;:131 ale to nie problem, bo sąsiad ma dwa krzaczory i zawsze się ze mną dzieli. ;:333 W tej sytuacji nawet nie myślę o wsadzeniu pigwowca u siebie. ;:185
Myślisz, że słońce mi zaświeci? Bo ja już straciłam nadzieję. ;:223

Kasiu [100780] - dziękuję ;:196 Jest dobrze, jutro zapewne będzie już bardzo dobrze. ;:63
No to jest nas co najmniej dwie. ;:306 Niestety, sprzątać od czasu do czasu też trzeba. ;:224

Dostałam w prezencie dorodną cebulę 'smoczej lilii'. Czy ktoś ma doświadczenie w uprawie tej rośliny?

Znalazłam dzisiaj przepis na niskosłodzony sok z winogron. Może ktoś jeszcze skorzysta.

Sok z winogron
1 kg winogron myjemy, osuszamy i wsypujemy do garnka, zalewamy odrobiną wody i zasypujemy 4 łyżkami cukru.
Gotujemy do chwili, gdy owoce zaczną pękać. Teraz zestawiamy z ognia, przecieramy, podgrzewamy, by gorące przelać do wyparzonych słoików. Mocno zakręcić, postawić dnem do góry i poczekać na wystygnięcie. Gotowe!
jagusia111

Post »

Lucynko, a gdzie Ty znalazłaś taką prognozę ;:306 . Wszystkie, które oglądałam już od kilku dni zapowiadały na dziś deszcze w całym kraju. Ale jutro ma być podobno pogodnie. U mnie w tej chwili jest 12 stopni, a odczucie jakby było 20. Powietrze jest bardzo parne i gęste. Też mam już dość deszczu. Zapiszę sobie przepis na soczek na przyszły rok bo w tym roku już nic z winogron nie zostało. Ptaszyska, deszcz i osy wykończyły.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Lucynko, widzę, że ostro działasz w temacie kulinarnym, te soczki, nalewki. Rodzinka pewnie szczęśliwa, że dostaje takie prezenty. Ja pigwowca wkrajam do herbaty, tak jak to się robi z cytryną. Po wypiciu płynu, plasterki zjadam. Mąż robi też smaczną pigwowcówkę. Śmiejemy się, że nalewkę można zrobić ze wszystkiego, nawet ze starego trampka ale nie próbowaliśmy :lol: . Życzę Ci dobrej pogody i zdrówka, żeby można było jeszcze skorzystać z działki w tym roku.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Bagiennego wyhodowałam na parapecie.Mam na działce posadzonych chyba z 6 sztuk,tylko ciekawe jak przezimują.
U nas od rana to deszcz to wiatr, czyli nic ciekawego.O a teraz chyba specjalnie słońce mi zaświeciło po oczach. :;230 Ponieważ jadę do sanatorium to kupiłam sobie dziś torbę na kółkach.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Obudziło mnie piękne jasne słońce. Dostałam skrzydeł. Szybciutko zrobiłam wszystko, co musiałam w domu, zabrałam zwierzęta i M-kierowcę, samochód i na działkę. Temperatura sprzyjała, wiatru nie było, cóż więcej do szczęścia potrzeba?
Okazało się, że potrzeba, co najmniej takiej pogody z jaką dojechaliśmy na działkę. Bardzo szybko, niestety, nastąpiła zmiana. Co raz to chmury, a wreszcie co raz to deszcz. I wiatr. Wracaliśmy szybciej niż zajechaliśmy i oczywiście w padającym deszczu.

Działka posmutniała i choć dużo jeszcze kwitnień, to one nie są już takie ładne, przytłamszone codziennymi opadami spuściły noski na kwintę. Aż żal patrzeć.
Jedynie przybywa kolorowych liści i to one teraz zaczynają zdobić otoczenie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aguniu [jagusia] - taką miałam prognozę dla mojej miejscowości. Na dzisiaj jeszcze ładniejszą i też klops! ;:222
A moja sąsiadka dzisiaj przywiozła jeszcze trzy kosze takich pięknych winogron. Będzie winko do degustacji. ;:306

Kasiu [kania] - rodzinka się cieszy, ale najbardziej to pewnie ja :tan Kocham robić prezenty.
Pigwowcówka należy do moich ulubionych naleweczek. A im starsza, tym smaczniejsza, dlatego zawsze jedną buteleczkę z każdego nalewu chowam głęboko, by zabłysnąć nią po czterech latach przetrzymania w ukryciu. ;:303
Dziękuję za dobre życzenia ;:196 i takie same ślę w Twoją stronę. ;:167 ;:196

Danusiu [Danut z] - skąd miałaś nasionka hibiskusa bagiennego?
Ja w ubiegłym roku dostałam od koleżanki z forum, ale nie wzeszedł ani jeden. ;:185
Kiedy wyjeżdżasz?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie pogoda była dzisiaj taka sama jak u Ciebie. Rano słońce obiecywało raj, by po chwili sypnąć deszczem. Nawet pogrzmiało trochę. Myślałam, że będzie burza, ale w końcu poszła gdzieś bokiem.
Ile czerwieni znalazłaś na działeczce ;:63 Mimo uporczywych deszczy, muszę przyznać, że jesień przyoblekła cudne kolory. Klony mienią się wieloma barwami, wyglądają przecudnie. Rano sprawdzałam pogodę na jutro i miało być ok, a teraz już pokazują deszcz. Chyba znowu będzie do kitu ;:222
Może to słoneczko wreszcie do nas zajrzy? Życzę Ci tego ;:196
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko to front, który przechodził popsuł pogodę ... u nas po południu też troszkę padało, ale wieczorem był ładny zachód ;:3 Od jutra ma być lepiej ... Ślicznie się mieni kolorami Twoja działeczka :) ...
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Iwonko1 - w tym samym czasie Ty pisałaś u mnie, a ja u Ciebie. ;:7
Te czerwienie wypatrzyłam w drodze do mojej działeczki. ;:65 ;:65 Dzikim winem obrośnięte jest ogrodzenie naszego ROD. ;:303
Ja już nie wierzę w prognozy. ;:185 Co będzie, się zobaczy na własne oczy. :roll: Tyle! ;:108

Dziękuję i Tobie również więcej ;:3 życzę. ;:196

Ewuniu [ewarost] - kochana, u mnie front przeszedł, po nim zaświeciło piękne słońce, ok. godz. 15-tej zrobiło się pięknie i zaczęłam już żałować, że nie zostaliśmy na działce dłużej, a po godzinie lało tak, że światu Bożego nie było widać. ;:145
Większość tych kolorowych liści to z naszego Rodosu, zdjęcia cykane w drodze do mojej działki. ;:108

A na działce...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Nasiona hibiskusa kupiłam w naszym sklepie,czyli na mojej ulicy.
Do sanatorium wyjeżdżam 23 bo mam od 25.XI.do 2.XII. nie bardzo mi się to podoba,ale co mam zrobić? głową muru nie przebiję.To moja
wina mogłam sobie policzyć kiedy wypadnie 18 m-cy,żeby było ciepło,niestety wtedy o tym nie pomyślałam.Człowiek uczy się całe życie itd.... :twisted:
Hibiskus miał mało kwiatów i nie wszystkie kwitły,myślę,że były za młode i tak się cieszę,że wiosną posiane i kwitną.
Bratki też niby się sieje póżniej a ja posiałam wczesną wiosną i kwitną mi do tej pory.
Nasion tej datury jednorocznej nie namieżyłam,muszę się przejść do takiego sklepu-hurtowni może tam będą.
Pogodę mamy okropną.W nocy myślałam,że wiatr wyrwie okna z futryn.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Wzięłam się dzisiaj za sortowanie nasion i przy pysznogłówce cytrynowej opadły mi ręce. Nie pamiętam już jak wyglądały te nasiona, które dostałam od Ciebie, a mam wrażenie, że w moich suszkach nasion nie ma ;:202 Może mogłabyś zrobić swoim zdjęcie, żebym wiedziała czego szukam? Jest tam coś, co wygląda jak nasiono, ewentualnie torebka nasienna, ale wydaje mi się, że tam nic nie ma. Zrobiłam sobie na razie przerwę, zresztą zmieniło się już światło, przy sztucznym gorzej się przebiera.
Piękne masz marcinki, swoich w tym roku nawet nie widziałam.
Obiecanej poprawy pogody w dniu dzisiejszym niestety nie było ;:222 Może u Ciebie było lepiej?
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Jeeej ja też chwilę nie byłam a tu 3 strony nadrabiania.
Syropy z pigwowca zazdroszczę. Bardzo lubimy,a tu nam rok w rok całą pigwę jakaś świnia kradnie...

U Ciebie kolorki jesienne,a u mnie wszystko zgniło na szaro...
a jeśli chodzi o pnącze to to chyba winobluszcz?
U mnie to chwast. Zastanawiam się jak inni sobie z nim radzą?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wprawdzie deszczu dzisiaj nie było, świeciło słońce, ale wiatr był tak zimny, że nawet nie pomyślałam o wyprawie na działkę.
Zresztą w związku z jutrzejszym wyjazdem do mamy poczyniłam rozmaite zakupy dla niej, co zajęło mi ponad pół dnia.
Trochę się też zdenerwowałam, bo M przez dwa tygodnie nie może się doprosić wyniku tomografii, przez co opóźnia się decyzja co do sposobu dalszego leczenia. Znowu długa przerwa. Ręce opadają. ;:145

Danusiu [danuta z] - u mnie nie kupi się nasion rzadkich roślin, ale ja to załatwiam przez internet.
Rozleniwiłam się i już mi się nie chce po sklepach z wywieszonym językiem ganiać. ;:306
Hej! Coś to nie tak... na 8 dni do sanatorium? A swoją drogą to czym Ty się przejmujesz? Część najgorszej pory roku spędzisz na wypasie, po powrocie wpadniesz w wir przedświąteczny, potem święta, początek nowego roku i coraz bliżej do wiosny! ;:63
Mój hibiskus kupiony w postaci ładnej dość dużej sadzonki też w pierwszym roku miał kwiaty na jednej jedynej łodydze, po roku przybyło łodyg i kwiatów, a w tym roku ma kilka łodyg i łodyżek, a każda z kilkoma kwiatami, a nawet kilkunastoma zakwitającymi kolejno. ;:215 Twój za rok też już taki będzie i wcześniej zakwitnie. ;:108

Iwonko1 - nasionka są, tylko bardzo ciężko je wydobyć. Ja dokładnie suszę, a potem pocieram w rękach i wytrząsam , na koniec przesiewam przez gęste sitko. Nasionek jest malutko i są maleńkie.
Zrobiłam fotki dla Ciebie, ale nie wiem, na ile Ci tym pomogę.

Tutaj wszystkie wymłócone.Obrazek

I dwa zdjęcia rozsypanych nasion.
Obrazek

Obrazek

Jak widać, nie wszystkie śmieci dały się wyrugować, ;:185 ale dokładniej już mi się nie udało wyczyścić. ;:185
Ja już wszystkie nasiona mam uporządkowane i zapakowane w pojemniczki z podpisami.
Dzisiaj zapakowałam wysuszone nasiona dyni 'Hokkaido', tylko nie wiem, czy będzie z nich pociecha. ;:218 Sprawdzę siłę ich kiełkowania po powrocie od mamy. Jeśli się sprawdzą, to będę miała trochę do rozdania. ;:108

Majeczko - może złodziejowi zaszkodzi... ;:224
Tak, to pnącze to winobluszcz. Szczególnie śliczny jest właśnie jesienią. ;:333
Obsadzono nim ogrodzenie całego ROD od zewnątrz, ale na niektórych działkach też go widuję. ;:303

Żeby nie było... na działce mimo wszystko ciągle jeszcze coś kwitnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko cudny ten aster. ;:oj

Obrazek

Miło mieć sąsiada, który dzieli się plonami z ogródka. ;:215 Prognozy obiecujące ciepło i słońce coraz to przesuwają ich nadejście na kolejne dni. :roll: Przypilnuj zdrowia, bo potem ciężko przewlekły stan wyleczyć. Mnie od wiosny męczy. ;:174
Miłego pobytu u mamy. ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”