Barszcz biały domowej roboty
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Barszcz biały domowej roboty
Polecam zrobić zakwas na płatkach owsianych, do tego czosnek i letnia woda, zostawiamy w cieple na parę dni, a potem robimy zupę (delikatna), a jak coś z zakwasu zostanie to do lodówki.
Beata
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2203
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów
Re: Barszcz biały domowej roboty
Mieszkam na Rzeszowszczyźnie od urodzenia ale o połączeniu żurku z bobem nie słyszałam.pelikano11 pisze:Często przeglądamy polskie potrawy regionalne/tradycyjne i znaleźliśmy taką u nas owszem znaną, ale dodatek nas zaintrygował
http://www.podkarpackiesmaki.pl/pl/kuli ... radycyjne/
Żur rzeszowski
Barszcz zwany też żurem był rodzajem polewki spożywanej najczęściej rano. Wstępne przygotowanie, czyli kiszenie barszczu polegało na zalaniu ciepłą wodą w specjalnym garnku garści mąki z żyta lub owsa, zmielonej w żarnach. W najuboższych rodzinach jedzono barszcz czysty, dodając jedynie czosnek, czasem suszone grzyby lub chrzan starty na tarce. W bogatszych rodzinach do barszczu dodawano mleko, jaja ,krajaną kiełbasę lub słoninę. Powszechnie jedzono barszcz z suszonym bobem, rzadziej z drobną białą fasolką lub twarogiem.
Jak smakuje z bobem? Bób jest w łupinie?
Jajko, kiełbasa to dodatki, które ja serwuję.
Ale pamiętam z dzieciństwa żurek z dodatkiem pokruszonego białego sera i smażonej na rumiano cebuli.
W takiej wersji jadano go najczęściej na śniadanie.
Pozdrawiam, Marta.