Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.7
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.7
Marku, a jak wrażenia smakowe? Jadłeś ją już?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nawet ich nie zerwałem z krzaka. Stoją nadal w tunelu. Mam 4 krzaczki w wiadrach i we wszystkich zaczynają dojrzewać owoce. Może uda się zebrać choć na jeden słoik i zrobić marynatę.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Svt121 ja zimuję od kilku lat w domu, na parapecie w sypialni gdzie panuje stała temperatura ok 20-23C , wietrzę tylko jak zdejmę papryki z parapetu i pilnuję żeby w zimie nie dotykały szyby.
Cięcie przeważnie na krótko i łyso po zakończeniu owocowania w okolicach listopada. Mało podlewania i dopiero około lutego, marca lekkie nawożenie.
Niestety trzeba liczyć się w międzycasie z walką z wszelkim robactwem typu mszyce i wciorniastki.
Z buziakami dla KaLo za nasionka - dołączam fotki habanero white (2 sezon) po fryzjerze
https://www.fotosik.pl/zdjecie/4f1149ac25f41eab
https://www.fotosik.pl/zdjecie/861640439ace5231
Za duży rozmiar zdjęć/jokaer.
Cięcie przeważnie na krótko i łyso po zakończeniu owocowania w okolicach listopada. Mało podlewania i dopiero około lutego, marca lekkie nawożenie.
Niestety trzeba liczyć się w międzycasie z walką z wszelkim robactwem typu mszyce i wciorniastki.
Z buziakami dla KaLo za nasionka - dołączam fotki habanero white (2 sezon) po fryzjerze

https://www.fotosik.pl/zdjecie/4f1149ac25f41eab
https://www.fotosik.pl/zdjecie/861640439ace5231
Za duży rozmiar zdjęć/jokaer.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Z tymi bombkami wyglada jach świąteczna choinka. 

- SandraABC
- 1000p
I z racji tego,że nie mam miejsca na choinkę to zawsze mam jakich krzaczor chili :P Jeszcze jak Wild Tepin dalej tak poświruje to będzie to całkiem spora choinka z mini bombkami 

SandraABC tniesz na łyso aż zostaje pojedyncza łodyga? Czy o 30-40cm z ucięciem wszelkich odgałęzień. Rozwiń jak możesz, do tej pory zawsze siałem nowe krzaki co roku, pierwszy raz próbuję zimować.
-
Jedne zimują lepiej inne gorzej. http://www.thechileman.org/guide_overwinter.php
Jedno co co powtarza się na wielu forach, podstawą dobrego zimowania jest usuwanie dojrzałych owoców.
Jedno co co powtarza się na wielu forach, podstawą dobrego zimowania jest usuwanie dojrzałych owoców.
- SandraABC
- 1000p
Najpierw usuwam dojrzałe owoce i zawiązki (i tak w większości same opadają)- później największe liście,żeby zobaczyć pokrój krzaka, następnie wycinam najchudsze gałęzie,które jeszcze nie drewnieją.Svt121 pisze:SandraABC tniesz na łyso aż zostaje pojedyncza łodyga? Czy o 30-40cm z ucięciem wszelkich odgałęzień. Rozwiń jak możesz, do tej pory zawsze siałem nowe krzaki co roku, pierwszy raz próbuję zimować.
Ze zdrewniałych przy największym Tepinie zostawiam ok 20cm gałęzie, przy mniejszych ok 5/10cm - u mnie głównie krzaki są w małych donicach jak wyżej, dorodniejsze okazy w trochę większych po ok 2l.
Nie ogałacam ich zupełnei na łyso - drobne liście, młode przyrosty zostawiam, usuwam w miarę wzrostu żeby nadać krzakom kształt i żeby nie dziczały przy niewielkim oświetleniu.
Dziękuję za informacje i dokładne opisanie. Będę próbował dwa krzaczki przezimować, zobaczymy czy uda się bez ciężkiej batalii z robalami ;) Niech no jeszcze tylko ostatnie papryki dojrzeją 

- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Zebrałam kilka dni temu część papryczek z rosnących w gruncie habanero. Dzisiaj rozcinając papryczki zauważyłam, że w niektórych pleśnieją w środku nasiona. Na zewnątrz nie było żadnych oznak, że coś jest nie tak.
Co może być przyczyną pleśnienia nasion?
Co może być przyczyną pleśnienia nasion?
Pozdrawiam Lucyna
-
Trudno powiedzieć, u mnie też się zdarza to samo. Pewnie przy obecnych temperaturach i wilgotności owoce wiszą na krzakach zbyt długo i przez to są narażone na infekcje.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Może być
A czy te, które jeszcze zielone wiszą na krzaku mają szansę dojrzeć jak je teraz oberwę?

A czy te, które jeszcze zielone wiszą na krzaku mają szansę dojrzeć jak je teraz oberwę?
Pozdrawiam Lucyna
- RingoJelcz
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 19:46
U mnie też sezon dobiega końca, dwie doniczki spróbuję przezimować. Coś tam jeszcze dojrzewa, więc zapasy na zimę będą całkiem niezłe.
Na zdjęciach habanero white, piri piri, candlelight, de cayenne, ivona i jalapenio.

Zaopatrzyłem się tez w nasiona na przyszły sezon, plany są poważne:)

Na zdjęciach habanero white, piri piri, candlelight, de cayenne, ivona i jalapenio.

Zaopatrzyłem się tez w nasiona na przyszły sezon, plany są poważne:)