Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz. I (2013- 2017)
Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej
Co do ukorzeniania stojącej to Ci nie powiem bo ukorzeniam tylko wiszącą pełna to biorę ja na 3 tydzień ścinam po 2 tygodniach po posadzeniu. Podłoże wilgotne, oczywiście jasno i w tym terminie jeszcze doświetlam. Podstawa to ciepło od spodu najlepiej na podgrzewanych stołach. Przykryte folią aby była duża wilgotność . Co jakiś czas oprysk starterem z petersa.7-9dni i puszcza korzenie. Stojącej nie ukorzeniam wcale tylko uszczykuje dla lepszego krzewienia.
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja zamówiłem stojaca pelargonie na 8 tydzień w 2018r. Ukorzenia się jak inne rośliny, tylko może odrobine mniej wilgotności.
-
- 200p
- Od: 9 mar 2017, o 21:49
Dobry ukorzeniacz to podstawa ale ja też stojąca pelargonię robię 1:1 bluszcze ukorzeniam
z różnym skutkiem jedna tacka się ukorzeni a obok druga zgnije taki jestem szpec
A ukorzeniacz to zdaje się nie wiem czy dobrze napiszę rhizopon 1 procent czy jakoś tak.

A ukorzeniacz to zdaje się nie wiem czy dobrze napiszę rhizopon 1 procent czy jakoś tak.
- drakka
- 500p
- Od: 4 lip 2016, o 23:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z Plantpolu zamówienie można złożyć formularzem tylko listownie?
-
- 200p
drakka pisze:Z Plantpolu zamówienie można złożyć formularzem tylko listownie?
Nie lepiej poprzez przedstawiciela zadzwonić zamówić i tyle?
W zeszłym roku była zakładka zamówienia i składało się je Online w tym roku nie widzę tego więc może maja jakieś problemy techniczne i zlikwidowali. Trzeba dopytać telefonicznie jak to jest.
edit znalazłem
http://www.plantpol.com.pl/plantpol-zamowienie.php
edit znalazłem
http://www.plantpol.com.pl/plantpol-zamowienie.php
W zeszłym roku zamówiłem część pelargonii z plantpolu i trochę się zawiodłem. Dostałem mocno wybujane sadzonki a w dodatku szybko brała je zaraza. Bez porównania z Vitroflorą - ładne, krępe, zdrowe sadzonki.
Co do ukorzeniania. Naprawdę nie ukorzeniacie stojących pelargonii? Myślałem właśnie, że głównie stojącą, a tu zdziwienie
A bawicie się w ukorzenianie chryzantemy drobo i wielkokwiatowej?
Co do ukorzeniania. Naprawdę nie ukorzeniacie stojących pelargonii? Myślałem właśnie, że głównie stojącą, a tu zdziwienie

A bawicie się w ukorzenianie chryzantemy drobo i wielkokwiatowej?
Ja 90% pelargonii stojącej biorę z SG może jakieś 2tyś z selecty. Miałem z zaborza rok temu 2 odmiany i oby dwie były do niczego. Ciągle mszyca je skubała i bujały mimo skarlania. Może tak źle trafiłem nie wiem. To tak samo jak z caliope z SG i selecty. Tak samo się nazywają a rosną zupełnie inaczej. Nie ukorzeniam jej bo to nie opłacalne moim zdaniem. Żeby się opłacało to trzeba by brać to w grudniu bo w 3-5 tygodniu nie ma to przyrostu takiego. A jak za krótko się obetnie to później trudno odbija. A branie w takim wczesnym terminie w tycm roku też mija się z celem bo opał strasznie drogi a sadzonka kosztuje mniej niż np. surfinii. Chryzantemę ukorzeniam i drobna i średnia i wielkokwiatową.
-
- 200p
Ja naprawdę polecam sadzonkę z Florensis, mają piękną pelargonie. Spróbujcie chociaż trochę.
Zamówiłem około 10tysięcy pelargonii i zobaczcie jaką cene mi zrobili:
Dzień dobry Panie Łukaszu
Przesyłam link do pobrania katalogu bylin oraz cenę na:
Pelargonie stojące i wiszące pełne na nowy sezon paletka 125 szt. 1,18 zł netto.
truskawkę 1,67 netto
Torenię 48 groszy netto
o których rozmawialiśmy. VAT wynosi 8%.
I super sadzoneczka jest, co najważniejsza nie jest produkowana w Polsce a jedzie do nas z Holandii!!
Ja nie stosowałem nigdy ukorzeniacza, jedynie paperpoty.
Zamówiłem około 10tysięcy pelargonii i zobaczcie jaką cene mi zrobili:
Dzień dobry Panie Łukaszu
Przesyłam link do pobrania katalogu bylin oraz cenę na:
Pelargonie stojące i wiszące pełne na nowy sezon paletka 125 szt. 1,18 zł netto.
truskawkę 1,67 netto
Torenię 48 groszy netto
o których rozmawialiśmy. VAT wynosi 8%.
I super sadzoneczka jest, co najważniejsza nie jest produkowana w Polsce a jedzie do nas z Holandii!!
Ja nie stosowałem nigdy ukorzeniacza, jedynie paperpoty.
Jak widać mamy te same doświadczenia z zaborzem. Cena sadzonek surfinii nie wiele wyższa od pelargonii. Wiadomo, zależ od ilości i terminu w jakim się bierze. No ale cena surfinii w dużej, wiszącej donicy o wiele lepsza. W hurcie spokojnie po 10zł szła. Schemat ukorzeniania chryzantemy ten sam co u pelargonii? Jakiej mniej więcej wielkości szczypki chryzantemy bierzesz, żeby się fajnie ukorzeniała?
Lukasz1910 a na który tydzień zamawiałeś tą pelargonie? Bo to ma ogromne znaczenie
forestit ile płaciłeś za sadzonkę bratka i przy jakiej ilości?
Lukasz1910 a na który tydzień zamawiałeś tą pelargonie? Bo to ma ogromne znaczenie

forestit ile płaciłeś za sadzonkę bratka i przy jakiej ilości?
-
- 200p
8 tydzień.
-
- 200p
- Od: 9 mar 2017, o 21:49
Moim zdaniem sadzonki z selekty są ładne ale tak je skarlają na "do widzenia" że nie chcą się potem ukorzeniać, dlatego ja biorę z volmarów
Chryzantema ukorzenia się jak chwast nawet w powietrzu aby wilgotno było.
-- 6 paź 2017, o 17:38 --
Ale w Volmarach mają pelargonię stojąca po prostu mistrzostwo świata nikt nie wymyślił nic lepszego.
Chryzantema ukorzenia się jak chwast nawet w powietrzu aby wilgotno było.
-- 6 paź 2017, o 17:38 --
Ale w Volmarach mają pelargonię stojąca po prostu mistrzostwo świata nikt nie wymyślił nic lepszego.
1.27 brutto nie jest dobrą cena przy 10tyś.. za to truskawka w dobrej cenie 
-- 6 paź 2017, o 18:15 --
Bratek między 19-20 groszy

-- 6 paź 2017, o 18:15 --
Bratek między 19-20 groszy
Według mnie jak na 8 tydzień to dobra cena za pelargonia. Na pewno w vitroflorze i zaborzu wyjdzie drożej.
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Vitroflora ma dobre ceny dopiero na 11 tydzień, trochę późno... Ale jakość pelargonii doskonała 

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r