Kolekcje Floriana cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolekcje Floriana cz.1

Post »

Agnieszko tak, teraz jest naprawdę pięknie i tak będzie aż do pierwszego przymrozku. A potem będzie też pięknie, bo astry zapełniają coraz bardziej ogród. I nie tylko astry, bo jestem miłośnikiem jesiennych ogrodów ;:333
Chodzi Ci o dalię o bordowych liściach? To 'Black Jack'
A to dwie następne dalie twórcy Walta Wyn'sa:
Obrazek

Obrazek

Dzięki Kropelko! Tak, wykopywanie dalii to ciężka praca ale wykopki ziemniaków czy inne prace rolne są jeszcze cięższe. Wiesz o tym najlepiej ;:136 Byle by nie było zbyt mokro; wtedy wykopki pójdą gładko. No i mam wielką przyjemność, widząc przyrosty karp!
Łan dalii nie stanowi jednej rabaty. To złudzenie optyczne. Rabaty mam długie i wąskie. Pomiędzy daliami są rabaty z innymi roślinami więc cały czas coś kwitnie na tej przestrzeni, którą widać na zdjęciach :idea:
Po ogromniastych daliach Wyn'sa coś minimalistycznego. Uwielbiam takie kontrasty w daliach!
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Florianie :wit . Jak tak napatrzę się na te wszystkie rośliny, to wcale nie dziwię Ci się, że jesteś miłośnikiem jesiennych ogrodów. Jesień ma w sobie mnóstwo uroku i może temperatura już nie ta ,to i tak jest co podziwiać ;:333 . Poza tym nie dokuczają uporczywe upały ;:224 . Kolekcja dalii imponująca ale jak sobie pomyślę ile pracy będziesz miał przy wykopkach ;:oj . Fajnie, że są ludzie tak zakręceni i mimo tego wykopywania i przechowywania karp chcą uprawiać te rośliny ;:215 . Ogólne zdjęcia dalii powalające ;:180 . Pozdrawiam i pogodnego nieba na dzisiaj życzę :wit .
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Florianie super wyglądają te daliowe rabaty w takiej masie. Na ostatniej fotce ta żółta igiełkowa co to za jedna chyba nie jest wysoka .czy Ferncliff też zakwitła
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Piękne dalie , u mnie też zdobią ogród aby tylko przymrozek długo nie przychodził .Podobają mi się te karłowe dalie ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko, jesień ma niesamowicie dużo uroku i warto podkreślać jego walory zamiast narzekać, że pada, że zimno, że ciemno... Właśnie temperatury są bardziej znośne niż latem, a słońce jest rzadziej więc tym bardziej sprawia radość. Motyli zatrzęsienie na astrach, różne zbiory więc głodu nie będzie (czasem zapominamy, że jedzenie bierze się z pola - nie ze sklepu), no i ta zmienność, nieprzewidywalność aury! A póki przymrozków nie ma - są dalie!!!
Ta dalia jest zgodnie z nazwą orange ale na zdjęciu wyszła tak:
Obrazek

Jadziu, a no tak, kilkaset kwitnących krzaków dalii ma swój urok ;:173
Ta igiełkowa to 'Grysons Yellow Spider' i ma 100cm. 'Fernclif Illusion' pięknie kwitnie ;:196 :
Obrazek

Janko, karłowe dalie kwitną niezmordowanie od czerwca. W długości kwitnienia nie mają sobie równych! I są najmniej kłopotliwe (nie wymagają podpór, nie łamią się). Od jutra październik więc jestem przygotowany, że ten piękny daliowy spektakl skończy się jednej nocy 8-)
Dalia, na którą chucham i dmucham, bo nie udało mi się jej rozmnożyć ani wegetatywnie ani przez podział, a karpa coraz starsza :(
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie czy mogę uśmiechnać sie o kawałek 'Grysons Yellow Spider'
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, zapisałem.
Kolejna piękność bywa niestabilna (brak białych końcówek) ale jak już w pełni się wybarwi, to czaruje!
Obrazek

tegoroczna zdobycz (trochę nadgryziona przez pasikoniki :evil: )
Obrazek
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ty szczęściarzu - ja od dwóch lat usiłuję zdobyć Zoey Rey i za każdym razem zonk.... :(
Jest śliczna ;:167 A jak z łodygami? Bo słyszałam, ze wiotkie i lubi się pokładać.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zoey Rey śliczna lubię takie wyraziste kolory ;:180 Florianie już się cieszę na żółtego spidera
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Florian brak mi słów aby opisać Twoje łany daliowe. Corocznie przez całą zimę marzę o kolejnej rabacie daliowej. A wychodzi różnie bo miejsc coraz mniej. Zbliża się kolejna zima więc i ja już rozmyślam gdzie posadzę te ślicznoty. Plan mam oby tylko bulwy przezimowały.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, 'Zoey Rey' ma sztywne łodygi i nie ma z nią problemu. Mam nadzieję, że się będzie ładnie namnażać.
Jedna rabata miała wyjątkowo ciężkie warunki i dalie najpóźniej zaczęły na niej kwitnąć:
Obrazek

Jadziu, 'Zoey Rey' rzeczywiście ciekawa i niepodobna do innych.
Piękna dalia grzybieniasta w bardzo jaskrawym kolorze:
Obrazek

Małgosiu dziękuję. U Ciebie duża różnorodność gatunków i chyba tak lubisz prawda? Ja natomiast skupiam się na wybranych gatunkach, eliminując pozostałe. Trudno pogodzić różne koncepcje i ogrodowe chciejstwa. Ty tworzysz nową różankę, ja - kolejne rabaty pod dalie. Grunt wiedzieć, co się chce i czuć się dobrze w swoim ogrodzie ;:173
Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Miło ogląda się dalie, których już nie mam. Może znów uda mi się powrócić do nich dzięki temu, że Ty je jeszcze masz. ;:306 Nie wiem, gdzie się podział mój Windmill, ale podejrzewam, ze jest, tylko coś kiepsko rośnie i ociąga się z kwitnieniem.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak sobie myślę, że dalie posadzone "w kupie" wyglądają dużo lepiej niż wciśnięte gdzieś miedzy inne gatunki. Wówczas nie bardzo je widać!
Masz rację zdecydowanie przy ziemniakach dużo więcej roboty, ale dalie sadzimy dla przyjemności, no a gospodarstwo to już bardziej dla konieczności, bo z czegoś trzeba żyć...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko, ja mam dokładnie to samo, oglądając u innych dalie, które straciłem. I jestem szczęśliwy, jak do mnie wracają :tan
'Windmill' ma się dobrze u mnie więc jakby co - pisz.
Miłko, pięknie zakwitła:
Obrazek

Kropelko, wszystko zależy od kompozycji. Na rabacie z różnymi bylinami nie widzę przeszkód, żeby nie znalazły się i dalie. Łan dalii jest piękny ale sadząc dalie w ogrodzie, musimy myśleć o całym sezonie ogrodniczym. Dalie kwitną 4 miesiące więc nagromadzenie ich w jednym miejscu oznacza, że nic nie będzie tam kwitło przez resztę sezonu :idea: Podobnie z liliowcami czy irysami. Widziałem już takie źle skomponowane miejsca w ogrodach.
Inna sprawa - nie lubię sadzić dalii w bezpośrednim sąsiedztwie innych bylin, bo to utrudnia ich sadzenie i wykopywanie. Robię więc długie ale wąskie szpalery. Z daleka i na zdjęciach wygląda jak łan :lol:
Utytułowana dalia, na kolejnych wystawach zdobywała najwyższe noty od publiczności:
Obrazek

Ta dalia miała być 'Glory of Valdvijk'. Widziałem tę odmianę na żywo i moja to coś innego. Ale ładna, taka brązowo-czerwona:
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Florianie jak przetrwały twoje dalie ten huragan ?
Mam nadzieję, że jakoś dały radę, chociaż z pewnością nie wszystkie.
Pewno jesteś na etapie wycinania tego co zniszczyły wiatry a może i wykopywania.
Trzymam kciuki, żeby nie było strat.
Ten rok był bardzo ciężki dla roślin, może następny będzie lepszy.
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”