Wiejski po przejściach cz.36

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejski po przejściach cz.36

Post »

Witaj Marysiu fajnie ,ze choć połowa kłopotów za Tobą ;:168 a najemca się znajdzie.
Moja blokowa Piwnica też pragnie porządków bo zeszłoroczne zaprawy zastawione świeżymi a powinno być odwrotnie żeby starsze zjeść prędzej, ale no właśnie kiedy się za to zabrać ;:223
Za to wreszcie zerwałam winogrona i zamknęłam tunel potem zaczęło padać ale nawet dobrze bo znów sucho.
Cieplutkiego dnia bez przymrozków ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

:wit Wylądowałam na szaliczku luknąć co tu się dzieje. Jak zawsze kolorowo i różnorodnie z nutą jesieni w tle, ale tą białą, zmrożoną trawą to mnie położyłaś na łopatki, obym takich widoków jeszcze długo nie oglądała.
Pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale masz zajęcia i przygód z tymi kaczkami.
Ślimaki to niech sobie jedzą .Ale szafirku to już nie.
Oj to i pilnowania jest z nimi.
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej Marysiu,
Czytam o budce dla kaczuszek ;:173 Może sprawdzi się drewniany klin mocowany od zewnątrz do progu?Albo przybita do progu deska?
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysienko
Co ja tu czytam, Dziadek Mróz zawitał do Was ;:oj
No cóż, można się było spodziewać. Szkoda tylko, że warzywek do końca nie zdążyłaś zebrać :roll:
Piękne astry z motylami i zimowity. :D
Czy mogę Cie poprosić o pokazanie szałwii tajemniczej ,śmierdzącej :?: :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Marysiu widzę ,że masz bardzo pracowity czas albo w miejscu usiedzieć nie możesz ;:108 ,po ogrodzie wcale nie widać ,że już jesień,cudnie kwitną różyczki ,u mnie wczoraj padało ale dzisiaj słoneczko i zaraz jadę na działeczkę co nieco podziałać bo tyły mam ogromne,brak weny wiesz przez co,dobrze ,że chociaż kopać nie będę musiała ,córka mi to załatwiła.Marysiu tą gnojówkę z mleczu to bez korzeni robisz ,tą z kwiatami liścmi na potas?Pozdrawiam serdecznie i ranków bez przymrozków :wit
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Marysiu, już Cię odnalazłam, ale czemu Cię zgubiłam ;:185 nie wiem.
Straszne te przymrozki, u mnie na szczęście ich jeszcze nie ma. Zimno i deszczowo owszem.
Kolorowo u Ciebie, fajna ta czerwona róża i jesienne zdjęcia - nostalgiczne takie ;:204
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu nie wiem jak to się dzieje, ale pewnie dlatego ze nie codziennie zaglądam na pocztę to niektóre wątki mi się gubią :oops: Lubię zabawę z patyczkami to mogę spróbować... Nie zawsze i nie wszystkie mi się ukorzeniają, ale warto próbować ;:333 Fajna ta roślinka z tymi lampionikami... podobne mam moja Kobea ..tyle, że puste, bez nasion ;:174 ...U mnie też był przymrozek mniej więcej w tym samym czasie co u Ciebie :) ale tylko jeden dzień ... teraz to tak w kratkę co drugi dzień mokro a co drugi ;:3
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam! gonię w piętkę i z niczym dzisiaj zdążyć nie mogę!

Rano było grzybobranie w pobliskim lesie, ale więcej grzybów niejadalnych i grzybiarzy niż tych po co przyszliśmy :;230 Coś tam się suszy i coś do zjedzenia na bieżąco też jest, a poza tym ruch na świeżym powietrzu :lol:
Po obiedzie wykopałam, dawno planowaną, gigantyczną różę Violaceę i podzieliłam. Po raz pierwszy dzieliłam różę siekierą ;:306 Jutro pójdzie do ziemi i do wiadra, bo połowa poleci do znajomego ogrodu. Poza tym przesadziłam jeżynę i kolejną różę. Dostałam też roślinki od Lidzi i już są posadzone...no z wyjątkiem jednej, bo nie mogłam o czymś zdecydować. Pracowałam aż zrobiło się ciemno, bo jutro od rana wizyta u lekarza i niestety miasto.

Martusiu już jesteś w swoim żywiole ;:4 Miło było Cię usłyszeć i napawać się grzybkami chociaż w opowieści. Życzę udanych dalszych zbiorów i dobrej drogi do domu. Pozdrawiam serdecznie i posyłam buziaczki ;:196

Julciu no właśnie wszystko starsze wyszło na wierzch a nowe podpisane i zgromadzone w jednym miejscu. Poza tym wiem co jeszcze mam i nie będę już wywalać połowy półki żeby coś znaleźć! Dobrze że udało się już coś załatwić, ale czekam do końca 5 roku i sprzedam bo takie uganianie się to jakoś nie dla mnie. Wole ogród i spokój :D
O razy tunel jeszcze straszy, a Twój już uporządkowany...zazdraszczam! Julciu jesteś pracowita i zorganizowana bardzo Cię podziwiam ;:196

Iwonko u mnie klimat górski, a Ty bardziej na zachód to pewnie jeszcze długo białego nie zobaczysz, w każdym bądź razie tego Ci życzę. Szaliczek niedługo zamienimy na szal, ale jeszcze trochę niech pocieszy ;:168

Aniu co prawda ich nie złapałam, ale kto mógł to zrobić tylko one, bo tam krążą i nie raz widzę jak coś ciamkają tylko skąd mogłam przypuszczać CO?

Aguś witch dzięki za radę, zrobiłam tak. Będzie trudno nauczyć ich czegoś nowego ale może wejdą do budki, bo mają wymoszczoną słomę i suchą. W każdym razie kuszę je karmą :D

Agnieszko Pelasiu po zmianie pogody przymrozków nie ma, ale czytałam, że w górach kolejny śnieg i mróz. Jak zawiało to czułam ten mrozik z gór! Jak słońce świeci to wszystko korzysta z niego i ogrodniczka i fauna ;:306
To tak szałwia, teraz niestety przesadzona ale mam nadzieję, że się nie obrazi?

Obrazek

Tereniu uwielbiam ruch, jak posiedzę jeden dzień to od razu boli mnie kręgosłup ;:306 Dobrą masz córeczkę ;:167 Mam nadzieję, że nie ma złych wieści ;:168 Gnojówkę robię z roślin wykopanych z korzeniem i na ogół jeszcze bez kwiatków, a trzymam ja tak długo aż te rośliny się rozlasują i nie ma groźby rozmnażania. Potem tylko rozcieńczam tak na oko 1/10 gnojówki plus woda. Robię też inne z rabarbarowych liści (borówki) pokrzywy (pomidory i inne ) skrzyp (wyciąg do pryskania pomidorów) i w tym roku zrobiłam z żywokostu pod pomidory i ogórki. Dziękuję i mocno utulam ;:4

Justynko troszkę mniej ogrodowa jesteś, ale to się zmieni! Potem będziesz szukać po ogrodach co by tu u siebie posadzić ;:306 No tak na razie nostalgia a potem....czekanie na wiosnę!

Ewciu najważniejsze że jesteś ;:168 Będziemy dalej rozmnażać roślinki, bo u mnie jeszcze trochę propozycji zostało! Pewnie że warto próbować i czas nie raz bo nie raz za pierwszym się nie uda a za drugim wychodzi! Warto też siać, bo jaka frajda z nasionka urośnie wielki krzak! Widzisz nikt tej z żółtymi kwiatkami nie potrafi nazwać, może jak Lidzia wpadnie to nazwie, ale na razie ma problem ze sprzętem. Pogoda w tym roku niestety nas nie rozpieszcza, ale najważniejsze żeby zima nie była taka jak prognozują :uszy

Na początek pokażę coś z lasu a potem z ogrodu!

Mieszkam już kilkanaście lat przy tym lesie, ale jeszcze nigdy nie widziałam takiej rozmaitości grzybów niejadalnych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
;:306
Obrazek

a to widok niejako z drugiej strony

Obrazek

tu widać kawałek mojego domku!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

krokus jesienny!!

Obrazek

i widok ogólny!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i spoglądamy w górę!

Obrazek

Dziękuję za odwiedziny i życzę dobrej nocy!
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Witaj Marysiu!

Piękna ta Twoja okolica, ja właśnie wróciłam z Zakopanego i przejeżdżając przez Twoje strony myślałam sobie ciepło o Tobie ;:167 . Miałam też okazję obserwować kaprysy podgórskiego klimatu: gęste mgły, śnieg na szczytach Tatr, nieziemskie zachody słońca... Ale przecież w fotografowaniu tych zachodów właśnie Ty jesteś niezrównana.
Pozwól, że wstawię swoją wersję zachodu nad górami. Tak mnie te widoki zachwyciły, że chcę się nimi podzielić.

Obrazek

A to widok na Tatry z Rusinowej Polany.

Obrazek
Maska pisze: Szaliczek niedługo zamienimy na szal
Marysiu, bardzo intrygujące jest to stwierdzenie. Co się za nim kryje?
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lisico! ja niezrównana! przecież Twoje zdjęcia są piękne ;:63 Szczególnie urzekło mnie to pierwsze :D
W dodatku sprawiłaś, że ciepło zrobiło mi się na sercu pisząc miłe słowa pod moim adresem! a już miałam iść spać ;:19

....Szaliczek letni, a szal zimowy! ot! tak to sobie wymyśliłam! ;:306

Takie wysokie góry to Twój żywioł, a ja raczej turlam się po pagórkach...chyba zawsze wolałam te niższe góry :D Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Czy ta piękna róża nie odchoruje tego podziału w przeddzień pełni, w zasadzie już w jej działaniu :?
Szałwia piękna, taką też mam, jest żywotna. Forumowiczka Wanda mówi, że śmierdzi skarpetkami :;230 Rzeczywiście ma swoisty, silny aromat, ale żeby od razu skarpetki :;230
Marysiu grzybki niebieskie piękne, ale jakieś takie jakby podejrzane ;:224
Koszyk w ręku tego Pana, zapewne Małżonka Twego piękny :!: Teraz rzadko widuję ten model plecionki , a wrażliwa jestem na piękno wikliny, jak wiesz :)
Fajnie, że pogoda pozwala u Was na większe wyczyny, u nas dziś listopad i tak zmarzłam w kolana, że musiałam specjalne , lecznicze nakolanniki założyć , jak babuszka stara ;:306
Zdjęcia Lisicy bardzo urokliwe. ;:63
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13

Post »

Witaj Marysiu. ;:196 ;:196
Szaliczek jak zawsze piękny i upstrzony cudnymi roślinami. Zdjęcie z kawałkiem domku urocze. Widzę domek, kurnik, nowy płotek i ogrom zieleni. ;:138 Właśnie o tej porze roku widziałam szaliczek i takim go zapamiętam. :D
Czytam, że kaczuchy dostały budkę. Moje też mają coś w tym stylu, ale rzadko z niej korzystają. Teraz jeszcze nie jest im zimno.
Obecnie mam cztery sztuki i tak już zostanie. Dwie parki mi w zupełności wystarczą, tym bardziej że pogłowie ziarnojadów znacznie u mnie wzrosło i na razie powiedziałam stop. Wyobraź sobie, że mam nawet stwory kuropodobne i pierwsze jajko. ;:oj
Fakt, że na jajecznicę musiałabym dłuuugo czekać, bo jajo ma półtora centymetra, ale przepiórka to też kura , a pianie kogutka rozwala mnie na łopatki. :;230 :;230 :;230
W ogrodzie już jesień. W tym roku pięknie wyrosły trawy i szumią mi teraz bajecznie. Niby nie lubię tej pory roku, ale jesienne kolory przebarwiających się roślin potrafią chwycić za serce. ;:108
Pozdrawiam serdecznie z jesiennego ogrodu. :wit
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu tunel tylko zamknięty jeszcze pomidory i papryki w środku, pozamykałam tylko przed wiatrem i chłodami, kiedy ostatecznie sprzątnę nie mam pojęcia ;:223
Podziwiam Twoje lasy, cudne tym bardziej ze zupełnie inny w nich klimat i na pewno inne zapachy . U nas lasy w większości iglaste (sosnowe w monokulturze ;:222 ) ,czasem podsadzone krzewami liściastymi. Cudna szczególnie ta ścieżka w głąb lasu ;:196
Spacer udany a ze grzybków niewiele tym lepiej , mniej obierania w domu a dodatkowo motywacja na następny spacer ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Marysiu, i ja kiedyś układałam w spiżarce, bo wszystko na hura! i nie wiadomo gdzie i co :)
W ogrodzie i w okolicach już widać jesień, bez dwóch zdań. Faktycznie niebawem będzie trzeba okutać się i w szal i w rękawiczki, brr... zimno na samą myśl...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”