Chirita - pielęgnacja, uprawa
Re: Chirita - pielęgnacja, uprawa
Wg mnie to chirita sinensis Hisako.
Danusiu, śliczne masz roślinki
Ta NN wygląda tak jak moja Junko. Bardzo zaciekawiła mnie Chastity - w jakim jest wieku i jak udało Ci się ją "rozgałęzić"? Mam "pienną" chiritę, ale pokroju palmy, choć wolałabym, żeby wytworzyła kilka "pni", tylko pojęcia nie mam, jak ją do tego nakłonić 

- ktoś
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2008, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aga , dziękuję
.
Nic nie robiłam tej chiricie . Tylko ją podpierałam , bo jakaś wywrotna była . On tak sama z siebie jest rozgałęziona . Nie potrafię powiedzieć ile ma lat , ale młoda nie jest .

Nic nie robiłam tej chiricie . Tylko ją podpierałam , bo jakaś wywrotna była . On tak sama z siebie jest rozgałęziona . Nie potrafię powiedzieć ile ma lat , ale młoda nie jest .
- ktoś
Prześlicznie wybarwiona . Kocham wzory na liściach u wszystkich roślin.
Dziękuję
Kolejne listki mają coraz więcej wzorków i jeśli taka tendencja by się utrzymała, to wcale bym się na moją roślinkę nie pogniewała, bo także bardzo lubię wzorzyste listki, zwłaszcza gdy kontrast między barwami jest mocny 

Kochane moje, dziękuję za odpowiedź w sprawie mojej chirity. Ale jeśli moja miałaby być Hisako i Chirita Agar również, to już na fotkach widać, że różnica miedzy nimi znaczna.
ktoś, mam też podobną chiritę do Twojej NN, opisano mi ją jako Moonlight. Mam też rzekomo Junko, i jak dla mnie to one prawie identyczne. Gdyby obie w tym samym czasie mi zakwitły, to może byłoby łatwiej o potwierdzenie odmiany....
Ja się chyba poddam bez walki, one takie do siebie podobne. I jeszcze większość ma kwiaty wrzosowe, też prawie identyczne...
ktoś, mam też podobną chiritę do Twojej NN, opisano mi ją jako Moonlight. Mam też rzekomo Junko, i jak dla mnie to one prawie identyczne. Gdyby obie w tym samym czasie mi zakwitły, to może byłoby łatwiej o potwierdzenie odmiany....
Ja się chyba poddam bez walki, one takie do siebie podobne. I jeszcze większość ma kwiaty wrzosowe, też prawie identyczne...

Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
- ktoś
Ula przepięknie Ci kwitną chirity
.
gianna dziękuję Ci . Cieszyłabym się bardzo gdyby to była Moonlight , bo tej mi brakuje . Sporo odmian już zdobyłam
.

gianna dziękuję Ci . Cieszyłabym się bardzo gdyby to była Moonlight , bo tej mi brakuje . Sporo odmian już zdobyłam

Śliczne roślinki, a szczególnie Nimbus - bardzo ładnie wybarwiona
Ta NN wygląda zupełnie jak Stardust z ostatniego zdjęcia
Czy ktoś ma może jakieś doświadczenie z zapylaniem chirit? Chciałabym spróbować, ale jestem w tym zupełnie "zielona"

Ta NN wygląda zupełnie jak Stardust z ostatniego zdjęcia

Czy ktoś ma może jakieś doświadczenie z zapylaniem chirit? Chciałabym spróbować, ale jestem w tym zupełnie "zielona"

- ktoś
Agar, co prawda chirity nie zapylałam, ale inne ostrojowate tak. Ważne jest, by matka była młoda, a ojciec dojrzały tzn. kwiat do zapylania musi być młody (bo znamię może szybko zasychać), a kwiat zapylający dojrzały (można sprawdzać czy pyłek się osypuje). Niektóre ostrojowate tak mają , że trzeba rozciąć pylniki, bo sam pyłek się z nich nie wysypie. Teraz już nie mam chirit i nie pamiętam, czy u nich pyłek się sam sypał czy nie. Możesz podejrzeć jak to wygląda u skrętników: viewtopic.php?f=19&t=79106&hilit=skr%C4 ... %C5%BCanie
- Malachitek
- 1000p
- Od: 13 kwie 2013, o 01:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wydaje mi się, że rozcinać nie trzeba, bo moje chirity dość często same wiążą nasienniki. Ale szczerze mówiąc nigdy się jakoś nie zabrałam za wysianie tego