Wiejski po przejściach cz.36

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejski po przejściach cz.36

Post »

Ja dzisiaj też miałam pracowity dzień,Marchewka wykopana z części zrobiona włoszczyzna i zamrożona.Rabatka uprzątnięta.Jeszcze zostały dwie ,martwię się że, nie starczy mi czasu bo urlop powoli się kończy. :oops:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu, dla mnie to już drugie info dzisiaj na temat zepsutej kosiarki. :shock: Moja sąsiadka miała takiego samego pecha. :oops:
W ogóle pechowo dzień Ci się zaczął. ;:174 Szkoda, bo nie ma fotki wschodzącego pięknie słoneczka. ;:108 Mój aparat pozbawiony karty pamięci krzyczy natychmiast przy pierwszej próbie zrobienia zdjęcia. ;:190
Mimo wszystko jednak pracowicie go spędziłaś i w sumie szczęśliwie, bo Tobie nic się nie stało, a złośliwość rzeczy martwych nie zna granic. Nigdy nie wiadomo, co się zbuntuje i w którym momencie.
Gorsza sprawa ze złośliwościami biurokratycznymi. :oops: Mam nadzieję, że udało się Wam wszystko pomyślnie załatwić. ;:303

Zdrówka ;:167 i ;:3 na jutro i kolejne dni. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

Dobry wieczór Marysiu :wit
Po okropnym początku, jesień pokazuje swoje lepsze, bardziej malownicze oblicze. Ciepłe i słoneczne dni przyspieszą kwitnienie marcinków, chryzantem i innych jesiennych kwiatów. Szkoda tylko, że sezon na świeże warzywa prosto z grządek mija ;:174 i to co pielęgnowałyśmy od marca czy kwietnia wyląduje w kompostowniku. Tego aspektu jesieni nie lubię ;:222
Pozdrawiam ;:196
Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dzień dobry!

Słońce świeci, przymrozków nie ma...żyć a nie... :D
Jak pisałam sprawy urzędowy wczoraj znowu odciągnęły mnie od ogrodu. Niestety sprawy załatwione połowicznie, ale w PGNiG zupełnie inna atmosfera niż w Tauronie i zupełnie nie wiem o co chodzi...? Niestety jeszcze przyszły tydzień zapowiada się bezogrodowo. Dzisiaj mam plany na prace bardzo ważne tzw przeze mnie konstrukcyjne. Musze zmajstrować drzwi do tunelu, bo te na metalowych rurkach zjadła korozja i teraz zamierzam zrobić ramę drewnianą obciągniętą folią. Jak to wyjdzie zobaczymy. Druga rama drewniana zafoliowana będzie daszkiem spadowym nad wolierą w małym kurniczku, bo po deszczach jest tam raczej woliera dla hipopotamów niż dla pierzastych. M będzie kontynuował budkę dla kaczek więc atmosfera będzie sprzyjać Obrazek

Agnieszko uśmiecham się bo ja też na pewnym etapie życia wędrowałam z dziećmi w poszukiwaniu kasztanów, liści, żołędzi a po powrocie miałam trochę spokoju bo powstawały zastępy ludzików i zwierzaczków. Na wsi juz nie miałam dzieci do towarzystwa ale też zbierałam kasztany w drodze do autobusu i zawoziłam dziewczynom do pracy. Miałyśmy te kasztany koło komputerów i monitorów. Teraz nad moją grządką zwisa 1/3 spore go kasztana sąsiada i dostarcza mi rozrywki w postaci lecących kasztanów i liści które mu oddaję, bo nie są ani ozdobą ani pożyteczne na mojej grządce. Cały sezon drzewo jest paskudne bo choruje ;:202
Agnieszko czytałam o kurkach w wątku kurzanym, ale miałam wtedy jakąś blokadę i nic nie napisałam, ale czy kontaktowałaś się ze sprzedawcą kurek? Sprzedał Ci dziadostwo niestety i powinien jakoś się odnieść do tego bo naraził Cię nie tylko na koszty, które są ważne ale na stres ...stres podwójny, bo teraz tylko patrzysz na swoje pierwsze upragnione jajeczka! W hodowlach kury dostają cały czas różne specyfiki, a tu pewnie ich brak tak się odbił na ptakach to zupełnie jak z tymi roślinami ze szkółek sprzedają je nam napompowane nawozami, a pozbawione ich albo padają albo rosną marnie i dopiero po jakimś czasie nauczą się czerpać korzyści z natury ;:131
Kaczuszki coś wyciągają z trawy, ale co nie wiem a może skubią samą trawę, ale najbardziej mlaskają przy folii tunelu i moich deskowych ogranicznikach czyli chyba jednak coś stamtąd wyciągają.
Bardzo Ci dziękuję za odwiedziny i pozdrowienia i już się cieszę na opowieści o przygodach w Twoim ogrodzie. Sezon miałaś bardzo bogaty! Ściskam cieplutko ;:196

Basiu wcale się nie dziwię, dzień wolny od pracy ciężko zaczyna się inną pracą, bo organizm pewnie upomina się o lenistwo :D Basiu z tym degustowaniem u mnie coraz gorzej, ale potowarzyszyć mogę. Może masz w okolicy tarninę, to pyszny owoc po przymrozkach na nalewkę. Głóg tez jest zdrowy i ciekawy w smaku. A w naszej piwniczce najciekawsza z nalewek wyszła kiedyś całkiem przypadkowo. Smażyłam owoce dzikiej róży, nawiasem mówiąc to najpyszniejsza marmoladka, niestety w nawale zajęć przypiekła się za bardzo. Żal był straszny bo to praca z czyszczeniem więc zalaliśmy to spirytusem i wyszła bardzo ciekawa nalewka, a nikt nie mógł zgadnąć z czego ;:306
Cebule nie zając nie uciekną Obrazek

Agnieszko ile ja kamieni skosiłam ;:oj a wystających korzeni i oczywiście już jeden nóż w tej kosiarce poszedł na złom. Sznurki, włókniny i inne materie ciągle wyplątuję spod kosiarki. Korek mam czarny i przepadł bez wieści....a może go też skosiłam Obrazek Jak jeżdżę w tzw polu to wjeżdżam czasem w wysokie trawy i tam przepadł pewnie a i zahaczył się w trawska i wyskoczył! Muszę zapytać w markecie czy mają żółte korki, bo dzięki temu że łopatka fiskarsa ma pomarańczowy fartuszek to wszędzie ją znajduję, a te z metalową rączką giną. Często po latach znajduje w kompoście Obrazek
Agnieszko, a może ja tylko tak dużo piszę co robię, a Ty mróweczko zapychasz a po cichutku... tylko czasem się poskarżysz ;:168 Tak na serio to ja nie jestem systematyczna i pracuję zrywami, zawsze tak miałam i w pracy i w domu. Jak miałam wenę to potrafiłam góry przenieść, a potem parę dni odpoczywałam nie zdolna do niczego. Teraz mam to dalej, ale w dużo mniejszym wymiarze Obrazek
Pisałam Ci kiedyś o asterku co nie chce narastać! oto on!

Obrazek

a jak Ci się któryś spodoba to pisz, bo jak coś to teraz muszę zaznaczyć!

Aniu wiesz jak czasem czytam ile inni robią to mam wrażenie się to ja się męczę Obrazek Masz rację ten nie psuje co nic nie robi ja niestety jestem dość szybko w pracach i to są efekty i tak juz teraz bardziej uważam, ale skosiłam kilka razy węża a i kabel! Kilka razy po pracy wbiłam łopatę właśnie w niewinnie leżący wąż w trawie ;:oj Na szczęście wyciągam wnioski z błędów i coraz rzadziej się to trafia Obrazek
Z aparatem było coś dziwnego jak to w elektronice! Po włożeniu kart zgłosił się komunikat Card i zdjęć dalej nie ma. Nie pomogło resetowanie i dopiero włożyłam inną kartę, zrobiłam zdjęcie i działają już obydwie karty ;:215

Joasiu tak szybko mija czas w domu, a jeszcze na pracy. Współczuję krótkich urlopów i potem wydłużających wyczekiwań. Kiedyś to się zmieni, a może już teraz jest szansa na prace w okolicy...pytałaś? Ja tylko raz miałam własna marchewkę w nadmiarze, potem albo parę albo wcale ;:168

Lucynko podejrzewam że codziennie dużo kosiarek się psuje, dlatego są ich pełne markety ObrazekZ kartą okazało się były jakieś czary mary, pisałam Ani anabuko i wiesz dzisiaj też nie ma wschodu słońca...a był bardzo ciekawy. Poszłam już z kartą a tu komunikat Card ...ki czort, zresetowałam i nic i dopiero w domu zmusiłam draba do pracy Obrazek Jutro może będzie współpracował, byle tylko słońce było!
Masz rację, że taki nóż mógł się zemścić na mnie za to że go skrzywiłam ale nie zrobił tego i dobrze! Obrazek
W urzędach byłam niewiele załatwiłam, ale przynajmniej obsługa była przystępna i niestety jeszcze będzie c.d. bo lokatorka nie rozliczyła się z PGNiG ;:185 Na szczęście w przypadku tej instytucji nikt mi nie groził karę i nie kazał pisać oświadczeń, że nie mam kontaktów z osobą która mieszkanie moje własne opuściła. Niby to samo prawo te same przepisy a podejście ;:124 Chyba to gdzieś opiszę to wyższej instancji jak mnie wena najdzie!
Dzięki Luciu i Tobie zdrówka i cudownej soboty ;:196 ;:196

Ewuniu jesień słoneczna i ciepła to jak starość bez chorób ;:306 Z tymi plonami to u mnie standard jednego w nadmiarze, a drugiego wcale! To moja wina nie robię analiz gleby, nie mam podstawowych wiadomości o żyzności i dokarmianiu...tak to jest jak miastowa bierze się za uprawy. Jednak zakładam, że i tak wszystkiego sobie nie wyprodukuję więc to co mi się uda cieszy. Ciągle sobie obiecuję że teraz na wiosnę będzie inaczej, a potem albo wiosna się spóźnia, albo mam tysiąc innych spraw, albo zwyczajnie dostaję skierowanie do sanatorium Obrazek
i jest jak było!
Pomidorów pojedliśmy i mam pełne półki słoiczków przecierów, soków, pomidorów w soku i suszonych w oleju. Niby ogórków nie było, a kilkanaście słoików kiszonych przybyło do tych nie zjedzonych z zeszłego roku Obrazek Cukiniami obdarowałam rodzinę, a zapasów mam do grudnia. Niestety pomidory w tym roku marnie się przechowują więc jeszcze po zerwaniu ostatnich w tunelu mam na jakiś czas i przejdę na słoiczki planując nowe uprawy na przyszły sezon. Pozdrawiam optymistycznie i dziękuję za odwiedziny ;:196

Wczoraj zrobiłam kilka zdjęć po południu

w polu przebarwiają się borówki i kwitną wysiane ogóreczniki i nawet werbena w pomidorach

Obrazek

Obrazek

Obrazek

kwitnie cały czas zadrzewia bezogonkowa

Obrazek

róże !

Dario ta od Ciebie maleńka ale śliczna!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

kolejna chryzantema

Obrazek

białe michałki wysokie wykopane a zarośli po poprzednikach zachwycają mnie codziennie!
Obrazek

Obrazek

a te są niskie ! białe w tym roku króluje!

Obrazek

Obrazek

Życzę radosnej jesiennej soboty!
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Marysiu u mnie ogórecznik posiał się po całym ogrodzie i latem wyrywałam z wielu miejsc, bo co za dużo to wiadomo :lol: Ale w niektórych częściach rabat zostawiłam bo to takie cudne, niebieskie kwiatuszki. Jest dla mnie wyłącznie rośliną ozdobną, bo nie mam pojęcia do czego go używać? Trochę poczytałam, ale jakoś go nie widzę u siebie w kuchni ;:131
Miłej pracy :wit
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Marysiu kochana ;:196 , tak mnie to choróbsko zmogło, że weny nie mam do pisania wcale, nic mnie nie cieszy, siedzę w domu przy takiej ładnej pogodzie i zła na siebie jestem za to ;:219 , gdzie nie czytam, to pracujecie soboie w ogrodach, kosicie, sadzicie, ja chyba w tym roku niewiele zrobie, bo po niedzieli już jakieś deszcze zapowiadają ;:185 . Ogródeczek jeszcze ślicznie kwitnący, kwiatuchy serce radują ;:215
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu nie widać oznak jesieni w ogrodzie,masz bardzo dużo jeszcze kwitnących w ogrodzie. ;:oj Muszę tez pomyśleć o kwiatuszkach jesiennych ,bo brakuje u mnie kolorków.ładne marcinki,bardzo lubię białe kwiaty ;:333
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu pięknie ci kwitną jeszcze różyczki i Marcinki ... Ten czerwony krzew to borówka ? Zadrzewnia bezogonkowa, ciekawy krzew zwłaszcza, że kwitnie o tej porze ;:173 Czy można ją ukorzenić z patyczka :lol:
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Marysiu, zapracujesz się na amen.
Masz jeszcze tyle planów, jakby to był początek, a nie koniec sezonu.
Daj sobie trochę oddechu. :wink:
Z tego co pokazują, to do pracy w ogrodzie będzie jeszcze tylko poniedziałek, a potem ma padać.
Niedobrze, bo ja też mam zaległe prace. Dobrze, że chociaż plastry dębowe są już ułożone w ścieżkę.
Natomiast sporo cebul czeka na posadzenie. Może zdążę w poniedziałek?

Wysoki aster biały rewelacyjny! ;:138 Niski biały to mam i ja.

Miłej niedzieli. ;:3
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu, i ja na koniec sezonu zepsułam kosiarkę tzn. sama się zepsuła- ja tylko pociągnęłam ;:306 Definitywnie zastrajkował starter i kosiarki nie mogę uruchomić. Chciałam zawieź do naprawy i dotarłam z jęzorem do punktu o 16.03. a tam kartka- czynne do 16.00 i zamknięte na głucho. No nic, może za tydzień uda mi się zawieź zepsuty element. Tyle tylko, że to oznacza jeszcze ze 2-3 tyg bez kosiarki, a trawa wielka.
Słonko na razie świeci, ale poranki, noce zimne ;:oj
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Marysiu, czasami przepisy same się tworzą! ;:215 Ja troszkę popracowałam, ale nie było to szał pracy... jednak organizm chciał odpoczywać i nie broniłam mu tego ;:306
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!
No i dzisiaj się skończyło to co ciepłe i spodziewane, teraz z dnia na dzień będziemy czekać na przymrozki i odchodzenie roślin!
Dzisiaj miałam przygruntowy przymrozek na otwartej przestrzeni, tak się wkurzyłam, że nie poczekałam na słońce ;:306

Obrazek

Cukinie częściowo zmarznięte, a papryki pewnie zaczną już tylko gnić :wink:

Małgosiu tak samo u mnie sieje się, wyrywam ale trochę zostawiam bo wprowadza cudny koloryt! Niby można do sałatek i nawet raz spróbowałam, ale na tym razie się skończyło ;:306 Można mrozić w kostkach lodu, ale ja lodu nie mogę tzn moja krtań nie może.

Iwonko nie można wbrew sobie pracować....bo to nie przynosi dobrych rezultatów, więc zostaw ogród do wiosny, przyjdą nowe siły i chęci i w mig go doprowadzisz do idealnego stanu. Teraz się lecz i odpoczywaj! Zdrowia życzę! :wit

Joasiu właśnie dzisiaj w słońcu jak marcinki i inne kwitnące obsiadły motyle aż się uśmiechnęłam sama do siebie! Musisz koniecznie zaprosić asterki, jest mnóstwo kolorów i wysokości i są bezproblemowe!
Dzisiaj jechaliśmy i z drogi widać przebarwiające się lasy!

Ewciu przebarwiają się borówki i aronia.Mamy sporo borówek i każda przybiera inne barwy ślicznie to wygląda! Zadrzewię na pewno da się ukorzenić a jak nie to podzielić, tylko patyczki wiadomo jak rok temu a podział wiosną ;:168

Marysiu nie grozi mi to naprawdę ;:333 ale dziękuję za troskę. Pewnie pogoda jeszcze parę razy się zmieni to może zdążysz zrobić co trzeba w ogrodzie. Wysoki aster jest uroczy ale tak od połowy wysokości w górę, bo dołem trochę obsycha. Ja te liście obrywam, astry nowobelgijskie tak mają.
Dziękuję, niedziela udana a ja Tobie takiego pięknego tygodnia życzę :wit

Mariolko sznurek bez problemu Ci naprawią, ja już też to brałam :;230 Tutaj na wsi mamy cały czas 2 kosiarki, bo koszenia dużo. Pierwsza przywieziona dożyła 20 lat, ale takich już nie produkują :;230 Jest też kosa spalinowa ale to męska rzecz, a M coś sił do niej już nie ma. Najgorsze, że odczekać swoje trzeba ;:131
Mariolko inaczej już nie będzie, więc cieszmy się chociaż ze słonecznego ciepłego dnia! ;:3

Basiu mądra dziewczynka! trzeba się w siebie wsłuchiwać ;:168 bo z tego płyną tylko korzyści. Ja dzisiaj tylko zdjęcia i spacerek. Poza tym rozkoszowanie się pogodą, bo nie wiadomo jak długo jeszcze!

Nikandra zawiązała miliony nasion, ale mam inną podobną roślinę. Już kiedyś wstawiałam, ale nikt nie rozpoznał. Na pewno z tej samej rodziny, bo też ma lampioniki!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

śnieguliczka
Obrazek

mieczyki zawiązują kolejne kwiaty

Obrazek

pszczoły i motyle dzisiaj zawładnęły ogrodem

Obrazek

Obrazek

rzadko widuję pszczoły w różach, ale teraz nie gardzą niczym!

Obrazek

Heptakodium też odwiedzają

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

zimowity dalej kwitną!

Obrazek

Obrazek

Dziękuję za odwiedziny i życzę miłego wieczoru niedzielnego!
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już przymrozki? ;:oj a u Ciebie jeszcze tyle kwitnących.Ja jeszcze mam pomidory w szklarni .Zapowiadają ostrą zimę brrrr.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, nawet mój M zrobił wielkie oczy, :roll: gdy mu pokazałam obraz przymrozku, jaki nawiedził Twoją okolicę. :shock:
Żal cukinii i papryczek, ;:174 ale nie czas żałować róż, gdy płoną lasy. ;:185 Teraz trzeba ratować to, co jeszcze da się uratować. ;:108
Wiele roślin jeszcze pięknie u Ciebie kwitnie ;:63 i zdaje się, że one nic sobie z przymrozku nie robią.
U mnie póki co temperatura w nocy nie spadła poniżej 6*, a od wtorku mam mieć znowu deszczowe dni i nocne temperatury w okolicach 10 - 11*, ale i tak nie zostawiłam na rabatach niczego, co mogłoby mi zmarznąć, ;:185 poza późno kwitnącymi oczywiście, bo tych szkoda ścinać. :)
Dobrego tygodnia życzę i zdrowego. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu cieszę się że u mnie w domu to brat kosi trawę nie ja :) Przyznaję ..ja nawet nie umiem ich uruchomić. Ich - bo brat używa nawet dwóch kosiarek :takiej zwyczajnej i żyłkowej. My nie mamy jakby to powiedzieć ..normalnego trawniczka z samej trawy. Naszą trawę przerastają chwasty które przycinane systematycznie wyglądają jako- tako . Dookoła mojego domu rozciągają się duże ugory zarośnięte chwastami po szyje plus rosną tam dzikie orzechy , śliwki i inne krzaki. Właściciele tych terenów, mimo ze majętni nie koszą tego od co najmniej 6-8 lat..To wszystko bardzo sieje nam chwastami na prawo i lewo..W grządkach łatwiej je wyplenić (po prostu się plewi ) na trawniki nie mamy sposobu. W sumie swój wątek mogłabym spokojnie zatytułować ..działka wśród ugorów :D
U nas już większość warzyw w piwnicy.. Tylko pory , część pomidorów i kwiaty na zostały na grządkach. Powolutku będzie można myśleć o jesienno -zimowym leniuchowaniu. U mnie zimno, ale czegoś takiego jak na Twojej fotce jeszcze nie ma.. Na wszelki wypadek kupiłam sobie jednak korę do obłożenia zasadzonych cebulek i innych delikatniejszych roślinek,
Zdjęcia ogrodu przepiękne. Motyle i pszczoły na marcinkach są prześliczne. Różyczki nabrały wiatru w żagle .Kwitną uroczo ..I zimowity jeszcze tak ładne...Boróweczki mam drugi rok, ale przyznaję się, dopiero teraz widzę jak pięknie wyglądają w jesieni.. Purpurowe listki zdecydowanie są ozdobą ogrodu lub sadu . Marysiu twój ogród jest tak kolorowy, bogaty, Bardzo lubię rzucać sobie oczkiem tu do Ciebie . Udanego nowego tygodnia :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”