Sukulenty i kaktusy - pytanie o rozpoznanie

volumineux
500p
500p
Od: 8 lut 2008, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Po co pytać o coś, co jest kilka postów wyżej wytłumaczone? Ja na przykład zauważyłem, że szczepi się po to, aby roślina szybciej rosła i kwitnęła. Czytaj posty uważniej.
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p
Od: 19 wrz 2008, o 22:23

Post »

A wg mnie, zeby się zdeformowała...
kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy :)
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

darekcn4 pisze:Mam dorosłą roślinkę i kwitnie jak się ją podleje w styczniu.
Zaczynasz sezon w styczniu ,,

[guote=darekcn4"] A według mnie żeby się zdeformowała ...[/guote]

Nie mam zamiaru ciągnąć z Tobą tego tematu , jakie są plusy i minusy szczepienia po co się szczepi itp.. poczytaj w sieci ,
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Nie jestem fanatykiem szczepienia i to może nas różni, Ty wiem, że robisz takie eksperymenty, ale szczepione rośliny często przybierają nienaturalnych kształtów. Nie gniewasz się na mnie Basiu? :). Różnią nas poglądy, ale i tak Cię lubię :)
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam :) Może Wy mi pomożecie otóż...
W czasie świątecznych zakupów zajrzałam do stoiska z roślinkami i zobaczyłam dwa samotne kaktusiki, więc nie mogłam się opanować i je kupiłam :) Niestety na doniczce było napisane co co lubię najbardziej czyli "kaktus mix" i tu właśnie moja prośba pomocy przy rozpoznaniu co to za maleństwa :D Ten drugi wygląda mi na mammillarię ale jaką nie mam pojęcia, w ogóle kaktusami zaczęłam się interesować niedawno i nie mam dużej wiedzy na ich temat. Zastanawiam się czy je trochę podlać i może przesadzić bo temu drugiemu wychodzą korzonki od dołu, choć nie jestem pewna czy to dobry pomysł bo teraz kaktusy powinny mieć okres spoczynku... A oto zdjęcia:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

To sa jakies nietypowe mieszańce... Napisz mi na priva lepiej to dam ci namiary na gościa co sie zna na Mammillaria, szczerze przez tyle lat hodowli to ie widziałem takich cudaczków :)

Nie podlewaj ich. Do marca-kwietnia bez wody.
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przypomniało mi się coś zaraz po zakupach i powrocie do domu zaczęłam podziwiać swoje nowe nabytki i wydaje mi się, że możliwe jest że ten drugi kwitł niedługi czas temu, bo znalazłam jakby suche jasne kwiaty i coś jakby twarde nieregularne kuleczki, które niestety powyciągałam i wyrzuciłam, bo myślałam, że to pozostałości innych kwiatków, ale tak sobie teraz myślę, że.... :oops:

Czyli mam jakieś cudaki :D ale wolałabym wiedzieć jak się zwą...
Na wiosnę jak będę przesadzać do innej doniczki to zobaczę co da się zrobić i może obdaruję Cię(jeśli tylko chcesz oczywiście) maluchem od cudaka nr 2 bo po bokach ma chyba z 5 czy 6 swoich miniaturek :)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pierwsza roślinka nie należy do rodzaju Mammillaria. Drugi kaktus to dawny rodzaj Doliochothele.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Michał na pewno nie... Tomku a czasem Doliochothele nie należy teraz do rodzaju Mammillaria? Bo coś mi się zdaje, że coś mi sie obiło o uszy. Michał może miec racje po części i wydaje mi sie że może to być nawet racja na max poziomie 50 %.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Oczywiście, że obecnie Dolichothele zaliczany jest do rodzaju Mammillaria. Ale ponieważ nie podejmuje się określenia nazwy gatunkowej podanie informacji, że jest to DAWNY rodzaj Dolichothele zdecydowanie zawęża dalsze poszukiwanie tylko do kilku a nie kilkuset gatunków: http://www.desert-tropicals.com/Plants/ ... thele.html
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poszperałam w internecie i rzeczywiście ten drugi kaktus jest podobny do
Dolichothele(mammillaria) camptotricha, ale nie jestem pewna czy to on. Z tego co zobaczyłam wywnioskowałam, że ten kaktus ma dość cienkie takie jakby" delikatne", powywijane ciernie i nie ma ich tak dużo, a mój ma raczej dużo grubsze i sztywne, szczególnie na czubku... Sami popatrzcie:
http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... Y%26sa%3DN

A tu dla porównania mój( przepraszam za nieostre zdjęcia, ale mój aparat chyba się zbuntował :oops: ) :

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A tu zdjęcie tego pierwszego może jednak ktoś go rozpozna :)

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Moim zdaniem pierwsza roślinka to siewka jakiegoś kaktusa kolumnowego. Nie do rozpoznania na tym etapie. Jak podrośnie i zakwitnie to będzie można coś więcej napisać. Ale to może potrwać sporo czasu (lata).
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

Paula15 swoją Mammilarię zidentyfikujesz dopiero jak Ci zakwitnie wtedy będziesz mogła dopasować nazwę do niej ,a co chodzi o wy ciernienie jej to podejrzewam że stała w pełnym słońcu dlatego ma tak grube i ładnie wybarwione ciernie ,
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Kwiat zbyt wiele tu nie pomoże. Wszystkie mamilarie z grupy Dolichothele kwitną na żółto.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”