Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Post »

Cieszy wreszcie przyjemna wyczekana pogoda i ;:3 !Chyba dzisiaj kto żyw i czasowy wybył do ogrodów i ogródków...Choć u mnie były puchy...sąsiedztwo pewnie na grzyby się wybrało bo wysyp niesamowity co widzę na rynku...Ale nie mam najmniejszej ochoty na grzybobranie, jakoś wolę wypad na działkę bo opóźnienia mam wielkie... Inne plany wobec tej jesieni miałam... ;:oj Aura sprawiła ..psikusa... :twisted:
Tak jak i Ty Lucynko przyśpieszam z pracami na działce...jutro sadzę cebule z bólem serca wyrwałam ładnie kwitnący jeszcze tytoń no ale miejsce pod cebule musiałam uszykować..Coś za coś...
Dobrej pogody na dalsze dni! ;:196
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko piękny prezent od sąsiadki, Novalis pięknie zapączkował, a ta NN to chyba Papageno :) Dużo słoneczka na porządkowanie działeczki ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Cześć Lucynko!
Chryzantemy śliczne.Róża Novalis ma jeszcze dużo pąków,jest nadzieja,że zakwitnie.Jarzmianka też piękna.
Chciałam dziś rozpalić ognisko,niestety pomimo doradztwa trzech panów nic z tego nie wyszło.Co się rozpaliło to zgasło.Jutro rano znowu
spróbuję.
Byłam też dziś na grzybach ,niestety przywieżliśmy parę podgrzybków.Dwóch facetów pytałam o grzyby,niestety mieli puste wiadra.
Pogoda piękna,słońce i lekki wiaterek. :heja
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Witajcie!
Wspaniały ciepły i słoneczny dzień sprzyjał bardzo intensywnemu działkowaniu, o czym teraz dobitnie przypominają kości, kosteczki i mięśnie. W połowie działka przygotowana do zimy, drugą połową zajmę się pewnie jutro. Pewnie, bo to będzie zależało od tego, ile czasu M spędzi u medyków.

Jeszcze nie tak dawno było tak:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

A dzisiaj jest już tak:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Iwonko [00..] - dzisiaj już znacznie mniej kwiatów. Staram się jak najszybciej przygotować działkę do zimy, bo M może mieć zabieg chirurgiczny w październiku, co mi znacznie ograniczy czas poświęcany roślinkom.
A zimowity już nie są białe, zaczęły różowieć.

Obrazek

Maryniu - u nas na działkach dzisiaj gwarno było i pracowicie. :pogon Każdemu żal było czasu na sąsiedzkie pogaduszki. ;:162 Wszyscy uwijaliśmy się jak w ukropie, bo ... "A bo to wiadomo, ile takich ładnych dni będzie nam dane?" ;:224
Nade mną sadzenie już nie wisi, ale roboty mi nie zabraknie jeszcze przez jakiś czas. ;:108
Z żalem rozstaję się z kwitnącymi jeszcze roślinami, ale nie mogę sobie pozwolić na sentymenty.
Mam nadzieję, że najbliższe dni pozwolą dokończyć dzieła zniszczenia. ;:306

Mam sześć dużych rozchodników, a motylki oblegają wyłącznie tego jednego.
Obrazek

Ewuniu [ewarost] - dzięki za nazwanie mojej NN. ;:196
Za słoneczko pięknie dziękuję. ;:180 Grzało od samego rana.

Ten rozchodnik jest ulubioną stołówką pszczółek tudzież innych drobnych bzykaczy. Pozostałe cztery nie dorobiły się stołowników. Jeszcze?
Obrazek

Danusiu [danuta z] - kochana, Ty zacznij może od wysuszenia tego, co planujesz spalić. ;:7
Na mokre to i panowie nic nie poradzą. ;:224
Grzybobranie w tym roku muszę sobie ;:124 z głowy, ale co tam! ;:131 Bez tego też da się żyć. ;:108

Tercet moich ketmii już tylko na wysokościach pokazuje kwiecie.
Obrazek

Niższe piętra wypełnione torebkami nasiennymi.
Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No tak Lucynko, ale wiesz ja nie wycinam uschniętych roslin, robie to dopiero wiosną, czytałam gdzieś, kiedyś, że to też dobra osłona przed mrozem dla roślin ;:108
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Lucynko widzę i czytam że porzadkujesz już działkę.
No tak jak mąż na mieć zabieg to lepiej to wszystko zrobić na spokojnie i wcześniej.
Pięknie było i tak kolorowo na tej rabacie. Floksy przepiękne masz. Hibiskusy mają jeszcze sporo pakow to jeszcze pokwitna.
Przytulam i wszystkiego dobrego życzę I dla męża też ;:168
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko ale wyczyściłaś rabatki ;:333 Ja niektóre też opróżniłam ale zasypałam je skoszoną trawą... wiosną przekopię i będzie lepsza ziemia... No to na działeczce tylko gołąbki... a cebule już wszystkie posadziłaś :?: Niech M trzyma się zdrowo, żeby nic nie pokrzyżowało planów ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Kurczę, pomyśleć, że kilka tygodni minęło, a jaka różnica w kwitnieniu. Oj, dobrze, ze nie muszę aż tak czyścic rabat. Zresztą jesienią prawie w ogóle nie mam czasu na ogród, moją uwagę pochłaniają zazwyczaj ziemniaki i DG.
Wszelkie prace zostawiam do wiosny. Nic mi nie wypada, no wiadomo dalie, mieczyki wykopuje, ale cała reszta zostaje tak jak stoi do wiosny.
Zdrówka życzę i dużo pogodnych dni :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
zlotko73
100p
100p
Od: 30 mar 2015, o 17:17

w

Post »

Witaj Lucynko :wit

Lato lato i po lecie ,a w tym roku było paskudnie.

U Ciebie już porządki a mnie jakoś żal wyrywać nawet uschnięte kwiaty :)

Może jeszcze troche pogoda nas porozpieszcza.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

No, no...Widać ogrom pracy jaką włożyłaś w wyczyszczenie rabat ;:138 . Różnica w wyglądzie rabatek ogromna ;:202 Będziesz mieć mniej prac na wiosnę, inaczej niż ja. Bo ja też zostawiam większość na rabatach, żeby wyschło. Wiosną wypalam w kominku i w miarę szybko mam uprzątnięte. Tylko w te lata, kiedy nie ma grzybów troszkę więcej zrobię na działce. W tym roku grzybki wygrywają ;:108
Niech Ci słoneczko dalej przyświeca, abyś mogła ogarnąć działeczkę do końca ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Lucynko, Twoją kępą rozchodnika robi wrażenie!!! ;:oj Jest cudowna! ;:167 Jak długo ją masz?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Dałam radę! Prawie cała działka gotowa do zimy. Zostawiłam jeszcze tylko kwitnące rośliny jesienne, różyczki i smagliczki.
Warzywa wykopane, część warzywna w połowie skopana i posiany poplon. Jeszcze jest co robić, ale w późniejszym terminie.

Wczoraj i dzisiaj miałam towarzystwo Misi i Mikrusa.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A z wyższych pięter całości doglądały gołąbki.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Iwonko [00..] - zawsze sprzątałam działkę przed zimą. W ubiegłym roku zostawiłam, tak jak Ty to robisz, a wiosną przyszły choroby w rodzinie, do tego częste deszcze i nie mogłam się wyrobić, a wlokło się to za mną przez cały sezon, bo i lato było deszczowe, a choroby pozostały. ;:223 Drugi raz takiego błędu nie popełnię i jeśli moje zdrowie nie zastrajkuje, zawsze jesienią zrobię porządki. Mam kilka drzew owocowych, spadającymi liśćmi okryję rabaty, a pojedyncze bardziej wrażliwe rośliny zaopatrzę dodatkowo przed zmarznięciem. Mam dużo smagliczki, która wspaniale się sprawdza jako okrycie, bo nie gnije, tylko wysycha. ;:333 Izoluje od mrozu i przepuszcza powietrze. A dodatkowo fantastycznie się rozsiewa i wiosną jest co pikować.

Aniu [anabuko] - za rok znowu rabaty ożyją i znowu będzie kolorowo. :tan Teraz czekam na kwiaty pozostałych chryzantem, kwitną marcinki, różyczki, rozchodniki i smagliczki, dwa powojniki jeszcze cieszą kwiatkami i takie tam pojedyncze. No i dużo zieleni jeszcze na drugiej połowie działki.
Bardzo dziękuję za dobre słowa i odwzajemniam życzenia. ;:196

Ewuniu [ewarost] - mamy guano od gołąbków i dużo kompostu, co doskonale wzbogaca glebę, więc nie bawię się ani z trawą, ani z przygotowywaniem kompostu liściowego. ;:7 Trawa idzie do kompostownika i tam się rozkłada na części pierwsze. ;:306
Coś nie coś jeszcze na działce kwitnie, nie jest tak źle. ;:108 A cebule już w ziemi.
Dziękuję i zdrówka życzę. ;:196

Mariolko - niestety, ja muszę jesienią porządkować, bo wiosną może znowu być tak, że nie zdążę na czas się wyrobić. Albo i prze cały sezon, jak w tym roku. ;:202
Ty masz inne jeszcze prace jesienne do wykonania i one są dla Was priorytetowe, toteż ogród musi grzecznie poczekać.
Za dobre życzenie dziękuję i odwzajemniam. ;:196

Danusiu [złotko] - witaj kochana! :wit Tak dawno Cię nie było....Ale jesteś i to się liczy! ;:63
Bardzo bym chciała, by tak się stało, jak mówisz, by pogoda nas porozpieszczała, bo jeszcze mam na czym oko zawiesić na swojej działeczce.

Iwonko1 - jak już pisałam, boję się zostawiać do wiosny, bo może się zdarzyć jak w tym roku, że będę miała inne, ważniejsze sprawy i dla działki nie stanie mi czasu. A nie spalam niczego, tylko przerabiam na kompost. W tym roku trzecią komorę musieliśmy dobudować, bo na jednej rosły dynie i nie można było z niej korzystać, ale za to jaki ekstra kompost powstał!!! ;:138 Nie trzeba go przesiewać!
Dziękuję i udanych grzybobrań życzę. No i ;:3

Basiu [apus] - Ten rozchodnik ma już kilka lat i zastanawiam się, czy go trochę nie odchudzić. Strasznie się rozpanoszył. ;:306

Żeby nie było... Coś jeszcze na działce zielenieje i nawet kwitnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

No , tak jak pójdą przymrozki to wszędzie będzie pusto i nijako.
Marcinki piękne.
I te rożne twoje zwierzątka i te na ziemi i te latające. ;:215
Zdróweczka życzę .I dla męża też.
pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Lucynko jak pieknie wyglądała Twoja działeczka przed przygotowaniem do zimy ;:333
Ale to co zostało tez nieźle się prezentuje ;:333 ;:333 ;:333
Zwierzaczki i u mnie zawsze pilnują lub z ukrycia podgladają :D
Moje warzywka marchewka i buraczki jeszcze w ziemi być moze dzisiaj będę wykopywać ,a buraczki M zrobi w sloiczkach bo nie mam gdzie trzymać to zwiędną .
Paczuszkę zapakuje po niedzieli .
Buziaki i zdrówka życzę Wam ;:196 ;:167 ;:167
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Działkowy lifting w pełnym toku , u mnie sąsiadów nie widać na działce chyba na grzybach... Mnie to nie bierze..ludzie popadli w amok grzybowy u mnie ewentualne zapotrzebowanie pieczarkami zastępuję ale i to rzadko... ;:131
U mnie jeszcze buraczki i selery w gruncie,reszta już wyczyszczona no i jeszcze cebulki sadzić skończyć muszę no i jeszcze coś tam, coś tam wyciąć...M przekopuje już poplon bo on z tych wyrywnych jest... powoli przewozimy już to co na zimę nie zostanie w domku działkowym... Wczoraj kosiarka po ostatnim koszeniu przyjechała do piwnicy... :roll:
Zwierzątka ładnie zapozowały! ;:63
Miłego dnia Lucynko! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”