Papryki balkonowe
Odmiany papryk na tarasie w tym roku spełniły moje oczekiwania. Miałam 4 słodkie odmiany, oraz chyba 5 lub 6 odmian ostrych...jak zacznę opisywać to się policzy
Słodkie
Sweet banana
Dość wysoki krzaczek, wcześnie kwitnący, dał plon ok. 10 sztuk owoców podłużnych, szpiczastej formy przebarwiających się od jasno zielonego po pomarańczowy kolor. Cienka ścianka, owoc dość chrupki, ale nijaki trochę w smaku. Bardzo dobry na kanapkę, tak do pochrupania.

Dumas...chyba, lub pomidorowa NN
Niskie krzaczki, takie bardzo kompaktowe a na nich owoce lekko szpiczaste ale zwarte. Mocno czerwonego koloru. Bardzo słodka papryka o bardzo grubej ściance. Doskonała do faszerowania, i na przetwory. Świetnie się sprawdziła pieczona w ajwarze bo doskonale obiera się ze skórki.
Idealna do małych donic.
Pomarańczowa NN od Chudziaka
Rewelacyjna papryka. Zebrałam nasiona będę obdzielać. Uważam że warta jest popularyzowania. Krzak wysoki, niby wiotki, ale poradził sobie bez podpór przez dłuższy czas mimo sporej ilości owoców. Pod koniec dojrzewania już był tak obciążony, że bałam się że trachnie przy jakimś wietrze i dałam mu tyczkę. Bardzo zacne owoce, duże, słodkie, ale bez przesady.Ścianka niezbyt gruba, ale nie tak cienka jak dajmy na to u czekoladowej.
Sweet bite
Kolejny rok z rzędu, w tym sezonie tylko żółta, bo ta mi najbardziej smakowała. Małe owoce, spora roślina. Plenna i idealnie zrównoważona w smaku odmiana. Doskonała na kanapki i do pogryzania.
Ze słodkich odmian chciałabym spróbować czegoś nowego w przyszłym sezonie. Odmiany które zakupiłam w zeszłym roku i posadziłam w skrzyniach na zalesiu nie sprawdziły się. Krasnyj Słoń, którego kupiłam w Estonii, zaginął gdzieś w akcji. Nie wiem czy rozchorował się i zmarł, czy po prostu nie wydał na świat potomstwa

Czekoladowa miała cienką ściankę jak pergamin i smak byle jaki. Czerwone typu block też jakby wyparowały, chociaż wydaje mi się, że jedną nawet miałam w donicy na balkonie. Muszę przeprowadzić śledztwo.
Poszukiwania więc nadal trwają. Przydałyby się jakieś średniej wielkości z grubszą ścianką.